Kadınsız bir siyaset olmamalıdır

TAKİP ET

Yerel Yönetimler Kurulu tarafından Diyarbakır'da gerçekleştirilen 'Dünden Bugüne Eşbaşkanlık Modelimiz' başlıklı panele katılan Pelvin Buldan şunları söyledi.

Konuşmasında "Yaşamın ve siyasetin her alanında kadınlar için tam eşitliği sağlamak hedefini önümüze koyduk" diyen Buldan, şunları söyledi: Eş başkanlıkla ilgili çalıştayımızı burada Diyarbakır’da sizlerle gerçekleştirmenin onurunu yaşıyoruz. Ben bu vesileyle sevgili Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk, Hülya Alökmen ve Şevin Alaca şahsında bütün arkadaşlarıma buradan kuacak dolusu selamlarımızı gönderiyorum. Eşbaşkanlık gibi daha birçok kadın kazanımını elde etmemize amansız emekleriyle büyük katkı sunan ve bu mücadelede yaşamını yitirmiş bütün kadınları da buradan minnetle anmak istiyorum ve onların bizlere bıraktığı bayrağı taşıyacağımıza söz veriyorum. 

 BİR ASIRLIK ERKEK SİYASETİNİN ENKAZI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ' 

Bildiğiniz üzere Türkiye’de yaşayan kadınlara ilk defa 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı tanındı. Bu hak kadına oy kullanma ve seçilme hakkı sağlıyordu fakat reel anlamda kadının siyasete tam ve eşit katılımını sağlamak bir kenara dursun, kadınlar ne oylarını özgür iradeleri ile kullanabildiler ne de erkek egemen siyaset alanında kendilerine bir yer edindiler. Kadınlar, tamamen erkeğin hakimiyeti altında olan siyaset alanına hiçbir şekilde dahil edilmediler. Aksine gücünü kadın erkek eşitsizliğinden alan resmi akıl ve peşi sıra gelen diğer siyasi anlayışlar kadını siyasetin dışında tutmayı bir görev olarak sürdürdü. Bir asırlık cumhuriyet tarihi erkeğin siyaset anlayışı ile şekillendi ve erkek politikalarla yönetildi bu ülke. Şimdi burada tek tek bu durumun tarihsel sonuçlarını sıralamaya ne zaman yeter ne de bunu anlatmaya günler yeter. Fakat bildiğiniz üzere bugün tam olarak bu bir asırlık erkek siyasetin ortaya koyduğu enkaz ile karşı karşıya olduğumuzun altını önemle çizmek isterim.  
 'TAM EŞİTLİK HEDEFİNİ ÖNÜMÜZE KOYDUK'

 Demokrasi ve hukuka rahmet okumuş, ekonomisi çökmüş, yıllardır sürdürülen çatışmalı ortamda binlerce canın yitirilmesine sebep olmuş, çözümsüzlüğü bir devlet politikası haline getirmiş, kadın cinayetlerinde ve çocuk istismarında dünyada öncü rol edinmiş acı bir ülke gerçeği şu an tam olarak karşımızda durmaktadır. Yılın her gününde bir katliamı, faili meçhul tutulan bir cinayeti anıyor her gün bir insanlık suçunu mutlaka bu ülkede kınıyoruz. Bu zihniyet siyasete hakim olduğu sürece bu suçların katlanarak artacağını acılardan ve karanlıktan başka bir geleceğin olmayacağını biz kadınlar çok iyi biliyoruz. İşte biz kadınlar bu tarihsel gerçekten hareketle nüvesini özgürlük ve demokrasi mücadelesinden alan bir bilinç ve farkındalıkla özgün bir kadın mücadelesi yürütmeye başladık. Yaşamın ve siyasetin her alanında kadınlar için tam eşitliği sağlamak hedefini önümüze koyduk.  

'BUNDAN SONRA KADINSIZ BİR SİYASETİN OLMAYACAĞINI HERKES GÖRMELİDİR' 

 Gerçek bir muhalefetin bütün sorumluluğunu omuzlarında taşıyan partidir HDP. Özellikle de kadınlar tam eşitlik, tam demokrasi, tam adalet için her yönüyle muhalefet etmenin sorumluluğunu dört bir koldan sürdürmektedir ve bunu üstlenmiştir. Biz Halkların Demokratik Partisi olarak bütün kadrolarımız ve tabanımızla ülkedeki en örgütlü partiyiz. Bunu ülke siyasetine yön veren gücümüz ve etkimizle de gördük ve göstermeye de devam edeceğiz. Yine bundan böyle Türkiye siyasetinde HDP’siz hiçbir siyasetin işlemeyeceğini, siyaseti belirleme pozisyonumuz ve gücümüzün buna müsaade etmeyeceğini, kadınsız bir siyasetin de bundan böyle mümkün olmayacağını herkes çok iyi görmeli ve bilmelidir. Partimizde, yönetimlerimizde, yerel yönetimlerimizde hayata geçirdiğimiz eşbaşkanlık sistemini ülkenin tüm yönetim kademelerinde hayata geçirme ısrarı ve kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.

'HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK GÜÇLENİYORUZ: KURUCU GÜÇ VE AKTÖR KONUMUNDAYIZ' 

Partimize ve biz kadınlara yönelen her türlü etkisizleştirme ve baskı yoluyla kısıtlamaya dönük hamleye karşı biz her geçen gün daha çok güçleniyor daha çok büyüyoruz. Bugün artık demokratik bir iktidar için aktör ve kurucu güç olma konumundayız. Bu gücün çok iyi farkında olmalı başarıya ulaşmak için daha fazla düşünmeli, daha fazla çalışmalı daha fazla yol almalıyız.

VANGAZETESİ



 

kadın hdp pervin buldan panel gültan kışanak figen yüksekdağ sebahat tuncel aysel tuğluk hülya alökmen vangazetesi