KANDAŞOĞLU, "BAZI STK'LAR, YETERSİZ KALDI"

TAKİP ET

VATSO Derneği Başkanı ve İş İnsanı Zahir Kandaşoğlu, ülkemizde yaşanan deprem felaketi hakkında konuşarak bu süreçte neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Sevda Yetkin - Özel Van Gazetesi Haber | VATSO Derneği Başkanı ve İş İnsanı Zahir Kandaşoğlu, ülkemizde yaşanan deprem felaketi hakkında konuşarak bu süreçte neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirmelerde bulundu. 

"ÇADIRKENTLER İÇİN DESTEĞİMİZİ SAĞLAYACAĞIZ"
Yaşamış olduğumuz deprem felaketinin tüm Türkiye'yi etkilediğini ve bu yaraların sarılması için gereken hizmetlerin fazlasıyla sunulacağını dile getiren Kandaşoğlu şu ifadelerde bulundu; "Depremde, hayatını kaybeden ve enkaz altında kalan kardeşlerimiz çok fazla. Gerçekten bu depremin etkisi çok fazla oldu. Bu deprem; hayatımız, yaşamımız, eğitimimiz ve sağlık alanımız dahil olmak üzere hemen hemen tüm alanları etkiledi. Gerçekten büyük bir felaket ve büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Depremin ilk gününden beri ciddi bir şekilde harekete geçtik. Olan tüm güçlerimizi seferber ederek yola çıktık ve Adıyaman'a giden ilk ekip biz olduk.  Bizim haricimizde Van'dan giden kurumlar ve birkaç farklı kurum daha geldi. Adıyaman'ın o sahipsiz sakinliğini görünce orada kalmaya karar verdik ve bu süreçte; yardımlarımızı, makinalarımızı ve ustalarımızı Adıyaman'a götürdük. Hala da  bütün ekibimiz orada çalışıyor. Çadırkentler için de desteğimizi sağlayacağız ve böylece herkese katkı sunmaya çalışacağız."

"DEPREME EN FAZLA KATKI SAĞLAYAN İL VAN'DIR"
Deprem bölgelerine yardım göndermek isteyen kişilerin, kendisinden malzeme ve  iş makinesi isteğinde bulunduğunu ve ellerinde ne gelirse yapmaya çalıştıklarını söyleyen Kandaşoğlu," Depremi yaşayan bir il olduğumuz için bize de o süreçte katkı sağlayan çok insan oldu. Türkiye'nin tüm ilinden yardım geldi. Bugün de sıra bizde ve Van halkı olarak üstümüze düşen görevi fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Van halkı yediden yetmişe; kadını, erkeği, öğrencisi, doktoru, mühendisi herkes ama herkes üstüne düşeni yapıyor. Ortak bir parantez içinde herkes seferber olmuş durumda. Deprem bölgesine nasıl katkı sağlayalım diye düşünüyorlar. Herkes bir çaba içerisinde, bu noktada samimi ve ciddi bir şekilde koşuşturma içerisindeler. Bunu görmek bizleri çok mutlu ediyor. Deprem bölgesine en fazla katkı sağlayan iller arasında Vanımız da yerini almış durumda. Van olarak sahada olan iller arasında girmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz de üstümüze düşeni yaptık. Allah herkesten razı olsun samimi bir şekilde çalıştık ve çalışmalarımız hala da devam ediyor. Deprem bölgesine gittiğimiz zaman o yıkımı, o enkazları görünce ister istemez bambaşka bir insana dönüşüyoruz ve başka duygulara giriyoruz" dedi. 

"VAN'DA MİLLETVEKİLİ VAR AMA DEPREMDE KİMSE YOK"
Kandaşoğlu, "Van'da sekiz tane milletvekili var. Ne zamandır deprem olmuş, onlar kimi yönlendirdiler kimi gönderdiler, kaç tane toplantı yaptırdılar? Van halkı ile nasıl birlik kurdular, nasıl havuz kurdular? Sahada kimse yok. Milletvekilleri halkla deprem bölgesindeki kişiler hakkında iletişim kurabilselerdi, bilgilendirme yapabilselerdi, en azından bu konuda destek sağlayabilselerdi, daha güzel olurdu"diyerek yardımların ve desteklerin daha sağlıklı olması için öneride bulundu. 

"BUNDAN DERS ÇIKARMAMIZ GEREKİR"
Bu süreçte birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Kandaşoğlu, depremin insanlara yaptığı etkinin boyutuna değinerek deprem hakkında fikirlerini şu şekilde ifade etti, "Depremden önce hava çok güzeldi ve depremden sonra hava kötü olmaya başladı. Yüce Rabbimin emridir ki depremi gece yarısında verdi. Bundan bir tür ders çıkartmamız gerekiyor. Herhangi birinden nefret edebiliriz veya birbirimize dargın olabiliriz, biriyle hesabımız olabilir fakat Allah ile aramız her zaman iyi olmalı ve ona karşı samimi dürüst olmalıyız."

"DEPREMİ REKLAMA ÇEVİRENLER OLDU"
Kandaşoğlu bir takım gözlemlerini dayanarak deprem bölgelerine gidildiği zaman hassasiyet gösterilmesine vurgu yaptı ve şu ifadelerde bulundu,"Çadırkent ziyaretlerinde bulunan birçok yetkilinin güldüğü görülüyordu ve bu da hoş bir şey değildi. Felaketin ortasında böyle kahkahalar, bu şekilde davranışlar hiç hoş değil. Allah sonumuzu hayır etsin. Dürüst olmadan hiçbir şeye katkı sunmadan oradan buradan internetten resim alarak, paket resmini çekerek yardım etmiş gibi gösteren çok insan oldu. 

"BAZI STK'LAR, YETERSİZ KALDI"
"Ben  Van Ticaret ve Sanayi Odasında 94 yılında beri meclis üyeliği yaptım, yönetim kurulu üyeliği yaptım, 11 yıl yönetim kurulu başkanlığı yaptım, şu an da oranın meclis üyesiyim.  


STK'lar deprem gecesinde bütün STK'larını odaya toplayarak, Van adına nasıl birleşelim, yardım sistemimiz nasıl olacak, yardım miktarımız ne kadar olacak, katkımız ne kadar olacak, maddi ve manevi ne gibi bir katkımız olacak bunu bir birlik halinde güçlü bir şekilde ortak bir paydada toplamamız gerekli gibi bir konuşma yapmaları gerekliydi. Karar alarak bunları yapmalıyız. Benim dönemimde öyleydi.   Şemdinli'de ufak bir olay oldu.Türkiye Odalar Borsalar Başkanını ve heyetini o gece Van'a getirdim. Bölge adında ciddi sıkıntılar var bakalım siz ne diyorsunuz gibisinden nasıl bir yol izleyelim diye Van'a getirdim."


"EL AYAK ÖPEREK ZOR BELA BİR KAMYON MALZEME GÖNDERMEKLE OLMAZ"
"Bu işler binlerce kişiyi arayıp el ayak öperek, zor bela bir kamyon malzeme göndermekle olmaz. Bu işler yalnız malzemeyle, yalnız gıdayla olmaz. 


Önder dediğimiz kişi, STK dediğimiz kişi, halkın güvendiği nokta dediğimiz kişi merkez gibi çalışacak. Haklı, STK'ları yönlendirip kurumlarla iş birliği yapan kişidir. Tekstil malzemesi olsun, sağlık malzemesi olsun, gıda malzemesi olsun, içecek olsun ne olursa olsun alımı üyelerle yapılıyor ve o üyelerin hepsini bir araya getirerek bu dönemde nasıl birlik halinde hareket edilmesi konusunda geniş çaplı bilgilendirme yapılması lazım.  İletişim hattı kurmaları lazım. Bu iletişim hattının başında insanları yönlendirecek ve insanlara gerçekten cevap verecek, deprem bölgeleri hakkında  bilgileri o insanlarla paylaşacak yol gösterici bir iletişim hattı kurmak lazım. Sadece paket yapmak, birkaç tane resim çekmek gibi değil. Van'da  tam olarak bahsettiğim bu uyum ne siyaset biriminde var ne de STK'lar da var. 


İPEKYOLU BELEDİYESİ VE KAYMAKAMLAR DEPREMDE CİDDİ ÇALIŞTI
"Gerek İpekyolu Belediyemiz olsun gerek  kaymakamlarımız olsun şehrimizde yetkili kurumlar  gereğini yapıyorlar.  Van'a gelen misafirlere de ciddi bir şekilde ilgileniyorlar. Bu açıdan sıkıntımız yok çok şükür. 


Herkes görevinin bilincinde olsa, herkes görevini samimi ve dürüst bir şekilde yapsa hiçbir sorun kalmaz. Hiç olmazsa insanlar rahat etmiş olur. "


Van Gazetesi Haber - Özel Haber - Sevda Yetkin , Van Haber
 

Van Haber haber Van Zahir Kandaşoğlu STK