Kenan Sofuoğlu'nun hayatı yürekleri dağladı

TAKİP ET

Armağan Çağlayan'ın sunduğu 'Dur Bi Dinle' adlı programına konuk olan Kenan Sofuoğlu, hayatı boyunca çok trajik kayıplar yaşamış olan Sofuoğlu, Recep Tayyip Erdoğan'ın ricası üzerine sporu bırakıp nasıl milletvekili olduğunu anlattı. 

Armağan Çağlayan’ın sunduğu ‘Dur Bi Dinle’ adlı programına konuk olan Kenan Sofuoğlu, "30 Eylül 2017, tüm dünyada yayınlanan yarış sırasında süren mücadele de motosiklet ve sürücüsünü ayrı yerlerde görürüz. Acı içinde kıvranan sporcu kısa sürede ambulansla pistten alınır. Herkes sağlık durumunu merak etmektedir. Sporcu hiç vakit kaybedilmeden tedavisi için ambulans uçakla ülkesine getirilir. İlk teşhis korkutucudur. Beli ve kalçasında üç kırık vardır. İddialar ise daha vahimdir. 12 hafta hareketsiz kalması gerekebilir. Senaryolar arasında en kötüsü de vardır. Spor hayatı tehlikededir, ama bir ay sonra onu Katar’da sapasağlam şekilde pistte görürüz.

Van Gazetesi Haber – Özel – Sevda Uzunyol

Kenan Sofuoğlu motosiklet sporuna kendisini adamış ve gözü kara bir sporcudur. Onun bu tavrının köklerini görmek için fazla uzaklara gitmeye gerek yoktur. Bu tutku onun ailesinde vardır. İnişleri çıkışları, yıkıcı kayıplar hayata tutunup tekrar ayağa kalktığı anlamıyla hayatın film olur lafının bu derece karşılığı olabilecek çok az yaşam öyküsü vardır. Şimdi filmi başa saralım.

"HAYATIMDA İLK DEFA CANSIZ BEDENLERE ŞAHİT OLMUŞTUM”

25 Temmuz 1983’te motor tamircisi İrfan Sofuoğlu’nun dört çocuğunun üçüncüsü olarak dünyaya gelir Kenan Sofuoğlu. Daha sonra kendisini motor tamircisi olarak alacağı lakabını da doğar doğmaz elde eder. Yıl 1996 olduğunda Türkiye Şampiyonası’nda yarışan abisi Sinan Sofuoğlu’nu izleyerek pistlere heveslenir. Sinan Sofuoğlu daha sonra dünya çapında ses getiren bir yarışçı olacaktır. 

Türkiye’nin kara günü 17 Ağustos depreminde Kenan Sofuoğlu henüz on yedi yaşındadır. Beş katlı bir apartmanın en üst katında altı kişilik aile olarak yaşarlar. Ancak o gece yaşanan büyük depremde bütün apartman yıkılacak ve tüm aile enkaz altında kalacaktır. Kenan Sofuoğlu; “Hayatımda ilk defa cansız bedenlere orada şahit olmuştum. En üst katta olduğumuzdan dolayı ailenin tamamı sağ çıkmıştı. Tabii bizim kayıplar depremden birkaç sene sonra başladı. Asıl yıkımı daha sonra yaşadık.
 
“YAŞADIĞIMIZ SÜRECE İZ BIRAKACAK BİR GECE YAŞADIK”

2002’de bizim yıkımlarımız başladı. Tabii hala bile o korkuyu tedirginliği yaşıyorum. Yaşadığımız sürece iz bırakacak bir gece yaşadık. Kenan Sofuoğlu alt kattaki komşularının çoğunu çocukluk arkadaşlarını kaybedecektir. Tüm aile olarak depremden kurtulacaklar. Kenan Sofuoğlu’na o günden iki şey kalacaktır. Birisi kaşındaki iz bir diğeri ise her gece yatmadan önce bu gece deprem olacak mı düşüncesidir. 

2002’de büyük bir acı yaşayacaktır. Onun motor sporlarına en büyük desteği veren abisi Bahattin Sofuoğlu’nu kaybedeceklerdir. O gece yaşadığımız kötü gecelerin ilkiydi. Bahattin Sofuoğlu gelecek vadeden başarılı bir yarışçıydı. Kenan Sofuoğlu’da onu kaskına kazıyarak anacaktır. Kenan Sofuoğlu yaşadığı acılara rağmen pistleri bırakmaz. 

2002’de Almanya’da başlayan pist heyecanı abisi Sinan 2003 yılında ayağını kırdığı dönemde onun yerine özel izinle 16 yaşında onun motorunu kullanarak devam eder. Bindiği motordan da bir daha inmez. Bu motor aynı zamanda onun hayatında hiçbir zaman eksik olmayan trajedilerde de hayata tutunmasını sağlayan tutku olur. Yeri geldiğinde spor için bir ayda dokuz kilo verecek kadar büyük tutkusuna rağmen pes etmeyi düşündüğü anlar da olur. Beklediği desteği görememek onu hayal kırıklığına uğratır ve yaptığı işi kimsenin umursamadığını düşünür. 2007’de ilk Supersport dünya şampiyonluğunu kazanır. Sofuoğlu ülkemizin bu alandaki en önemli başarısına imza atar. Böylelikle sokakta beni tanımazlar diye andığı şehri Adapazarı’na şampiyon olarak dönecektir.  

“ART ARDA KAYIPLAR YAŞADI”

Bu hareketli dönemde tarih 9 Mayıs 2008’i gösterdiğinde bir büyük kayıp daha yaşar. İlk Türk sporcu unvanına sahip olan ve ilham kaynağı olan abisi Sinan Sofuoğlu hayatını kaybeder. Kenan Sofuoğlu’dan önce bu spordaki en başarılı Türk olan Sinan Sofuoğlu körfez pistinde öldüğünde henüz 24 yaşındadır. Kenan Sofuoğlu yine büyük acıdan kendini sporla iyileştirir. Motor sporlarının Türkiye’de reytingini yükseltecek ve yarışlarını takip etmek isteyenleri ekran başına toplayacaktır. 

2008’de motosiklet fuarında onu tanımayan bir ziyaretçi Sofuoğlu’na yeni modeller hakkında sorular sorar. O da bildiği ne varsa anlatarak yardımcı olur. 2009 yılında yeni kurulan diyanet spora transfer olur. 2010’da spor müsabakaları ve onlar üzerine oynanan bahisler neticesinde kendi hakkı olan 800 bin lirayı almayacağını belirterek devlete bırakır. 2012’de üçüncü şampiyonluğuna eriştikten sonra artık tüm ülkenin göz bebeği olma noktasına gelir. 

“ACININ EN BÜYÜĞÜ”

En önemli kırılma anlarından birini yaşadığı 10 Haziran 2013 gününe kadar gezi parkı protestolarına yönelik sözleri ve dönemin başbakanı Erdoğan’nın fotoğrafını motoruna asarak verdiği poz onu kutuplaşmanın bir parçası haline getirir. 2014’te hayatında önemli değişiklik olur. 2010’da Hollanda’da bir yarışta Kenan Sofuoğlu bir kadını uzaktan görür. Onu Facebook’tan bulup mesaj atar. Herhangi bir görüşme yaşanmayan bir yılın ardından Julia’nın ailesinin sponsor olduğu yarışta yarışacak olan Kenan Sofuoğlu bu defa tekrar Julia’ya mesaj atar. 

Görüşmeye başlarlar. İki yıl sonra da evlenirler. En büyük mutluluğu yaşayıp 14 Mart 2015’te ilk çocukları Hamza’yı kucaklarına alırlar. Maalesef Sofuoğlu’nun hayatındaki trajedi minik Hamza’yı da yakalayacaktır. 2 Mayıs 2015’te beyin kanaması geçiren Hamza’nın iyileşmesi için tüm Türkiye duacıdır, ama acının en büyüğünü yaşayan Julia ve Kenan minik Hamza’yı 25 Temmuz 2015’te sonsuzluğa uğurlarlar. Acılara cevabını yine işiyle verir Sofuoğlu. Her kayıpta bu işi daha çok severek yoluma devam ettim.

VAN GAZETESİ - 2021
 

kenan sofuoğlu