Korona virüs sonrası yarasa ve fare pazarına ilgi arttı

TAKİP ET

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek yayılan Koronavirüs salgını Endonezya'daki pazarlarda kurtlu hayvanlar, dev yılanlar ve çubuklara dizilmiş farelere olan ilginin artmasına neden oldu. Bölgenin yöresel yemeği olan yarasaların ise kilosu 4.40 dolardan satılmaya başlandı. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada Koronavirüsün yarasalarda bulunan virüsle yüzde 96 aynı olduğu bildirilmişti.

Çin, 30 Ocak tarihinden bu yana virüs salgınının ilk kez yavaşladığını duyurdu ancak buna rağmen son 24 saatte tespit edilen yeni vaka sayısı 2015. Dünya çapında şimdiye kadar doğrulanmış vaka sayısı 45 bin 183'e ulaşırken, Çin yönetimi salgının Nisan ayı sonunda biteceğini tahmin ediyor.

Çin'in en önde gelen salgın uzmanı Zhong Nanshan, bazı eyaletlerde yeni vakaların düşüş gösterdiğini ve corona virüs salgınının bu ay zirve noktasına çıkmasını beklediklerini söyledi.

Şimdiye kadar ortaya çıkan vakaların 44 bin 700'den fazlası Çin ile ülkeye bağlı şehirler Hong Kong ve Macau'da belirlendi. Bilim insanları ise, Şubat ayı sonunda salgının merkezi Vuhan'da 500 bin kişinin hasta olacağını tahmin ediyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan bilim insanları, Vuhan'da yeni tip koronavirüsün kaç kişiye bulaşacağını tahmin etmek için matematiksel bir model oluşturdu. Çalışmada, salgının şubat ayı sonuna doğru pik yapması muhtemel görüldü.

Epidemiyolog Adam Kucharski, mevcut verilere dayanarak Covid-19'un zirvedeyken Vuhan nüfusunun yüzde 5'ini etkilemesinin olası olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, ortalama kuluçka döneminin beş gün ve risk altındaki Vuhan nüfusunun yaklaşık 10 milyon kişi olduğu düşünüldüğünde, virüs zirve yaptığında şehirde her 20 kişiden en az birine ya da yaklaşık 500 bin kişiye bulaşmış olabileceğini hesap etti.

Hubey eyalet yönetimi, Vuhan'da hastalık için ölüm oranının takriben yüzde 4 olduğu tahmininde bulunmuştu.

Çin, hastalığın yayılmasını önlemek için aldığı, hastaların karantina altına alınması, toplu taşımanın durdurulması gibi önlemlere bir de telefon uygulaması ekledi. Yeni telefon uygulaması insanlara risk altında olup olmadıklarını bildiriyor.

'Close Contact Detector' ismi verilen uygulama şöyle çalışıyor: China Electronics Technology Group Corporation (CETC) ve sağlık ve ulaştırma sistemlerinden gelen verileri işleyen uygulama kullanıcılarına yakınlarında kayıtlı koronavirüs hastası olup olmadığı bilgisini veriyor.

Çin'de halihazırda koronavirüs riski taşıyan kişilerin evde kalmaları ve en yakın sağlık görevlilerini hastalıkları ile ilgili haberdar etmeleri isteniyor.

Çin'de halihazırda koronavirüs riski taşıyan kişilerin evde kalmaları ve en yakın sağlık görevlilerini hastalıkları ile ilgili haberdar etmeleri isteniyor.

Cang ve Liu'nin yerine Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Vang Hışıng'in atanacağı belirtildi. Üst düzey yetkililerin görevlerinden alınmalarının yanı sıra Çin Komünist Partisi tarafından cezalandırılabileceği ifade ediliyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ise, birkaç günlük aradan sonra hafta başında ilk defa kamuoyu karşısına çıktı. Pekin'deki kamu binalarını gezen Şi'nin mavi ameliyat maskesi taktığı ve kimseyle el sıkışmadığı görüldü.

Şimdiye kadar 18 vakanın tespit edildiği Pasifik Okyanusu'ndaki adalar ülkesi Malezya'da ise, dünyayı şoka uğratan bir gelişme yaşandı.

Ülkenin kuzeybatısındaki Penang Adası'nda uçaktan inen Myanmar vatandaşı bir yolcu, Penang Havalimanı görevlileri tarafından durduruldu.

Yolcunun valizinde 780 gram kurutulmuş fuare eti bulundu, adı açıklanmayan yolcu gözaltına alınırken altı yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Malezya'nın komşusu Endonezya'da da virüs salgınına rağmen vahşi hayvan pazarlarında halen yarasalar, fareler ve yılanların satıldığı bildiriliyor.

Sulawesi Adası'ndaki bir pazardeki satıcılar, resmi adı artık Covid-19 olan koronavirüs salgınının tezgahtaki hayvanlara ilgiyi artırdığını söylüyor.

Meraklı turistlerin egzotik hayvanları görmeye geldiğini aktaran satıcılar, artan ilginin hayvan hakları savunucularını kızdırdığını da aktarıyor.

Yarasa satan Stenly Timbuleng, kilosu yaklaşık 4.40 dolar olan yöre mutfağına ait yemeğin satışının sürdüğünü belirtiyor. Dünyayı titreten virüs salgınının, Çin'in Wuhan kentindeki bir vahşi hayvan pazarından başladığı tahmin ediliyor.

TAKVİM


korona virüs endonezya kurtlu hayvan yarasa satışı arttı kurutulmuş hayvan endonezya da kurtlu hayvan kuru yarasa satışı arttı