Koronavirüs hastasıyla bir röportaj - Yazan: Burhan Akman

TAKİP ET

Van Gazetesi köşe yazarlarından olan Burhan Akman, Sonucu Koronavirüs COVİT-19 olan bir hasta ile röportaj yaptı.

Van Gazetesi köşe yazarlarından olan Burhan Akman, Sonucu Koronavirüs COVİT-19 olan bir hasta ile röportaj yaptı.
 
 
Burhan Akman, "Bu hafta COVID-19 testi pozitif çıkmış bir hasta ile yaptığım röportajı köşeme taşıyacağım.
 
Soru: İlk şüpheleriniz nasıl oluştu?
 
Cevap: Evde beraber yaşadığım bireylerle birlikte halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları ortak olunca şüphe duymaya başladım.
 
 
Soru: Hastalığın kaçıncı gününde hastaneye gitmeye karar verdiniz?
 
Cevap: Dört ya da beşinci günün gecesinde ateş yükselmesi ve hafif nefes darlığı semptomları görülünce ertesi sabah gittim.
 
Soru: Hastanede nasıl bir süreç gelişti, bize anlatır mısın?
 
Cevap: Özel bir hastaneye gittim. Doktora şikayetlerimi sıraladım. Akciğer tomografisi ve kan tahlili testlerini istedi. Her ihtimale karşı  Covid- 19 testini de yaptı. Tahlil ve tomografi sonuçları gün içinde çıktı. Doktor, bir şeyimin olmadığını, Covid-19 olma ihtimalimin çok düşük olduğunu ama 24 saat içerisinde de testin  sonuçlanacağını söyledi.
 
Soru: Bundan sonraki süreç nasıl gelişti, kim size pozitif olduğunuzu söyledi?
 
Cevap: Hastaneye gittiğimin ertesi günü ilçe sağlık müdürlüğünden bir telefon geldi. Telefondaki kişi bana garip sorular sormaya başladı, şüphelendim. Kendilerine defalarca testimin pozitif mi çıktığını sorsam da onlar bana net cevap vermediler ,haliyle endişelendim. Hatta yakınlarımın TC numaralarını istediler. Vermesem eve geleceklerini söylediler. Şüpheli ve amatör konuşmalardan dolayı kendisine güvenmedim ve bilgileri paylaşmadım. Şunu da belirtmek istiyorum: Beni arayan şahsın iş bilmez, amatör, hastayı ürküten yaklaşımları beni fazlasıyla rahatsız etti. Neyse ki 1 saat sonra aynı kurumdan farklı bir kişi arayıp testimin pozitif çıktığını, evdekilerle karantinada kalmam gerektiğini, temas ettiklerimi de tespit edip karantinaya alacaklarına söylediler.
 
Soru: Peki, Türkiye'de Korona’ya yakalananlar arasında ilk 1000'desiniz sanırım, virüsün size nasıl bulaştığı ile ilgili herhangi bir fikriniz var mı?
 
Cevap: Bilmiyorum, herhangi bir yurtdışı temasım da yok. Dolmuşta, markette, iş yerinde kapmış olabilirim.
 
Soru: Kaç gündür evde karantinadasınız ve neler yaşadınız, bize kısaca özetler misiniz?
Cevap: Şuan karantinanın 14. günündeyim. İlk günden itibaren yaşamış olduğum rahatsızlık, alışkın olduğumuz grip, üşütme gibi hastalık belirtileriyle geçti. Evden çıkmadık, ihtiyaçlarımızı toplu olarak dışarda birilerinin desteğiyle temin ettik. Sağlık bakanlığı ve aile hekimliği tarafından günlük aranarak takibimiz yapıldı. Yine Sağlık Bakanlığı tarafından ilaçlar gönderildi. İlk bir haftadan sonra ufak halsizlikler ve koku alma duyusunun azalması dışında herhangi bir şikayetim kalmadı.

Soru: Bu hastalığın sizin üzerinizde bıraktığı etkiler nelerdir ve son olarak neler tavsiye edersiniz?
 
Cevap: Covid-19 olduğumda Türkiye'de vaka sayısı henüz 1000'e ulaşmamıştı. Hastalığa yakalandığım günden itibaren, hastalığın biyolojik etkisi değil, psikolojik etkisi beni yıprattı. Gerek medyadan yansıyan ürkütücü haberler, gerek sağlık çalışanlarının beyaz koruyucu kıyafetlerini görmek ve başka bir yerde karantinaya alınıp tamamen dış çevreden izole olma ve o yalnızlık düşüncesi ilk başlarda beni çok korkuttu. Sağlık Bakanlığından eve gelip ilaç verdiklerinde karantina sürecimin evde geçireceğimi defatle söylemelerine rağmen, o gece  beyaz elbiseliler gelip beni götürecekler diye sabaha kadar uyuyamamıştım.
 
Tavsiyelerim ise, bana bir şey olmaz zihniyetinden çıkıp hastalığın her an her yerde bize bulaşabileceği bilincinde olmak. O kadar dikkat etmeme rağmen ben hastalığa yakalandıysam herkes yakalanabilir. Korkunç olan ise insanların bu hastalığa yakalandığının farkına varmayıp bulaştırma riskini taşıması. İnsanların kendilerine dikkat etmeleri en ufak bir belirtide kendilerini izole edip karantinaya almalarını tavsiye ediyorum.  Ben, genç olmam ve kronik rahatsızlığımın olmaması sayesinde  bu hastalığı hafif semptomlarla geçirdim. Ama bu herkeste aynı şekilde seyretmeyebilir. Lütfen temastan uzak kalın. Virüsün yayılmasını engellemek için evde kalmak hayati önem taşıyor.
 
 
 
HABER: Van Gazetesi -ÖZEL
 
 

koronavirüs hastasıyla bir röportaj burhan akman van haber van gazetesi koronavirüs korona