LOKMAN TEKİN: DÜNYAYI GÜZELLEŞTİRECEK OLAN EĞİTİMDİR

TAKİP ET

Şampiyon Özel öğretim kursu kurucularından biri olan Lokman Tekin, Van Gazetesi ve Van Haber muhabirleri Suzan Öner ile Sevda Uzunyol'a eğitim hakkında önemli bilgiler aktardı.

VAN HABER - ÖZEL HABER - Van merkez’de yer alan Şampiyon özel öğretim kursunun kurucusu ve rehber öğretmeni olan Lokman Tekin:“Pandemi döneminde hem ülke genelinde hem de illerimiz bazında eğitim istediğimiz gibi yönetilmedi.”dedi. 

Şampiyon Özel öğretim kursu kurucularından biri olan Lokman Tekin;“1999 Ege Üniversitesi felsefe bölümü mezunuyum. 22 yıldır eğitimcilik yapıyorum. 20 yıldır Van’dayım. Eğitimcilik hayatımın tamamı özel eğitim kurumlarında, özel eğitim kurslarında geçti. Kişisel gelişim üzerine yoğun çalışmalarım var. 

SAĞLIK, EĞİTİMİ BASTIRDI
 3 tane kişisel gelişim kitabı yazdım. Rehberlik alanında çalıştım. Son 9 yıldır da idarecilik yapıyorum. Şampiyon Özel Eğitim Kurumu’nun rehber öğretmeni ve kurucusu olarak devam ediyorum.

Pandemi döneminde hem ülke genelinde hem de illerimiz bazında eğitim istediğimiz gibi yönetilmedi. Belki biraz daha iyi idare edilebilirdi. Biraz daha bilimsel, biraz daha doğru, biraz daha eğitimi zedelemeyen tarzda idare edilebilirdi. Aç kapa meselesi, eğitimin ailelere bırakılması, yeterli önlemlerin alınmaması bizi ve öğrencileri zorladı. İnsanlar sağlık olarak kendilerini güvende hissetmedikleri için yani bir anlamda da sağlık eğitimi bastırdı. 

EĞİTİMİN ÜZERİNDE DURMAMIZ GEREKİR
Bizim ülke genelinde bireysel ve kurumsal olarak ciddi seferberlik ilan etmemiz gerekiyor ki bu yaralarımızı saralım. Dünyayı güzelleştirecek olan da zor durumda kurtaracak olan da eğitimdir. Bunun için eğitime biraz daha böyle toplumsal olarak, kurumsal olarak yönelmemiz ve biraz daha ağır bir şekilde üzerinde durmamız gerekiyor. 

İYİ BİR DERSHANE İYİ BİR LİDERLİK DEMEKTİR
İyi bir dershane eğitimi öğrenci merkezli olmalı. Her öğrencinin başara bileceğine mutlaka inanmalı. Düşük öğrencidir, bu nasılsa kazanmayacak, bu nasılsa başaramadı demek doğru değil çünkü her insanda bir başarı potansiyeli vardır. İyi bir dershane; iyi bir öğretmenlik ve iyi bir liderlik demektir. Burada öğrencinin içindeki potansiyeli doğru ve güvenilir bir şekilde ortaya çıkaracak bir ekip olmalı.

EĞİTİM KUTSALDIR
 İkincisi öğrenciye doğru bir yönlendirme yapılmalı, öğrenciye liderlik vasıfları yükleyebilmeli ve öğrenciye yeri geldiği zaman kendi potansiyelini açığa çıkarabildiği gibi etrafında ki insanlara da liderlik edebilme vasfına sahip olabilmelidir. Öğrencinin üzerinde kesinlikle ekonomik bir çıkar ve onun duygularını sömüren bir modda olmamalı. Çünkü eğitim çok kutsaldır. Çocukların, gençlerin emekleri çok kutsal ve o bilince sahip olabilmeliyiz. Yani gençleri eğitirken çıkarsız, koşulsuz bir şekilde onlara geleceğe uzanan bir köprü olabilmeliyiz. Ne olursa olsun suiistimal edilmeyecek bir şekilde verilmeli. Her şeyin en bilimseli, en doğrusu ve en iyisi sunulmalı onlara...

MOTİVASYON FORMATI GÜNÜ BİRLİKTİR
Sınav formatı son 3-4 yılda çok değişti ki maalesef öğrenci aleyhine değişti. Şöyle ki; artık takip edilmeyen, kitle psikolojisinde çalışmayan ve günübirlik bir şekilde kontrol altında tutulmayan öğrencilerin pek başarılı olacaklarını söyleyemiyoruz. Biraz da nesil itibari ile hani günümüz nesli de biraz böyle bunu kötü anlamda söylemiyorum.

Motivasyon formatı genelde günübirliktir.  Uzun vadeli motive olmaz. Yeri geldiği zaman kısa vadeden vazgeçilebilir. Bundan dolayı bir takip ve kontrol mekanizması gerekiyor. Tabi ki her öğrenci uzaktan eğitim ve online eğitim ile videoları izleyerek belli bir düzeye gelebilir ama sınavı kazanmak ya da başarılı olmak bilgiyi almaktan çok bilgiyi uygulayabilmek ve o bilgiyi ne olursa olsun unutmamak ile ilgili bir şeydir. Bunun yapılması için de bir desteğe bir liderliğe mutlaka ihtiyacı var öğrencinin.

ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI GEREKLİ
Bunu yaparken de mutlaka onu takip eden biri olmalı bir ortam olmalı. Kendisinin var edebileceği, başarısını sunabileceği bir kitle psikolojisi yaşayabilmelidir. Ben öğrencilerime her zaman söylerim, bu dershane olur başka bir birim olur ama sizi takip eden birilerinin olması gerekiyor. Biz özel öğretim kurslarını kesinlikle gerekli görüyoruz ve ondan bir tık yukarı da rehberlik takibini ve kontrolünü çok daha gerekli görüyoruz. 

ÖĞRENCİLERİMİZİN HEPSİ EŞİTTİR
Bizim anlayışımız şu; gelen her öğrenciyi hiçbir şey bilmiyormuş gibi eğitiyoruz. Dereceye oynasın ya da barajı aşmamış olsun fark etmez. Temeli yokmuş gibi eğitiyoruz. Daha sonra onun performansına göre hızımızı artırıyoruz, sabitliyoruz ya da düşürüyoruz. Eski dershanecilik ile yeni dershanecilikten çok eski öğrenci modeli arasında, bir kere eğitim itibarı ve kalitesi biraz düştü, güven duygusu biraz azaldı. Biz bunu korumak için çok çaba sarf ediyoruz, mücadele ediyoruz.  Eğitimcilerin de, Özel Öğretim Kurumları’nın da bir prensibi, bir ilkesi, bir etiği, bir mantığı ve bir sistematiği vardır. Velilerin bunu bilmelerini istiyoruz. 

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - SEVDA UZUNYOL - SUZAN ÖNER

22 YILLIK ÖZEL ÖĞRETİM KURSU HAYATIMDA ÖĞRENCİ AYIRMADIM
Eğitim kalitesi eski dönemde çok daha yüksekti. Kurumların sunduğu hizmet daha kaliteliydi. Öğrencinin çalışma sistemi de daha kaliteliydi.22 yıllık dershanecilik hayatımda öğrenci ayırmadım, ayıranlarında karşısında hep durdum. Ne olursa olsun bütün öğrenciler bizim gözümüzde eşittir. Eğitim verdiğimiz kurumların gözünde de böyle olmak zorunda. Bizim istediğimiz model şu; dershaneler savaşsın, öğrenciler savaştırılsın. Bunun için kendine güveni az olan, bilgi düzeyi düşük olan, tekniği bilmeyen, zamanla yarışı öğrenmemiş olan ne olursa olsun bu öğrencilerin yüreklendirilmesi gerekiyor. Öğrenci üzerinde reklam yapmak doğru değil. Öğrenci burada bir liderdir, bir mimardır. Hem kendi hayatında hem de kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin hayatını inşa etmekle yükümlü biridir. 

KURSA GİTMEYEN ÖĞRENCİ KAZANAMIYOR
Türkiye eğitim sisteminde dershaneciliğin şimdi ki ismi ile kursçuluğun yerini tutan bir model olmadı. Biliyorsunuz yıllarca kapatılmak istendi işte farklı modlara dönüştürüldü ama eğitimde ki bu açığı kapatabilen başka bir kurum olamadı. Kursa gitmeyen öğrenci kazanamıyor. Maalesef eğitim sistemimizde böyle bir şey var. Bizim eğitim anlayışımız şu; anne- baba, anne babalık yapmalı. Kardeş, kardeşlik yapmalı, öğretmen de öğretmenliğini yapmalıdır. Pandemi döneminde uzaktan eğitim alan ile yüz yüze eğitim alan arasında bariz bir fark oluşmaya başladı. 

BÜTÜN ÖĞRENCİLERE KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK
Yüz yüze eğitim alanlar ilerken diğerleri geriledi ya da sabit kaldı. Çok zor bir dönemden geçtiğimizin farkındayım. Bu eğitim içinde geçerli. Bütün gençlerin hak ettiği başarıya ulaştırmamız gerektiğine inanan biriyim. Hepsinin geleceği çok güzel olmalı. Hepimiz gençlere, çocuklara güzel bir ülke, güzel bir dünya ve güzel bir gelecek sunmalıyız. Bizim mücadelemiz onlara güzel bir gelecek katma yönünde. Bütün öğrencilere kapımız her zaman açık.”dedi.


VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - SEVDA UZUNYOL - SUZAN ÖNER
HABER HATTI: 0544 4090328

 

lokman tekin özel öğretim kursu şampiyon vanhaber