Memet Aslan "Ülkemiz Adeta Bir Turizm Cenetti"

TAKİP ET

Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Turizm ve Seyahat Fuarında turizmle ilgili öemli konulara değindi.

 Aslan:"Turizm sektörü geçmişten günümüze hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler tarafından yoğun şekilde ilgi gösterilen bir sektör olmuştur. Bunun en önemli nedeni  ise dünya genelinde en hızlı gelişen sektörlerin başında yer almasıdır.Durum böyle olunca turizm sektörünün ülke ekonomilerine katkıları ön plana çıkmıştır.
Her ülke ve bölge turizm arz potansiyeli nispetinde bu pastadan pay alma veya aldıkları payı büyütme mücadelesine girişmelerine neden olmuştur. Turizm  sektörünü geliştirerek ülkelerin ve bölgelerin gelişmişlik seviyelerine göre ulaşmak isteği hedef farklılık gösterebilmektedirler.
Gelişmiş ülkeler turizm sektörünün gelir etkisinden yaralanmaya çalışırken, gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkeler ise, bu sektörün döviz kazandırıcı ve yeni istihdam olanakları yaratabilme gücünden yararlanmak istemektedirler.
 Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ihracat yapabilmeleri büyük oranda ara ve yatırım malı ithalatına,enerjidede büyük oranda dışa bağlı olduğundan bu ithalat için gerekli olan dövizi kazanma noktasından turizm sektörü önemli bir yardımcı aktör olarak değerlendirilmektedir.
Ayrıca gelişmekte olan ülkemizin, bölgemizin ve ilimizin en önemli sorunlarının başında işsizlik problemi gelmektedir. Bu sorunun çözümünde de turizm sektörünün önemli etkilere sahip olduğu bir gerçektir.Bu gücünü ise, emek  yoğun hizmet, üreten bir sektör olmasında almaktadır.
Zengin bir turizm potansiyeline sahip olan ülkemiz ve ilimiz için işsizlik sorununun çözümünde katkı sağlaması noktasında turizm sektörü önemini artırmaktadır. Adeta bir turizm cenneti olan ülkemizin ve ilimizin turizm potansiyelinden tam kapasite ile yararlanabilmesi için herkesin üzerine düşen görevi  yerine getirmesi gerekmektedir.
Turizm yatırımı yapılırken doğanın ve tabiatın korunması temel önceliğimiz olmalıdır.Turizm bölgelerindeki tarihi dokumuzu korumak temel felsefemiz olmalıdır.Turizmde tesisler, alt yapı ve üst yapıları ile planlı, doğanın ve tabiatın ruhuna uygun yapılar inşa edilmelidir.
 Turizm sektöründe süreklilik için personel eğitiminin artırılması ve dünya stantlarına getirilmesi kaçınılmazdır. Bunun tek çaresi de her şeyin başı eğitim felsefesi ile hareket edilerek mevcut turizm okullarının süratle rehabilite edilmesi ve yeni okulların açılması gerekmektedir.
 Bizler güzel bir denizimiz, doğal güzelliklerimiz, kıyaslanamaz tarihi ve kültürel varlıklarımız var diyoruz ama turizm sezonunu 4 ay gibi çok kısa bir zaman dilimine mahkum ediyoruz.Oysaki bizler; kültür turizmi, spor turizmi, inanç  turizmi,kongre turizmi sağlık turizmi, yayla turizmi ve hatta eğitim turizmi ile sektörü çeşitlendirip sezonu on iki aya yaymalıyız.
Sektörü tanıtım stratejisi geliştirmemiz lazım.Tanıtım ve pazarlamamızı dünya Standartlarına ulaştırmamız şarttır.Bunu da doğrudan kendimiz; yazılı, sözlü , görsel  medya ve iletişim araçları ile yapmamız gerekmektedir. 
İlimizin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak için; öncelikle sektördeki tüm paydaşların ilgili Bakanlıkların, STK’ların, Mülkü idarelerin ve yerel yönetimlerin sırt sırta vererek tek enstrüman olarak ses vermelerini sağlamamız gerekir. Öncelikle günlük ve günü geçiştirme politika ve düşüncesinden vazgeçmeliyiz.
 İlimizin ve bölgemizin en büyük değeri olan van denizimiz için ivedilikle Van Gölünü koruma kanunu çıkarmak için gerekli mücadeleyi vermemiz gerekir.Burada en büyük sorumluluk siyasilere düşmektedir.Siyasilerimizden gerekli hasasiyeti ve sorumluluk almalarını bekliyoruz.
 Vangölü Havzasının Organize Turizm Bölgesi olabilmesi için yereldeki ve merkezdeki tüm aktörlerimizle,güçlü bir duruş ve birliktelik sergileyerek mücadele vermeliyiz.Hemen kısa, orta ve uzun vadeli 25’ten başlayarak 50  yıllık master planlar yapmalıyız.
 Araştırma ve inceleme ile başlayarak eğitim ile devam eden tanıtımı ihmal etmeyen master planın satış ve pazarlama şeklinde değerlendirilerek yeni esaslı bir yola girmeliyiz.
İlimizin turizm potansiyelinin ortaya çıkması içi büyük bir özveri ile çalışan, Van Gölümüzü korumak ve hak ettiği yere ulaştırmak için çalışmalar yürüten başta Sayın Valimize, Vekillerimize, sivil toplum örgütlerimize ve emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve Belediyemize Teşekkür ederiz.
 Düzenlenen Turizm ve Seyahat Fuarımızın, 3.Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi  ilimize,Bölgemize ve Ülkemize Hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’tan diler, emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılarımızı sunarız." diyerek görüşlerini bildirdi.
 

turizm ve seyahat fuarı 3.uluslararası batı asya turizm araştırmaları kongresi vali veki turizm sektörü van gölü deniz döviz stk memet aslan Ülkemiz adeta bir turizm cenetti mülkü idareler