Muazzez ORHAN IŞIK, TBMM'ye İŞKUR'un İşsizlik Verileri hakkında soru önergesi

TAKİP ET

Van Milletvekili Muazzez ORHAN IŞIK, TBMM'ye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a İŞKUR Hakkında açıklama istedi.

Van Milletvekili Muazzez ORHAN IŞIK'ın TBMM'ye sunduğu İŞKUR'un İl Düzeyinde İşsizlik Verilerini Kamuoyuna Açıklamaması Hk. Soru Önergesi aşağıda sıralandı.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Muazzez ORHAN IŞIK
Van Milletvekili 


İşsizlik sorunu dünyanın ve ülkenin en önemli meselelerinden biridir. Resmi verilerle (TÜİK) Türkiye’de 2005 yılına göre ülke nüfusu yüzde 29 oranında artarken işsiz sayısı yüzde 101 oranında artmıştır. 2000 yılında yüzde 6,5 olan işsizlik oranı 2020 yılında yüzde 13 bandının üzerine yükselmiştir. Son yıllarda genç ve kadınlarda bu oranlar daha yüksek olup bölge bazında yüzde 40 aşan işsizlik oranları açıklanmaktadır. Bir yılı aşan uzun süreli işsizlik durumlarında hane ve kişilerde mutlak yoksulluk durumu pekişmektedir. Bu nedenle işsizliğe ilişkin verilerin ve politikaların önemi daha artmaktadır. 

İŞKUR Genel Müdürlüğünün istihdam ve iş bulma hizmetleri her zamankinden daha önemli bir hal almıştır. Yurttaşların İŞKUR’a yaptığı işsizlik başvurularının etkin bir şekilde karşılanması, işsizlik süreçlerinde maddi ve manevi olarak desteklenmesi sosyal devletin bir gereğidir.  Ancak son yıllarda İŞKUR’un önceki dönemlerde açıkladığı bazı verileri kamuoyuna açıklamadığı gözlemlenmiştir. Özellikle “illere göre” kuruma kayıtlı işsiz sayısının aylık istatistik bültenlerinden çıkarılmış olması izaha muhtaçtır. İşsizliğin hangi il ve bölgelerde yoğunlaştığının kamuoyuna açıklanmamasının bir gerekçesi yoktur. Bu verilere sadece kamu kurumlarının belirli bir planlama ile işsizliğe çözüm bulmaları için değil aynı zamanda akademik amaçlarla da ihtiyaç duyulmaktadır. 

Bu bağlamda:
1)    İŞKUR aylık istatistik bültenlerinde illere göre işsiz sayısı neden açıklanmamaktadır?
2)    İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin illere göre dağılımı nedir?
3)    İŞKUR’a kayıtlı olmayan işsizlerin illere göre dağılımı nedir? İŞKUR’a kayıt yapmaları için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
4)    2020 yılında Toplum Yararına Program (TYP) yararlanıcılarının illere göre dağılımı nedir?
5)    2010-2020 yılları arasında TYP kapsamında harcanan işsizlik fonu toplam miktarı ne kadardır? Bu miktarın illere göre dağılımı nedir?
6)    2010-2020 yılları arasında işsizlik ödeneği alanların illere göre dağılımı nedir? 
7)    2010-2020 yılları arasında işsizlik ödeneği kapsamında toplam kaç TL harcanmıştır? Bu miktarın illere göre dağılımı nedir? 
8)    Türkiye’de İŞKUR’a kayıtlı toplam işsiz sayısı kaçtır? İŞKUR’a kayıtlı olmayan işsiz sayısı kaçtır? 
9)    Türkiye’de İŞKUR’a kayıtlı kadın işsiz sayısı kaçtır? İşsiz kadınların eğitim durumuna göre dağılımı nedir? Üniversiteli işsiz kadınların toplam içindeki ağırlığı nedir?

VAN GAZETESİ - E POSTA HABERİ

 

i̇şkur muazzez orhan van milletvekili haber muazzez orhan işik tbmm