MÜDÜR GÖRENTAŞ, 'UMARIM HEP BERABER UZUN YILLAR ÇALIŞIRIZ'

TAKİP ET

VAN HABER - Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş'ı makamına Van'da 'Tarımsal Yayım ve Danışmanlık' hizmeti veren tarım danışmanları ziyaret etti.

VAN HABER - Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, “Tarım danışmanlarını önemsiyoruz. Maalesef bu sene ilimiz sınırları içerisinde organik tarım yapan çiftçilerimiz çok az. Biz de sizlerin mağdur olmasını asla istemeyiz. Dediğiniz hususlar ile ilgili dilekçe yazıp bize iletin. Bizde üst yazı ile bakanlığımızın ilgili birimlerine iletelim. Sizler, bizler, çiftçiler birer aileyiz. Aynı bakanlığın, sektörün çalışanlarıyız. Dile getirdiğiniz hususları bende bakanlığımıza ileteceğim. Umarım hep beraber uzun yıllar çalışırız.” Dedi.

Van ve ilçelerinde Organik Tarım alanında ‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık’ hizmeti veren tarım danışmanları Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş’ı makamında ziyaret etti. Danışmanlar, yılsonunda yayımlanacak tebliğde organik tarım alanında çalışan danışmanların faaliyet alanının genişletilmesini ve tebliğde organik tarım ile ilgili belli şartların esnetilmesini istedi.
 
VAN'DA ÇİFTÇİ SAYISI %90 AZALDI
 
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Derneği Van Temsilcisi Neşe Aksoy, “Organik Tarım Danışmanlarının çabaları çok önemlidir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunda Organik Tarım faaliyeti ve üretimi teşvik amaçlı olarak desteklenmektedir. Ancak ülkemizde mevcut haliyle organik üretim yapan üreticiler desteklemelerin büyük oranda düşmesi sonucu destekleme müracaatlarından vaz geçmiş durumdadır. Bütün dünyada organik tarım son yıllarda teşvik edilmesine rağmen ülkemizde Organik Tarım desteklerinin 2019 yılında 5 TL ‘ ye düşmesi ve geçişler dolayısıyla 3 yılda bir ancak destek alabildiklerinden dolayı ilimizde başvuru yapan çiftçi sayılarında yüzde 90 dolayında azalma olmuştur. 2020 yılından sonrada hemen hemen başvuru yapabilecek çiftçi kalmayacaktır.” dedi.
 
ŞANSIMIZ KALMAYACAK


Aksoy, “Şu ana kadar OTBİS ‘ e (Organik Tarım Bilgi sistemine ) kayıtlı olan çiftçilere danışmanlık yapıyorduk. Ancak yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı bundan sonra danışmanlık yapma şansımız kalmayacak. Bu nedenlerden dolayı 2020 tebliği ile bundan sonraki tebliğlerde sadece ÇKS’ ye (Çiftçi Kayıt Sistemine) kayıtlı çiftçilerin esas alınması bundan sonra danışmanlık yapma şansımız devam eder. Aksi takdirde tüm organik tarım danışmanları da danışmanlık yapamaz hale gelecektir. Bu yaşadığımız mağduriyetin göz önüne alınarak ÇKS siteminin esas alınması bu mağduriyetimizi giderecektir.” Diye konuştu.
 
ORGANİK TARIM YAPAN ÇİFTÇİLER ÇOK AZ

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş “Tarım danışmanlarını önemsiyoruz. Maalesef bu sene ilimiz sınırları içerisinde organik tarım yapan çiftçilerimiz çok az. Biz de sizlerin mağdur olmasını asla istemeyiz. Dediğiniz hususlar ile ilgili dilekçe yazıp bize iletin. Bizde üst yazı ile bakanlığımızın ilgili birimlerine iletelim. Sizler, bizler, çiftçiler birer aileyiz. Aynı bakanlığın, sektörün çalışanlarıyız. Dile getirdiğiniz hususları bende bakanlığımıza ileteceğim. Umarım hep beraber uzun yıllar çalışırız.” Dedi.

Daha sonra Organik Tarım Danışmanları Müdür Görentaş’a teşekkür ederek, makamdan ayrıldı.
 

ibrahim görentaş haber son dakika van güncel tarım otbis