'MAVİ' YENİDEN HİZMETE ADAY!

TAKİP ET

22 Ekim'de yapılacak Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) seçimlerine hazırlanan mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve ekibi, seçime 'Mavi Liste'den girecek.

2014 yılında yapılan Van TSO seçimleri öncesi Genel Sekreterlik görevinden istifa ederek odanın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na aday olan Necdet Takva ve ekibi Ekonomide Değişim Hareketi (EDH) ile yola çıktı ve seçimi kazandı. 3 Adayın yarıştığı seçimden galip gelen Takva ve ekibi 2018 yılında da EDH ile yoluna devam etti. Zahir Kandaşoğlu’yla birlikte seçimde yarışan Takva bir kez galip geldi. Aradan geçen 4 yılın ardından bu sene yapılacak olan seçimlere yeniden aday olan Takva ve ekibi “Mavi” rengini seçti.

ÇALIŞMALAR HIZ KESMİYOR

6 ismin yarışacağı Van TSO seçimleri çalışan Necdet Takva ve ekibi, oda seçimleri için seçim ofisi fikrinin ilk defa kendileri tarafından hayata geçirildiğini açıkladı. Seçim ofisi açılışı sonrası bir otelde tanıtım toplantısı yapan Takva, yaptıkları çalışmaları ve hayata geçirecekleri projeleri kamuoyu ile paylaşarak seçim startı verdi. Tanıtım sonrası merakla beklenen seçim tarihi de Van TSO tarafından belirlendi. 22 Ekim 2022 Cumartesi günü yapılacak seçimlere Mavi Liste’den girecek olan mevcut yönetimin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Esnaf ziyaretlerine devam eden Takva ve Mavi Liste ekibi, seçim ofisinde misafirlerini ağırlıyor, bu arada esnafında yanında oluyor.

“GÖREVİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE YERİNE GETİRECEĞİZ”

Tubittum Dergisi olarak görüştüğümüz Van TSO Mevcut Başkanı ve Mavi Liste Başkan Adayı Necdet Takva, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve yeniden seçilmeleri durumunda hayata geçirecekleri projeler hakkında bilgiler verdi. Seçim süresi boyunca iki şapkalarının olduğunu ifade eden Başkan Takva, “Biri Van TSO yönetiminde arkadaşlarımızla birlikte kalan süremizi tamamlamak, diğeri de yine arkadaşlarımızla birlikte kalan süre içerisinde seçim sürecini yönetmek. Bu süreçte 2 görevimizi en iyi şekilde yürütmenin gayreti içindeyiz.” Dedi.

PANDEMİ HİZMETE ENGEL OLMADI

2019 yılının sonlarında ortaya çıkan ve 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavis salgını sürecinde hizmete devam ettiklerini belirten Takva, “Bu süreçte oda olarak her daim üyelerimize hizmet verdik ve yanlarında olduk. Pandemi hizmet vermemize engel olmadı. Üyelerimizin ve memleketimizin sorunlarını çözmek için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ettik. Salgının ortaya çıkması sonrası 9 belgemizi ücretsiz hale getirdik. Üyelerimizin hasta olması ya da işyerini açamadığı dönemlerde mobil hizmet aracımız ile hizmeti ayaklarına kadar götürdük. Maske ve hijyen malzemeleri dağıttık ve en önemlisi çatı kuruluşumuz olan TOBB ile ortak hareket ederek üyelerimizin sorun/sıkıntılarını hükümetin en üst düzey mercilerine aktardık.” Şeklinde konuştu.

SEÇİM TARİHİ: 22 EKİM 2022

Seçim tarihiyle ilgili konuşan Necdet Takva şöyle devam etti: “Bizim oda organ seçimleri yargı gözetiminde yapılıyor. O süreci biz yönetmiyoruz. Biz sadece önermede bulunuyoruz. İpekyolu İlçe Seçim Kurulu’na müracaatımızı yaptık ve seçim tarihi 22 Ekim 2022 Cumartesi olarak belirlendi.”

“NELER YAPTIĞIMIZI ANLATMAMIZ GEREKİYOR”

Takva, “Yılmadan, Yorulmadan, Beş Yıldızlı Hizmet Anlayışı ile Çalışmaya Devam Edeceğiz” sloganıyla geçmiş dönemde yaptıkları çalışmaları ve yeni dönemde hayata geçirecekleri projelerle ilgili kitapçık hazırladıklarını söyledi. 

Takva, “Yeni dönemde inşallah 19 grupta meclis çoğunluğunu sağladığımız takdirde TOBB’un en üst organlarında görev alma gibi bir hedefimiz var. 20’ye yakın vizyon projemiz var. Geçen dönem yaptığımız ve bu dönem hayata geçireceğimiz projeleri içeren bir kitapçık hazırladık. Bu kitapçıkları yol arkadaşlarımızla birlikte bütün üyelerimize dağıtıyoruz. Üyelerimize neler yaptığımızı çok iyi anlatmamız gerekiyor. İsteyen herkes kitapçığımıza vanmaviliste sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilir.” İfadelerini kullandı.

“ŞEHRİMİZ VE GELECEĞİMİZ İÇİN YAPACAĞIZ”

Takva, “İran pazarını şehrimize kazandırdık. 2015’ten önce bu şehirde İran pazarı algısı yoktu. 40’tan fazla heyetle İran’a gittik. Şimdi de yönümüzü Irak’a çevirdik. Eylül ayının ilk haftasında Süleymaniye'ye gittik. 4-5 gün boyunca Süleymaniye, Erbil, Duhok ve diğer komşu şehirlerde çalışmalar yaptık. İran ve Irak ile sınırlı kalmamalıyız. Azerbaycan ve ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte Ermenistan için de bu girişimlerimiz olacak. Gidiş-gelişlerin daha rahat yapılması ve Iraklı misafirlerin şehrimize gelmesi adına Üzümlü ve Derecik Sınır Kapıları’nın modernize edilmesi ve daha aktif hale getirilmesi gerekiyor. Bu noktada girişimlerimiz devam ediyor. Yeni dönemde bunun için çalışacak ve gerekli tüm lobiyi oluşturacağız. Turizmi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Böylece hareketlenme kendiliğinden olacaktır. Bizim şehrimiz ne yazık ki dezavantajlı durumdadır. Bu nedenle daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bunu; şehrimiz, çocuklarımız ve geleceğimiz için yapacağız.” Diye belirtti.

“TEKÇİ BİR YAKLAŞIM İÇERİSİNDE OLMADIK”

Göreve geldikleri günden itibaren demokratik bir tavır içinde olduklarını söyleyen Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arkadaşlarımız arasında asla politik bir yapı inşa etmedik. Bundan sonra da etmeyeceğiz. Görevde olduğumuz süre içerisinde bunu çok iyi yönettik. Bu yönetsel anlayışı destekleyen çok sağlam, çok kaliteli insanlarla çalıştık. En büyük şansımız buydu. Ama görüyorum ki yeni dönem çok daha nitelikli olacak. Çünkü o ekip dağılmadı. Ben onlara çok teşekkür ediyorum. Bugüne kadar hiçbir kararımız, yönetim kurulunda derin tartışmalar olmasına rağmen oy çokluğuyla alınmamıştır. Yönetim Kurulu’ndan ayrılan arkadaşlar dahil bugüne kadar hiçbir yönetim kurulu kararı altında şerhleri yoktur. Bu bir yönetim becerisidir. Bu bir katılımcı, demokratik tavırdır. Asla tekçi bir yaklaşım içerisinde olmadık. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın bu kurumsal yapısını mutlaka merkeze taşımamız gerekiyor. Bu ekibin böyle bir vizyonu var.”

BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MÜJDESİ!

Halk Bankası Bölge Müdürlüğü'nün Van'da kurulduğunu müjdeleyen Takva, “Kamu bankları genel müdürleri ile Ankara’da gerçekleşen bir toplantıda Halk Bankası Bölge Müdürlüğü’nün ilimizde kurulması gerektiğini söyledik. Yönetim Kurulu kararının alınmasıyla birlikte Halk Bankası Bölge Müdürlüğü Van'da kuruldu. Bu başarının yüzde 55’i ekibimizin emeğidir.” Dedi.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ 2. TİCARET VE SANAYİ ODASI

Hizmet standardı bakımında Van TSO’nun, Türkiye’nin en iyi ikinci Ticaret ve Sanayi Odası olduğunu ifade eden Takva şu ifadeleri kullandı: “İlk defa 2016 yılında yapılan denetimler neticesinde A Sınıfı Oda statüsünü elde ettik. Bu başarımızı 2019 yılında devam ettirdik ve A Sınıfı Oda olmanın yanı sıra Türkiye’nin en iyi ikinci odası olduk. Ben; başta çalışmaların yürütülmesinde emeği olan oda personelimize, vizyoner bakış açılarıyla Yönetim Kurulumuza ve Meclis Üyelerimize teşekkür ediyorum. Bu gurur hepimizin.”

“MAVİ LİSTE”NİN PROJELERİ

- Van TSO Eğitim Kampüsü: Yeni dönemde önceliğimiz eğitim olacak. İşletmelerin yanı sıra işveren ve iş arayanlara katkı sağlamak amacıyla kurulacak Van TSO Eğitim Kampüsü içerisinde mesleki eğitim merkezi, model fabrika, dış ticaret merkezi, akıllı teknolojiler merkezi yer alacak.

- Van TSO Eğitim Vakfı: Eğitim konusunda çağdaş düzeye ulaşmak adına Eğitim Vakfı kuracağız. Bu vakıf ile maddi-manevi her tür desteği sağlayacağız.

- Van TSO Eğitim Bursu: Van Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye sınırları içinde bulunan devlet üniversitelerinde öğrenim gören yükseköğrenim (lisans) öğrencileri ile vakıf üniversitelerine ÖSYM tarafından yüzde 100 burslu olarak yerleştirilen yükseköğrenim (lisans) öğrencilerine karşılıksız burs verecek.

- Kadın Girişimciliğini Destekleyeceğiz: Tüm bireylerin fırsatlardan eşit yararlandığı, kapsayıcı bir ekonominin daha verimli olacağı ve daha hızlı büyüyeceği anlayışıyla kadınların istihdama ve ekonomik yaşama aktif katılımını destekleyeceğiz.

- Kadın Kooperatifçiliğini Hayata Geçireceğiz: Yöresel ürünlerin imalatı, ürünlerin markalaşması, kadın istihdamı, yöresel ürün satış noktaları oluşturacağız.

- Oda ve Kent Yönetiminde Kadınlar Söz Sahibi Olacak: İlimizde kadınlara yönelik tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturmasına katkıda bulunmak, sürdürülebilir gelişimin sağlanması ve bu konuda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasına destek olmak amacıyla odamız bünyesinde kadın meclisi oluşturulacaktır.

- Çağrı Merkezi Projesi: Van Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binası yanında bulunan alanda hayata geçireceğimiz yeni Çağrı Merkezi Projesi ile en az 1.000 kişiyi istihdam edeceğiz.

- Genç TSO: Genç fikirleri ve girişimciliği desteleyeceğiz. İlimizde mesleki ve teknik liselerde eğitim gören öğrenciler ile Yüzüncü Yıl Üniversitesinde okuyan öğrencilerin içinde yer aldığı kurullar oluşturularak gençlerin fikirlerini ve projelerini destekleyeceğiz.

- Üyelere Yönelik Yapay Zeka Tabanlı E-Ticaret Sitesi: Günümüzün en etkili satış yöntemlerinden biri olan e-ticaret, gelişen teknolojiler sayesinde işletmelere sayısız avantaj sunuyor. Bizlerde üyelerimizin dijital dünyaya taşınmaları konusunda sadece Van TSO üyelerinin yer aldığı E-Ticaret Sitesi kuracağız.

- Güçlü KOBİ’ler: Güçlü KOBİ projemizle ilimizdeki KOBİ’lerin, Türkiye’deki KOBİ’ler ile ortaklaşmasını sağlayacağız. Dijitalleşecek markalarını tanıtacaklar, yeni müşterilere ulaşacaklar ve yurt dışı pazarlarına erişim sağlayacaklar.

- Van Sanayi Portalı: Van’ın sanayi potansiyeli ve Araştırma-Geliştirme (AR-GE) kapasitesini tespit ederek, sanayinin gelişmesine ve rekabet gücünün arttırılmasına katkıda bulunacağız. Ayrıca Van’ın ve sanayicisinin tanıtımını yapmak, Van sanayisi ile ilgili güncel istatistiki bilgileri yayınlamak, Van’da faaliyet gösteren sanayi işletmeleri ve teknopark firmalar hakkındaki bilgileri tek çatı altında farklı alternatif arama seçenekleri kullanarak yayınlamak, Van sanayicisinin ve teknopark firmalarının rekabet gücünü artırmak, Van sanayisinin geleceğe dönük planlama ve stratejisine katkı sağlamak, dünyanın her yerinden Van sanayicisine ve teknopark firmalarına kolayca ulaşılmasını sağlayacağız.

- Bölgesel Kalkınma Platformu: Bölgesel kaynakların etkin kullanılmasını sağlamak, turizm, gastronomi, kültür vb. gibi alanlarda Bölge Odaları ile ortak projeler hazırlayarak bölge ekonomisinin gelişimine yönelik ortak projeler yürüteceğiz.

- VAN TSO Tahkim ve Arabulucuk Merkezi: Van TSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi aracılığıyla ticari uyuşmazlıkların çözümlenmesine katkı sunacağız.

- Van Kültür ve Sanat Günleri: Van kültür sanat etkinliği ile birçok yazarın katıldığı Kitap Şenliği düzenleyeceğiz. Etkinlik kapsamında edebiyat, sanat, şiir söyleşilerinin yanı sıra birçok değerli gazeteci-yazar, araştırmacının konuk olacağı politik ekonomik, hukuki konuların ele alınacağı etkinlikler düzenleyeceğiz.

- Türk-İran Ticaret Odası: Türk-İran Ticaret Odası kurulmasının amacı ikili ekonomik ilişkilere bir ivme kazandırmaktır. Bu çerçevede kurulacak oda, iki ülke arasındaki ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılması; bankacılık, taşımacılık, taahhüt ve karşılıklı yatırım alanlarında işbirliğinin arttırılması başta olmak üzere ticari ve ekonomik ilişkilerin temelini oluşturan konularda girişimlerde bulunulması; somut işbirliği alanlarının tespit edilmesi gibi konularda çalışmalar yapılacaktır.

- Türk Eximbank Temsilciliğini Kuracağız: İhracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması, girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ve yurtdışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence sağlanması, yurtdışında yapılacak yatırımlar ile ihracat amacına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesi amacıyla Türk Eximbank temsilciliğini odamız bünyesine kazandıracağız.

- Irak, Ermenistan ve Azerbaycan ile Alternatif Pazar Oluşturacağız: İlimizin kalkınması ve üyelerimizin iş hacimlerinin arttırılmasına yönelik Irak, Ermenistan ve Azerbaycan ile ticari ilişkilerimizi geliştirerek, alternatif pazar oluşturacağız.

- İran ile İlişkilerimizi Arttıracağız: Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı Projesinin hayata geçmesi için girişimlerde bulunacağız. Kapıköy Gümrük Kapısında STM alanı oluşturulmasında ısrarcı olacağız. İran ile ortak fuarlar düzenleyeceğiz. Kapıköy Gümrük Müdürlüğü'ne İhtisas Gümrüğü yetkisi verilmesi için çalışmalar yapacağız.

- Gelincik ve Çilli Sınır Kapılarının Açılması için Çalışacağız: Başkale Gelincik ve Çaldıran Çilli Sınır Kapışlarının faaliyete geçmesi için yeni dönemde çalışmalarımıza devam edeceğiz.

- TOBB'da Yeni Dönemde Üst Düzey Temsiliyet Sağlayacağız: Oda tarihinde ilk kez Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı görevini üstlenen odamız, yeni dönemde de TOBB'un her kademesinde temsiliyet sağlayacaktır.

- TOBB Sektör Meclislerinde Üyelerimiz Yer Alacak: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde sektörel gelişmeyi teşvik etmek amacıyla oluşturulan Türkiye Sektör Meclislerinde üyelerimizin temsiliyetini sağlayarak, gerek sektörlerimizde ortak görüşlerin oluşturulmasına, gerekse özel sektör ile yetkili merciler arasında bir temas noktası olarak kamu özel sektör işbirliğinin geliştirilmesine olanak sağlayacağız.

- Teknoloji Fuarı Düzenleyeceğiz: Ülkemizde verimliliğin artırılmasına katkı sağlayacak ileri düzeydeki teknolojik ürünlerin sergilenmesi, çalışmaların geniş kitlelere yayılması, teknolojik gelişmelerin tüm alanlarda verimli şekilde kullanılması, yerli ve yabancı şirketler ile yakın ilişkilerin kurulması, projelerin hayata geçirilmesi, ürün yelpazelerinin genişletilmesi ve iş birliğinin oluşturulması amacıyla Teknoloji Fuarı düzenleyeceğiz.

- Kentsel Dönüşümde Hedeflerin Belirlenmesi Amacıyla Komisyonlar Kurarak, Projeler Geliştireceğiz: Stratejik ve katılımcı planlama yaklaşımıyla geliştirilmiş, ekonomik yapıyı göz ardı etmeyen, ekolojik sürdürülebilirliği temel alan, kamu, özel sektör ve yerel yönetimlerin iş birliğine dayalı, kapsamlı ve bütünsel bir yaklaşıma sahip, çok aktörlü kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmesi amacıyla komisyonlar kuracağız.

- Kurban Kesim Merkezi Projesi: Ülkemizde küçükbaş hayvan varlığı noktasında ilimiz ilk sırada yer almaktadır. Yine büyükbaş hayvan konusunda da önemli bir potansiyele sahiptir. Ayrıca TRB2 Bölgesi bu anlamda yeterli kaynaklara sahiptir. Bahse konu kaynakların sistemsel bir döngü içerisinde entegrasyonu sağlanarak yeni bir alan meydana getirilebilir. Bu kapsamda sistemsel olarak birçok paydaşın ortaklığında bu projenin hayata geçirilmesi öngörülmektedir. Kurban Bayramı dönemlerinde mevcut ibadetin yapılmasının yanı sıra kentimizin turizm amaçlı değerlendirilmesi düşünülmektedir. Kentimizin kurban kesimlerinden kaynaklı merkez hale gelmesi ile birlikte, kentimiz ve bölgemizin kırmızı et noktasında marka değeri yükselecektir. Bu noktada Kurban Kesim Merkezi’ni kurmak için çalışacağız.

- Üyelerimizin Yararlanacağı Sosyal Tesis Yapacağız: Odamız üyelerinin ve ailelerinin yaralanabileceği bir sosyal tesis kuracağız.

- Van TSO Hatıra Ormanı Kuracağız: Kuracağımız hatıra ormanına her üyemiz için 1 fidan dikeceğiz.


Van Gazetesi
 







Necdet Takva Van TSO