Necdet Takva Program Derlemesi - Örnek yazı

TAKİP ET

Van Ticaret Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Ayhan Yazlık'ın sunduğu programa konuk oldu. Programda önemli bilgiler aktarıldı.

Necdet Takva, "Pandemi hepimizin hayatını olumsuz etkileyen bir süreç,  tabi sadece Van’ı Türkiye’yi ilgilendiren bir mesele değil. Aynı zamanda dünyayı etkisi altına alan dünyada yaşayan 7 buçuk milyon insanı etkisi altına alan bir salgın. Bu süreç 2021 yıllına kadar sürecek.

Tabi kendi ilimize baktığımız zaman 2011 yılın da bir deprem oldu. Ve deprem süreçle birlikte çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Van nüfusunun yarısı göç etti. Öyle ki biz bir dönem deprem öncesi Van ve deprem sonrası Van diye karşılaştırdık. Dolayısıyla ekonomik parametreler performanslar sosyal hayatın genel durumu ile karşılaştırır hale geliyoruz. Önümüzde yeni bir süreç var pandemi ile beraber yeni söylemler var. Yaşama uygun yeni beklentiler var. Pandemi öncesi Van pandemi sonrası Van ayrışmayla değerlendirmek durumundayız."

"Pandemi öncesinde Van kendi kimliğini oluşturmaya çalışan kimliğini oluşturmaya çalışan markalaşma yolunda açılımları olan herkesin kendi üzerine düşeni yaptığı bir döneme tekabül ediyor. İran turizmi biliyorsunuz bizim hayatımızın büyük bir kısmına tekabül ediyordu. Kapıköy beklentilerimiz çok fazla yükseldi ama pandemi ile beraber bunların tamamı nedeyse yeni bir yaşamın döngüsüne çevrildi. Sokağa çıkma yasaklarıyla karşı karşıya kaldık hizmet sektöründe faaliyet gösteren birçok işletme tamam ile kapatıldı. Kısmı kapanan iş yerleri oldu esnek çalışma sistemleri gündeme geldi. Bu günde aşağı yukarı benzer ikinci dalgaya denk gelecek uygulamalarla sayın cumhurbaşkanı da yaptığı kabine toplantısı sonucu değerlendirmelerle yeni bir sürece girmiş olduk. Yani tabi bu bir felaket dünyayı etkisi altına alan bir felaket bir savaş ortamı var ve bilinmeyen görünmeyen dokunulmayan bir düşmana karşı bütün dünya bir takım tedbirlerle bir savaş yürütüyor. 
Dolayısıyla biz Van’ı bu savaşın   dışında değerlendirmemiz söz konusu değil ya da ülkemizi dışında tutamayız. Mesela sınırlarımızı kapattık ama buna rağmen ne oldu? 14 Marttan itibaren İstanbul'da ilk vakalarla beraber Van'da da ilk vakalar dolayısıyla metropol şehirler çerçevesi içerisinde gerçekleşiyor. Özelikle Vanlılar bu kapı köy meselesini İran meselesini böyle Türkiye’nin önüne bir hendek olarak  koydular ama orda bizim hemşerilerimiz  kendi şehirlerine haksızlık etiler gerçekten çok üzgünüm.  İnsan kendi şehrine kötülük etmez iyilik etmeyebilirsiniz imkanınız olmayabilir ama bu günlerde şahitlik etik ömrümüzün bu deminde Van’ı  neredeyse Türkiye’nin Vuhanı ilan eden bir yaklaşımla talihsiz bir süreç yaşadık.

Pandemi döneminde vergiler SGK’lar tümden kapanan iş yerleri var saydığımızda metropol kaynaşmadan bulaşmalar vakalar hepsi bundan kaynaklanıyor. O gün bu gündür neredeyse 10 aydır hepimiz büyük bir kargaşanın içerisindeyiz. Kendi öznel koşular içerisinde bir yaşam mücadelesi veriyoruz. İşlerimiz yüzde 50 düştü iş yerlerimiz kapandı üyelerimiz çok büyük sıkıntı yaşıyor işsiz kalan insanlar var. Özelikle yarı zamanlı tam zamanlı hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kapatılması  bu gerçekten vahim bir durum özelimizde değerlendirdiğimizde ya da ülkede dünyada  ayrı tutan bir durum değil beklide tesellimiz odur. Herkesin yaşadığı bir doğal felaketi yaşıyor olma tesellisini içselleştirdik.
Mesele İran tarafında son zamanlarda ciddi artış olduğu için kısa vadede açılacağını zannetmiyorum. Kısa vade dediğim bir hafta iki haftalık bir süreçti ama şimdi dediğim orta vade de yıl başından sonra durumu tekrar değerlendirebiliriz. Çünkü bakanlığın tek başına almış olduğu bir karar da değil  il sağlık bakanlığının ticaret bakanlığının ortaklaşa almış oldukları bir değerlendirmedir.

İkicilik bir tutumun olduğunu ifade etmeliyim Trakya bölgesine Avrupa’ya açılan bütün kapılarımız açık mesela Edirne, Tekirdağ gibi hepsi açık bu ikicilik durumdan Türkiye’nin bir an önce kurtulması gerekiyor.doğu Anadolu kara sınır kapıları üzerinden tanımlamak doğru değil  orda bir haksızlık durumu var.batıdaki kara sınır kapıları kapalı hava sınır kapıları açık batıdaki kara sınır kapıları açık ama sadece esen dere, gür bulak,kapı köyün kapalı olmasını doğru bulmuyoruz.

Pandeminin can yakıcılığı süreci içerisinde özelikle yeni normale geçiş süreci içerisinde yerel yönetimlerin 65 yaş üstü ve 20 yaş altının insanların kapalı kaldığı dönemi biraz da normalleşme aynı zamanda bir eğitim sürecine dönüştürmek için fırsata çevirmek gibi bir çağrıda bulunmuştum tabi ne bir turizmciden destek gördük nede yerel yönetimlerden destek geldi .önerimiz buydu yaz mevsimine giriyoruz Haziranla beraber belediyeler özelikle 65 yaş üstü ve 20 yaş altı uzun süredir kapalı kalan insanları Van’ın tarihi turistik yerlerine geziler düzenlemek suretiyle sosyal hayata intibak etsin bu yaparken de eğitimlerde olsun maske mesafe hijyen temizlik gibi konularında uzamanlar onlara anlatın yani bu kente yapılacak en büyük iyiliklerden bir tanesi  bir çağrımızda otelcilereydi turizmcilerdeydi  dedi ki bunu yapacak belediyelere yerel yönetimlere  sivil   toplum örgütlerine sizlerde gerekli indirimleri yapın  bir iç hareketlilik sağlayalım.proje kapsamında,bu kapsamda sadece engeli  ve kimsesiz çocuklarına yönelik birkaç etkinlik  yaptık TSO olarak bu çağrımız burada kaldı ve ben burada kalmasını istemiyoruz  kış evsimi ile yeni bir normalleşme sürecine girdik belki yetkililer bunu duyarlar bunu kendimiz için istemiyoruz bizi gezdirin demiyoruz kendi ilçenizde yaşayan uzun zamandır kapalı kalan insanları hem bu pandemi konusunda eğitmek hem de kendi seçmenleriniz  bundan ala ne olabilir uzun zamandır toplu taşıma araçlarını devreye sokmuyorsunuz bir sürü kısıtlama var .dolayısıyla bir iç hareketlilik sağlamak bunun bir maliyeti de yok çok düşük maliyeti var bunu halkına yapıyorsun Akdamar adasına hiç gitmemiş bir 65 yaşındaki Gevaşlının olma ihtimali yok mu var tabi ki .ya da Edremit sahilini hiç gezmemiş 65 yaş üstü veya 20 yaş altı vatandaş hiç yok mu illaki vardır. Bunu oturduk yazdık ne yazık ki  iç ve dış turizm hedeflerimiz doğrultusunda  projeler bazen söylemde kalıyor bu noktada Van gölü kanunu hız kazanmaya başladı ama bu iş turizmi ile alakalı projemiz çağrıya dönüşmüş oldu .
Siyasetin sihrine gücüne inanan biriyim ama siyasetçilerin siyaset kadar bir sihrinin olup olmadığı bir tartışma konusu siyasetin gerçekten önemli bir bilimsel faaliyet olduğu bir zanaat olduğu gerçeğini siyasetçilere söylüyorum özelikle ilimiz siyasetçilerine ama o işi yapanların.

Meseleye nasıl baktıklarıyla ilgili bir meseledir Necdet takva Van da doğdu Van da büyüdü büyük bir ihtimalle Van da ölecek yani benimle de yaşamayı çekici halle getirebilirler bunu önünde bir şey yok ben her gün sabah geliyorum berbere gidiyorum , cumhuriyet caddesinde yürüyorum iskele caddesine gidiyorum  ticaret sanayi odasına gidiyorum kendi iş yerime gidiyorum yani demek istediğim ben bu insanlarla yaşayacağım böyle kimsenin kimseden korkmaya gerek yok hayatı sevmek lazım dokunmak lazım o yüzden mademki sordunuz ben siyasileri çok seviyorum bizim canımızdır Allah onların işini rast getirsin yaptıkları işin sihrini biraz kendilerinde içselleştirseler bu hepimizin hayatını kolaylaştıran güzelleştiren bir sürece çevrilebilir.

Bu bir sosyolojik vakadır  bu bir algı yönetimi düzeyinde ele alınmış bir şey değil .sevgili politikacılar buyurun gelin konuşalım ben sizi seviyorum benim siyasetçilerle bir sıkıntım yok.

Ayrıca ben kimsenin rakibi değilim ben bir yerel yönetim deneyimi yaşadım orada da kimsenin rakibi olarak ortaya çıkmış biri değilim ben bunu defalarca anlatım lütfen bunu doğru algılayın 5 aralık ta ben oturuyordum sayın cumhur başkanı telefonu üzerine görev aldım ben kimsenin ne başvuranların ne başvurmayanların ne de beklenti içerisinde olanların rakibi değildim insanlar yok bunu planladı şöyle yaptı böyle yaptı bunlar hikaye iftara eğer buna inanıyorlarsa bilinçli bir şekilde ortaya söylüyorlarsa bunlar müfteridir 5 aralık saat 2.30 kadarda o telefon görüşmesine kadar bir gram önü ve arkası yoktur Van halkı buna inansı inanmak istemeyende kendi bilir ben kimsenin rakibi değilim hadimi bilen bir adamım Allah herkesin işini gücünü rast getirsin herkes yaptıklarıyla ön plana çıkacaktır yapamadıklarıyla değil yapanların önünü kesmekte kimsenin hattı değil herkes işini iyi yaparsa samimi olursa insanları severse sevgi ile dokunursa kentine ilişkiyi doğru kurun şehirle bağınızı doğru kurarsanız menfaate ranta tevdi edecek bir ilişki bağınız yoksa mutlusunuz demektir ben vicdanen rahatım her zamanda söylüyorum bir politikacı bir millet vekili bir bakan bir vali bir mülki idari amiri Necdet Takva ile şahsi bir taleple gelmiş diyemez bu özgürlüktür özgünlüktür herkes böyle olsun bu insanları sevmemeye yaklaşacak bir durum olmamalı aksine değer verilecek bir yaklaşım olarak algılamak gerekiyor bu bir hayat felesefesidir herkesin hayata bir bakış açısı vardır bizimkide bu mibar üzerine yürüyor. 
Oda kurulduğundan beri dez avantajlı bir ilde girişimciliğin desteklenmesi iş adamlarının yaşadığı problemler  yani iş adamları gerçekten sorun yaşıyorlar ama sanayi ticaret odası hicbir zaman bu alımları iş adamlarının önüne zorunlu olarak koymaz yani mümkün oldukça çözüm üreten bir de ticaret sanayi odasının alacakları kamu alacaklarıdır ticaret sanayi odasının alacakları bir dernek alacağı değildir 7250 sayılı bu son çıkan kamu alacaklarını yapılandırması kapsamında odaya olan borçlarında da bir yapılandırma ön görüyor dolayısıyla kamu alacağıdır ,kamu alacağını almamak bunlara müdahile etmek bunları yok saymak bizim işimiz değil dolayısıyla bu konuda zorluklarımız var hem şehrimizin ekonomik problemlerinden kaynaklı zorluklarımız var hem de iş dünyasının van Ada ki esnafımızın , üyelerimizin yaşamış olduğu problemler var aşağı yukarı 15 milyon civarında bir kamu alacağı tahakuk etmiş durumda umuyorum ve diliyorum ki üyelerimiz bu aidatlarını yapılandırılar ve kolaylıklıktan yararlanırlar bizde onların emrindeyiz  31 aralığa kadar yapılandırmalarımız sürecek...

Aşağı yukarı bir 15 milyon alacağımız vardı tahsil oranında yüzde 10 yüzde 20 civarında dır oda sürdürebilir bir bütçeye sahiptir Van da sürdürülebilir bütçe yönetimine sahip özerk ender odalardan biriyiz bunu da çalışanlarımıza ve yöneticilerimize borçluyuz.
.
Çözemiyoruz , biz haddini bilen bir yönetimimiz kurumumuzda 571 sayılı yasa kapsamında görev yapan  bir meslek odasıdır ama elimden geldiğince bize gelen hiçbir insanı boş göndermemek için bir çaba içerisindeyiz çok fazla işsiz olan genç arkadaşımız var çok fazla ihtiyacı olan insanlar geliyor çok fazla kamu kurumuyla sorunu olanlar geliyor bizde zaman zaman bu talepleri aracılık etmek suretiyle ilgili yöneticilere aktarıyoruz arayıp ta bize geri  dönen yöneticilere saygılarımı iletiyorum bu çok değerlidir bize gelen yöneticilere işin başında bunları söylüyorum  özelikle banka müdürlerine bakın arkadaşlar  lütfen bizim telefonlarıma cevap verin bizim amacımız asla size eziyet etmek değil  üyeler bize geliyor  insanlar bize geliyorlar erişir olabilmekle ilgili bir meseledir işte herkes benim evimi bilir herkes geçtiğim güzergahı bilir bulunduğum yeri bilir dolayısıyla insanlar rahat erişim sağlıyabiliyor pandemi döneminde biz kendi  imkanlarımızla bize gelen hiçbir ihtiyaç sahibini geri  bununla beraber katkı sağlama yönünde bir çaba içerisinde olduk ben buna destek veren  meclis üyelerimize yönetim kurulu üyelerimize tücarlarımıza sağ olsunlar yani ben van da hangi tücarı arasam böyle bir vatandaşın ihtiyacı var biz buna aracılık ediyor diyorsak  yani bazıları benden bıktılar ama yinede beni çevirmiyorlar  çpk samimi dostlarımız var soyadlarını söylemiyim ama fatih seyithan  Halil  Adnan  bunlar benim dostlarım adlarını zikir etmemi hak ediyorlar yönetim kurulunda yine Fevzi abi var şefki ömer cihan daha adını sayamadığım birçok kişi var samimiyetle  elinden gelen çabayı sarf ediyorlar.2 bin aileye doğrudan ya da dolaylı yardımda bulunduk kurumlara bulunduğumuz yardımları saymıyoruz bileben belediyelere çok gidemiyorum çok zorunlu olmadığı sürece belediyelere gitmiyoruz  bir kamu yöneticisini aramam her kurum kendini ulaşır kılarsa biz belki de bu kadar göze çarpan bir iletişim içerisin de olmayız kurumlar ulaşılabilir olma yönünde dönüşüm yaşamalılar kaldıkı pandemi dönemin de de bunu fırsata çeviren kamu yöneticileri ya da bürokratlar sosyal medyada her gün paylaşıyor yok tapuda işlemler durdu bilmem SGK da işlemler durmuş gibi tenzih ederek söylüyorum  elimde somut veri yok ama insanlar bunu bize söylüyorlar ya ülkesini en çok seven işini en iyi yapandır yani bunu bahane etmek lazım yok pandemi oldu yok gelemedim gidemedim  kardeşim sen eğer şehrini seviyorsan işini seviyorsan makamını seviyorsan Ve yahu ta maaşını seviyorsan ver maaşının hatırına geçen bir politikacıya söyledim merkez her zaman gericidir yerel her zaman daha demokrattır daha kapısı açıktır genellemedir aslında konuşmalarımız basında yer alıyor bir şey söyleyince insanların bunları okuması gerekiyor okurlarsa herkes mutlu mesut bir şekilde işini yapar ama kendini merkeziyetçi bir konumda tutup ulaşılamaz, erişilemez kıldığında insanlar bir şekilde birilerine erişiyorlar bu Necdet takva olmaz dolayısıyla başka biri olabilir dolayısıyla bundan şikayet etmemiz lazım bundan bir haz duymamız lazım ne yapabilirim ben Vanlılara bana gelmeyin mi diyeyim  aslında pekte bir şey istemiyorlar iş istiyorlar yapa bileceğim bir şey varsa mesela ben sağlık müdürlüğüne haftalık iki üç kişi için randevu alıyorum sağ olsun gece bir de olsa bana geri dönüyor ya bu beni mutlu ediyor baş hekimler yine öyle bu fev kalede önemli bir şey ihale istemiyorum aş istemiyorum aş istemiyorum insanlar iletişim istiyor insanlar bir şekilde derdini anlatmak istiyor üniversiteyle iyi iletişim kurmaya çalışıyoruz bazı yerel  belediyelerle bu anlamda iyi iletişim sağlıyoruz.

Ben şuan ticaret odası başkanıyım ve olabildiğince politikayla mesafeli olmaya çalışıyorum .dolayısı ile siyasi partilere kapımız her zaman kapımız açık bu birazda siyasi partilerin yaklaşımıyla da ilgilidir ben şimdi van da faaliyet gösteren bütün siyasi partilere eşit durmak durumundayım benim üyelerimin arasında her siyasi görüşten insanlar var ve onlar her biri çok kıymetlidir ticaret başkanı olduğum sürece farklı bir yaklaşım içerisinde olmam geçmişte de değildim bundan sonrada olmam ben şuan o işin bitiği 110 gün vicdanı rahat bir kampanya yürütüm 21 bin kilometre yol yaptım kanıtları var gittiğim yerler hepsi kayıt halindedir bunu kendileri de bakabilirler vicdan rahat bu işten dolayı hiçbir pişmanlığım da yoktur öğretici ve eğitici oldu işte politikacıları politikayı davranışlarını dav bilincini sahipliği sahipsizliği algılama yönünün de inanılmaz deneyimler oldu bunu yazıyorum herkes hakkına  bir gün ulaşacaktır bunu biliyorum Allah bana ömür verirse bunları yazacağım ama dediğim gibi herkesle köprümüz var aday olduğum partiyle de köprümüz var köprüler yıkık değil.

Vali bey çok sevdiğim saydığım bir bey efendidir zarif kenti bilen özelikle kent sosyolojisi hakkında oldukça çarpıcı yaklaşımları olan öğretici bir valimiz olduğunu itiraf etmeliyim vali aslında arasının kötü olacağı bir makam değil asılda valiler de öyle değil yani valilerin esasında dostları olmaz vali herkese eşit mesafede olur dolayısıyla iki tane şapkası olan başka şapkası var mı yok mu bilmiyorum ama mülkü idari amirliği kentin valiliğini yapan bir şapkayı temsil ediyor hem de büyük şehir belediye başkanlıığı yapıyor dolayısıyla benim aramın iyi olup olmama lüksü yok ben ticaret odası başkanıyım valibey ihtiyaç duyarsa ticaret odası başkanıyla şunu konuşup istişare edebiliriz derse bu arz talep meselesidir gece birde olsa kapısına gider istişare ederiz biz haddini bilen insanlarız ama bu arası var yok diye tanımlanabilecek bir ilişki biçimi değil. Valilerin hattı zatesin de böyle bir şey yok valilerin herkese eşit mesafede kenti dinleyen kentin yararına politiklar geliştiren bir misyonları vardır tahmin ediyorum bu misyonlarında da böle bir algı taşıyor benimle bir ilgisi yok  Van TSO Türkiye’nin en başarılı odalarından biridir van halkı kendi odalarıyla gurur duyabilir bunu çok net söylüyorum bu bir söylem değil bu bir arka planı olan van ticaret sanayi odası vanın güzide kurumlarından biridir 57 yılık emeğin sonucudur ve Necdet  takvanın babasının değil herkesin kurumlara sahip çıkması lazım ticari sanayi odasıda kendini uluslar arası düzeyde hizmet standarttına eriştirebilmiş, 5 yıldızlı hizmet statüsüne ulaştırabilmiş bir odadır şuanda oranın yöneticisi olmaktan şeref duyuyorum.
 
Millet vekilinin görevi yasa yapmaktır kanun yapmaktır kanun yaparken de o görevelerini yaparken de bazen bakanlarla görüşüyor olabilirler bundan bize haber vermelerin de bir beklentim de yok böyle bir görevleri de zorunlulukluları da yok.

Bizim çok ölçülü temiz saygılı birbirini koruyan destekleyen ir ilişkimiz var bir kere yaklaşık 15 tane sivil toplum örgütünün üye olduğu ekonomik iş örgütlerinin ekonomi konseyi var biliyorsunuz her ay toplantı yapıyoruz ve yılbaşına kadar da 21 ye kadar da dönem başkanlığın da sürürülen bir faaliyet var  onu tekrar canlı ve diri bir halle getirdiler bir süredir toplantılara ara verilmişti Mehmet  başkanın öncülüğünde 2021 yılında dönem değişecek  başkanlığı değişecek ticaret sanayi odası zaten Temim cüzüdür dolayısıyla bizzat ben kendimde de katılıyorum mutlaka katlıyorum eğer il dışında değilsem zaman zaman diğer sivil örgütü mesela esnaf sanatkar odası başkanıyla sıklıkla istişare ediyoruz yine mehmet aslan la görüşmelerimiz  var. esnaf odalarımızla görüşmelerimiz var .ama dediğim gibi görüşme alışkanlığımız olamayan toplum örgütleri de var dolayısıyla kent  menfaati doğrultusunda önceleyen bir yaklaşım içerisindeyiz  mesela bu ikinci tedbirlere kadar konser süsü oluştu her kes kapı köyün açılması için tek ses oldu tarihte ilk kez böyle oldu bir dönem bazı sivil toplum örgütleri  alakası ilgisi olmayan ve kendilerinde türübüne çıkıp oyun oynadılar ama sonrasın da da geldikleri nokta da da bir ortaklaşma zemini oluştu ilk kez kapı köyün kapanması kente ne kadar zar verdiği hatta öz eleştiriler boyuta ittifak oluştu asla bir arada olamayız gelmeyiz Necdet takva var diyen adamlar da bir şekilde bir ittifakın içerisine geldiler nihayetinde sivil topluk örgütlerin de ikinci bir konu van gölüdür bunlar bütün sivil toplumun sivil olmayan da toplumun sivil toplum karşısında öz eleştirisine karşı gelen bir ittifak zemininde birleşmelerine işaret ediyor dolayısıyla esas ölçü budur dolayısıyla her akşam bir yerde oturup  kahve içip selfi çekip yapmakla ondan bahsetmiyoruz  kim ki ortak paydalar kent menfaatini önceleyen yaklaşım içerisinde ortaya bir şey koyarsa Necdet takvada arkadaşlarım da onlara hizmet etmeye hazırdır.
 Gerçekten üzgünüm ama bir oda başkanı olarak üzgün olmanın ötesinde ne yapabilirim aslında bizim kendi kendimize yetebilecek araçları artık gündeme getirmemiz lazım bu turizm hareketlilik projesi bence buna karşılık gelen bir projedir yani yerel yöneticilerin bütçe yöneticilerin bu konuda önümüzdeki günlerde onları davet edeceğim bu konuyu bir konuşalım bu konaklama ciddi sorunlar yaşadığını biliyorum tekstil sektörde öyle yani acentalar da öyle hepsi çok ciddi cafeler öyle lokantalar öyle elimde olsa çok güzel şeyler yaparım benim bir misyonum var üyelerim  karşılaştığı problemler karşısında yönelik bir  takım girişimlerde bulunmak yani ben üyelerime para veremiyorum fon açamıyorum kredi veremiyorum  otellerini dolduramıyorum her gün bir lokanta da yemek yiyemiyorum dolayısıyla sektörle direk etki edebilecek görev tanımımız yok büyük bütçeli kurumların mutlaka ama mutlaka kentsel dinazmi diri tutacak yaklaşımları olabilir yenilikçi yaklaşım budur vanda bu dönemde aslında kahraman olmak mucizevi  dokunuşlar yapmak sorsalar söyleyeceğim  ama yenilikçi yaklaşımlarla pandemi fırsata çevirecek imkanlar vardır  ben bilmiyorum şuan yaptığım görev doğrultusunda vizyonum buna elverişli değil ama konuşursak tartışırsak mutlaka vardır .

Kara yolarına aşağı yukarı ben 7 8 tane yazı yazdım bir tek kara yoları değil diğer kurumlara da da benzer sorunlar var tüccar üretici yatırımcı kıymetli bir adamdır hiçbir şey yapmıyorsanız o adamları sevin şimdi kara yoları olmazsa açlıktan öleceğiz diyen bir algı var. şimdi kara yolarının ihale sıkıntıları var mesela en son bu nakliye bölmüşler otomobiller ayrı ihale edilmiş kamyonetler ayrı ihale etmiş şimdi getirmişler oranın yönetimi hepsi birleştirmişler insanlar bize geldiler bizde kara yolarına yazdık bunlar yanlış şeyler kurumların gerekliliğine inanırım ama mesela kara yolarını tartışmaya açabiliriz 
Demokrasinin önündeki en önemli temel sorunlardan bir tanesinin kamunun mal ve hizmet alımlarında ki uygulamalarında da yani bunu Türkiye deki hiçbir ticaret odasındaki başkanını söylemez  dolayısıyla ne bunu kara yolarına ayırıyorum ne DSİ iyi ayırıyorum ne de belediyeyi hiçbir kurumu da ayırmıyorum  dolayısıyla ne kadar şeffaf ne kadar rekabetçi ne kadar hesap verebilir kamu mal hizmet  benim nezlim de o kadar kıymetli  mikro düzeyde alım yapabiliyorsak yerel yönetici  destekliye biliyorsan  kahraman sensin gerisi hikaye dolayısıyla  sadece gıda alımıyla ilgili sen çok sepesfik hale getiriyorsun mesele sadece o değil mal ve  hizmet alımların da ki tüm sıkıntıları biliyorum 
 Benim sayın valimden ricamdır kurumları toplamalı yerel üretimi yerel yöneticiyi  bir yaklaşım kamuyu kamu yöneticilerini bilgilendirmeli 

Facebook istasyonu açıldı çok iyi bir durumda pandemi hepimizin hayatını bloke eti şimdi ben bu zoom diye bir program var onla ilgili birkaç veri vereceğim şimdi yenilikçi yaklaşımlar ve pandeminin …zoom bir video konferans programı işte video konferansla toplantılar yapıyoruz  3. Çeyrekte toplam geliri geçen yılın ayını dönemine göre yüzde 367 oranında büyümüş zoom programı  bu ora tam olarak 777milyon dolara tekabül ediyor aynı dönemde kullanıcı sayısı yüzde 136 artmış pandemi sürecide 10 milyon kullanıcı olan 300 milyona çıkmış piyasa değeri yüzde 50 artmış Şimdi bu noktada fecebok istasyonu ne durumda  şimdi ocak ayının sonlarına doğru habitat derneği Türkiye odalar birliği birlikte fecebook bölgesel bilişim istasyonu kurulmasını imzaladık iletişim çağının en büyük şirketlerinden bir tanesi facebookun beli dönemlerde uzmanlarının buraya gelip dijital konularda bölgesel eğitimler yapacağı bir merkez oluşturacağız  bunu van TSO üstlendi 8 taneydi sayılar zaten artmadı 3 tanesi hayata geçti diğerleri bizim gibi şuan beklemede
Bizim ekonomi yönetiminde beklentilerimiz var  perspektif alanda faaliyet göster işletmelerimizde bu okul taşımacılığı yapan işletmeler bu pandemi ön görülmeyen yılımlar yaşattı."denildi.

VAN GAZETESİ - HABER ÖĞRENCİ DERLEMESİ - FATMA MENTEŞ