Nupelda Demirci'den Kadınların mücadelesi 8 Mart 1857 

TAKİP ET

Dünya Kadınlar Gününü geldi. Kimler ne hazırlıklar yapıyor? Kimimiz dün dövdüğü sevgilisine hediye alma telaşında, kimimiz öldürdüğü karısının anısına şiirler yazmakta sosyal medyada. Siz hangisisiniz? Peki, asıl soru 8 Mart nedir?

Van Haber | 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü; 8 Mart 1857’de ABD’li dokuma kadın işçileri anısına kutlanıyor. 1857 de Newyork’da bir Petrograblı Dokuma fabrikasında çalışan 40.000 kadın işçi çalışma saatlerini 16 saatten 10 saate indirilmesi ve ücretlerinde artış yapılması için greve başladı.

Grevi engellemek isteyen polis kadın işçilere saldırmış fabrika yönteminin de desteğiyle binlerce işçi fabrikaya kitlenmişti. Bu sırada çıkan yangında içeride kilitli kalan işçilerden 129 yanarak can vermişti.


        ABD basınında bu olaya yer verilmemiş. Fabrika yönteminin ve polisin tavrı halktan gizlenmeye çalışılmış buna rağmen işçilerin cenaze merasimine yüz bini aşkın kişi katılmıştı. Tarihte bugün bir araya geldiğimiz Şutgart kadınlar günü kutlamalarında da ayrı bir öneme sahiptir.

1907 Şutgart’da 1.Uluslar Arası Sosyalist Kadınlar Konferansı toplandığında Clara Zetgin’in yürütücülüğünü yaptığı bir sekretarya oluşturdu. Ve Kadınlar Günü ilk defe şubat ayının son pazarında kutlanmıştı. Bugün gösteriye katılan kadınlar seçme seçilme halkının yanı sıra çalışma koşullarının iğleştirilmesini talep etmişti.


         1910 Kopanak’da ikinci defa gerçekleştirilen kadınlar konferansında kadın ve emek meselesi masaya yatırılmıştı. Clara Zetkin kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söylemişti. Zetki’nin önergesi kabul edilmiş. Her ülke aynı gün ülke kadınlarıyla birlikte kutlayacaktı. Söz konusu yıllarda neredeyse hiç bir ülkede kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmemişti. Bu sebeple eş zamanlı kutlanacak bu günün temel olarak kadınlara seçme ve seçilme hakkı için mücadele günü olması karara bağlanmıştı. Bugün dünyanın neresinde olursa olsun kadınlara uygulanan sömürü ve baskı ile mücadeleyi yükseltme amacı taşımıştı. Kadınların seçme ve seçilme hakkını alması, kadın erkek eşitliğinin sağlanması bütün dünya kadınlarının ortak mücadele ilkelerinin başında yer almaktaydı.


       
Uluslararası anlamda ilk emekçi kadınlar günü 19 Mart 1911 de düzenlendi.

Avustralya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de gösterilere katılan on binlerce kadın seçme ve seçilme hakkının yanı sıra, kadınlara iş ve mesleki eğitim verilmesi, çalışma alanlarında kadın erkek eşitliğini talep etti. İlk Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü 1911’de kutlandı. Şehirlerde, kasabalarda hatta köylerde konferanslar dolup taştı.


      Sonra ki yıl Fransa, Hollanda ve İsveç’de kadınlar gününü kutlamaya başladı. Yapılan gösterilerde gündemlerinde her an patlak verecek 2.Dünya Savaşı da vardı. 1913 Çarlık Rusya’da kutlanmaya başlandı. O zamanın ülke yönetiminden dolayı açık bir şekilde kutlama yapmak mümkün değildi. İki yerel gazete günün anlam ve önemini belirten yazılar yazıldı. Clara Zetgin‘in dayanışma duygularını illettiğini belirttiler.

Pek çok ülkelerde kutlanacak bu günün ortak ve amaç ilkelerin ortaya konmuş olsa bile tam tarihi belli değildi. Her yıl farklı tarihler de kutlanan Emekçi Kadınlar Günün 8 Mat’da kutlanması 1921 Moskova’da yapılan 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında alındı. Bu karla 8 Mart 1857 ’de yaşamını yitiren 129 kadın işçinin, Ekmek ve Barış sloganıyla sokaklara dökülen Petrograblı Kadın işçilerin anısına 8 Mart’da Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildi.


      İzleyen yıllarda ülke ve dünyada olan olumsuzlukları da dile getirdi. 1940 2.Dünya Savaş’ına da oğullarını savaşmak üzere göndermek istemeyen Avrupalı Kadınlar gibi 1960’da ABD’li kadınlar Wietnam Savaşına oğullarını göndermek istemediklerini belirti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Gününü yıllar sonra 1977 yılında kabul etti. Ancak bu günü Birleşmiş Milletler kadınların mücadele günü olarak göstermekten geri durdu. Birleşmiş Milletlerin kararında günün tarihçesine değinilmedi. Hala Birleşmiş Milletlerin internet sitesinde günün tarihine ilişkin yerinde günün 8 Mart 1857’de Newyork’da ölen dokuma işçisi kadınların anısına kutlandığı yazılmamıştır. 8 Mart tın hemen hemen her ülkede kutlanmasına rağmen dünyanın her yerinde kadın sömürüsü ve cinayetleri devam etmektedir.


Türkiye’de: 2020 yılında öldürülen 300 kadının 97’si evli olduğu erkek, 54’ü birlikte olduğu erkek, 38’i tanıdık birisi, 21’i eskiden evli olduğu erkek, 18’i oğlu, 17’si babası, 16’sı akraba, 8’i eskiden birlikte olduğu erkek, 5’i kardeşi, 3’ü tanımadığı birisi tarafından öldürülmüştür. 23 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilememiştir.

Bir ülkede ölen kadınların sayısı bu denli çok iken bu rakamlar dünya genelinde korkunç rakamlara ulaşılmaktadır. Şiddet, çocuk istismarı, tacizler, iş yerlerinde cinsiyetçi ayrımlar, toplumda yok sayılmaları vs. vs.


   Kadınların en temel hakları için bile mücadele ettiği uzay çağında haklarımız değil, varlığımız yok sayılmaktadır. Bin bir emekle kazanılan günün içi boşaltılmaya çalışılmakta. Dünya Emekçi Kadınlar Gününden ‘Emekçi’ ibaresi atılarak kadınlara hediye alınan bir güne verilmesi için çalışılmaktadır.

8 Mart emek ve mücadele günüdür. Kadınların eşit adil ve barış dolu bir dünya da yaşamak için talebidir. 8 Mart hayattır, barıştır, adalettir, umuttur, yarındır, çocuktur, aşktır.. Ama iki tatlı sözle bir dal gülle hakkımızı gasp etmek değildir. Adil, eşit, şiddetsiz bir dünyada yaşamak istiyoruz.


DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN..

Umutla. Şiddetsiz bir yaşamda buluşmak dileğiyle..

HABER: NUPELDA DEMİRCİ
VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER
 

nupelda demirci van