Otizmli Bireyler İçin Özel Yaklaşım

TAKİP ET

27 Ekim, Dünya Ergoterapi Günü otizm spektrum bozukluğu olan çocuk ve ergenler için ergoterapinin önemini değindik.

Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde sınırlılık yaşadığını ifade eden Çebi, ergoterapinin temel amacının bu kişilerin bağımsızlığını artırmak olduğunu belirtiyor.

Ergoterapi, otizmli bireylerin günlük yaşam aktivitelerine katılımlarını hedeflerken duygusal ve davranışsal süreçler, sosyal etkileşim, öz bakım becerileri, duyusal beceriler, motor beceriler, akademik öncesi ve akademik beceriler, yürütücü işlevler gibi alanlarda destek sağlar. Özellikle öz bakım aktiviteleri, oyunlar ve serbest zaman aktiviteleri gibi günlük yaşam aktivitelerindeki hassasiyetler üzerine odaklanarak bireylerin bağımsızlığını artırmayı amaçlar.

Çebi, ergoterapinin aynı zamanda denge, koordinasyon, vücut farkındalığı, motor planlama, dikkat/aktivite sürdürebilirliği, görsel uzaysal algı, işitsel dil becerileri ve akademik becerilere katılımın sağlanmasına da yardımcı olduğunu söylüyor.

Ergoterapi sürecinde aile ve çocuğun bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çebi, terapiden elde edilen kazanımların günlük yaşama daha iyi uyarlanabilmesi için ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarına göre ev ortamını düzenlemesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, uzman tarafından belirlenen terapi hedeflerinin ev ve okul ortamında da sürdürülmesinin önemine vurgu yapıyor.

Ergoterapinin otizmli çocuk ve ergenler için etkili olabilmesi için bireyin ihtiyacına ve günlük yaşamdaki sınırlılıklarına uygun bir terapi süreci belirlenmesi gerektiğini dile getiriyor. Aynı zamanda düzenli katılımın terapi sürecindeki başarı için kritik olduğunu ve uzman tarafından belirlenen hedeflere uygun olarak terapi sürecinin ilerlemesi gerektiğini ekliyor.

Ergoterapi, otizmli bireylerin bağımsızlık ve yaşam kalitesini artırmak için önemli bir araç olarak ön plana çıkıyor. Bu özel yaklaşım sayesinde otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyler, günlük yaşam aktivitelerinde daha bağımsız hale gelebiliyorlar.

 

 

 

Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber

 

 

 

 

 

otizm Ergoterapi yaşam zaman van haber van haberleri