PEŞMERGE IŞİD UYARISI YAPTI

TAKİP ET

Kürt ve Batılı istihbarat yetkilileri, IŞİD'in Irak'ta yeniden varlığını hissettirmeye başladığını ve bu bölgede saldırıların artmaya başlamasından duyulan endişeyi dile getirdi.

 Kürt ve Batılı istihbarat yetkilileri, IŞİD’in Irak’ta yeniden varlığını hissettirmeye başladığını ve bu bölgede saldırıların artmaya başlamasından duyulan endişeyi dile getirdi. BBC muhabiri Orla Guerin’in görüştüğü Iraklı Kürt yetkililerden biri, örgüt üyelerinin Hemrin Dağlarındaki mağaralarda saklandığını savundu.

Kürt istihbarat yetkililerine göre örgütün, Irak’ta, dört ila beş bini savaşçı olmak üzere yaklaşık 10 bin üyesi bulunuyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) aktif konumdaki iki istihbarat biriminden Zenyari’nin başında olan Lahur Talabani, örgütün son 12 ayda, kendisini yeniden inşa etmek için çalıştığını aktardı. Lahur Talabani, “Hareketliliğin giderek arttığını gözlemliyoruz ve buna bağlı olarak yeniden inşa sürecinin tamamlandığını düşünüyoruz”

IŞİD, 2014 yılında, Irak’ın en büyük kentlerinden Musul’u, neredeyse çatışma yaşanmadan ele geçirmişti. Tuğgeneral William Seely, Irak güvenlik güçlerinin ekim ve kasım ayları arasında ‘170 temizleme operasyonu’


Kürt yetkililer, IŞİD’in, Irak’ın başkentinde yaşanan siyasi karışıklıktan yararlanma çabasına girebileceği uyarısını da yapıyor. Lahur Talabani, “Siyasi huzursuzluk, IŞİD için erken Noel demek” diyor. Peşmerge istihbarat raporlarına göre, Suriye’den 100 kişilik bir savaşçı grubu, yakın zaman önce sınırı geçti ve Irak’taki örgüt unsurlarına katıldı.


kaynak duvar


 

peşmerge ışid lahur talabani irak kürdistan bölgesel yönetimi suriye zenyari’ ırak peşmerge komutanı van gazetesi