Reklam Uzmanı Harun Adıyaman, 'Van'ı üretim merkezi haline getirip yeni istihdamlar yaratabilirim!'

TAKİP ET

Reklam Uzmanı ve Creative fikir atölyesi reklam ajansının kurucusu Harun Adıyaman; 'imkânlar sağlanırsa Van'ı üretim merkezi haline getirebilirim.'dedi.

Van’da uzmanları bulmak zor olsa da reklam dalında en iyi işler başaran firmalarında olduğunu ve bu firmaları yöneten reklam uzmanlarında yer aldığını hemen hemen hepimiz bilmekteyiz. Bizlerde Van Gazetesi ailesi olarak; Van’ın en iyi ve en bilgin reklam uzmanı ve Creative fikir atölyesi reklam ajansının kurucusu Harun Adıyaman’a ziyaret ettik. Ziyaret esnasında birçok soru sorduk ve Van için neler yapabilir konularına değindik. Reklam uzmanı da bizlere Van için önemli bilgiler aktardı. İşte o röportajımız.


Van’da reklam anlayışı nedir nasıl gelişiyor?


 “Hem üzücü hem de hayatımın en kolay cevabı olacak bu soru ama cevabı maalesef ‘’ Reklamı ne kadara yapıyorsun?’’


Reklam Uzmanı ve Creative fikir atölyesi reklam ajansının kurucusu Harun Adıyaman;  “İş bu hale gelince maalesef reklam yapamıyoruz. Muhasebe karmaşası içine girip işi oldu olmadığa getirip reklam dışında her şeyi sunmuş oluyoruz. Bakınız burada farkına varmadığımız birçok olay var. Herkes kendi sektörünü eleştirir. Biz reklamcıyız. Biz siyasetçi değiliz, eğitimci değiliz hele hele müteahhit hiç değiliz. O yüzden onlarla ilgi yorum yapamayız. Ama reklamla ilgi konuşabiliriz. Dikkatinizi çekerse saymış olduklarım Van’da en çok konuşulan sektörler. Bu sektörler bile reklamsız iş yapamazlar. Seçim olur önce reklamcıya koşarlar. Yeni bir okul açılır reklamcıya koşarlar, yeni bir yol yapar veya bina diker önce reklamcıya koşarlar.” dedi.


İnsanlar Herhangi Bir İşletme Kurunca ve ya Bir Faaliyet Sürdürünce Neden Reklam Verme Gereği Duyarlar?


Reklam Uzmanı ve Creative fikir atölyesi reklam ajansının kurucusu Harun Adıyaman; “Çünkü reklam toplumun dikkatini çeken, insana hizmet adına yaratılmış sektörlerden biridir.  Önce konuşulan sonra unutulan sektör olmak istemiyoruz. Reklamcılar olarak memleketimize hizmet etmek ve memleketimizi marka şehirler seviyesine çıkarmak istiyoruz. Kendi içimizde Paris olmak istemiyoruz! Marka şehir olma hevesiyle yaşıyoruz her gün ama henüz bir adım göremedik. Marka şehir olmanın birçok adımı var bunlardan bir tanesi de şehir pazarlanmasının iyi yapılması gerekiyor.”dedi.


Nedir şehir pazarlanması (ne alıyorsunuz, ne satıyorsunuz, neyiniz var, neyiniz yok, en önemlisi de vizyonunuz ne?


Reklam Uzmanı ve Creative fikir atölyesi reklam ajansının kurucusu Harun Adıyaman; “Marka şehirle ne alakanız var, bu iş yol yapmakla düzenli şehirleşmeyle veya üretimle alakalı diyeceksiniz!  Evet! Doğru ama marka şehir sadece yol yapmakla parklar yapmakla bir şeyler üretmekle olmuyor. Bakınız reklamcılık bir şehrin havasını çok değiştirir.

Van ili dışına çıkan özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlere gittiğinizde öncelikle gözünüze reklam ve reklam alanları çarpar ve hayranlıkla bakarsınız! Reklamdan kaçmak neredeyse imkânsız olmuş bir dönemde birçok reklam mecraları çıkıyor veya yenileniyor. Her markanın kendine has reklam stratejisi var. Örneğin bir marka havaalanlarına reklam verirken başka bir marka otobüs giydiriyordur. Bizim elimizde sadece bu reklam alanı var diyerek reklam alamayız ki. Her markaya hitap edecek reklam alanlarımızın olması, geliştirilmesi ve yeni alanların yaratılması gerekiyor. Çok şükür büyükşehiriz buna diyecek lafımız yok fakat bu her şey yolunda anlamına da gelmiyor. Eksiklerimiz çok ama bunun üstesinden ancak birlik ve beraberlik içinde çözüm odaklı olarak gelebiliriz. Her şehir kendine çeki düzen verirken biz çekilen düzeni bile bozuyoruz. Şöyle bir etrafınıza bakın her yer reklam! bu inanılır ve desteklenir nitelikte değil. Marka olma yolunda olan bir şehrin görüntüsü böyle olabilir mi? Milyonluk bir firman afişinin inşaatın iskelesinde ne işi var! Binlerce kişiye hizmet veren firmaların elektrik panolarında, camlarda, çöp tenekelerinin üzerinde, ayaklar altında ne işi var! Ne de olsa reklam reklamdır demek kolay ama ayaklar altında bir firma haline geliyorsun. Bu sebeplerden kaynaklı memleketimiz olmuş reklam ama içi boş!

Buna bir çözüm getirilmezse Van reklam kirliliğinden geçilemeyecek! Bu sebeplerden kaynaklı birçok reklam alanlarını göz kirliliği yaratıyor diye kullanamıyoruz ve işlerimizden oluyoruz. Amacımız ortada her firmanın iştahını kabartacak insanların dikkatini çekebilecek yeni mecralar yaratabilmek ve ulusal markaları Van’da tüketiciyle buluşturabilmek. Marka şehir olmak istiyorsak önce markalara ev sahipliği yapmamız gerekiyor. Örneğin: Ajans Asya fuarcılığın yapmış olduğu çalışmalar sonucu Van fuar merkezi haline geldi neredeyse. Birçok farklı şehirden farklı sektörleri ilimize getirdi. Bu adımlar çok önemli ve bu konuda her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek isteriz. Reklam kendini ifade etme yeridir. Tüketiciyle buluşturma tanıştırma alanıdır. Bunun için özellikle belediyelerimiz ile iş birliği içinde olmamız ve şehrin reklam anlayışını, düzenini düzeltmemiz gerekiyor. Rekabet ortamının oluşturulması gerekiyor. Tek bir elden işlerin yapılmasına karşıyız. Üzüm üzüme baka baka kararır misali her şey birbirine benziyor değişen tek şey logolar ve firma isimleri. Reklamsız hiçbir kurum veya özel sektör sesini duyuramaz. Yapacağı işlerden bahsedemez. Yukarıda bahsettiğim gibi reklam veren kim, hangi amaçla veriliyor ve kime yaptırılıyor? İşi yapana mı yoksa bilene mi veriyoruz? Biraz düşünelim bu konuda. Dikkatimizi çeken noktalardan bir tanesi de kurumlarda reklamcılık sektörüyle alakalı bilinçli çalışanların olmaması. Sadece dükkânı açtım tabelamı astım, bastım broşürleri oldum sana marka veya firma! İşte hep bu hatalarımız yüzünden Van’da marka yaratamıyoruz. Sektör geliştiremiyoruz. Amacımıza ulaşamıyoruz. Bunun nedeni apaçık ortada yapamıyoruz! İyi bir reklam çalışması cebini rahatlatır amacına ulaştırır ama önce doğru desteği alman lazım. İyi bir reklam danışmanlığı ile bunu başarabilirsin.”dedi.


Peki, hiç sevindiren durumlar yok mu?


Reklam Uzmanı ve Creative fikir atölyesi reklam ajansının kurucusu Harun Adıyaman; “Var tabi ki Van’ın yerel marketleri son zamanlarda marketi sanal ortama taşıyarak birçok ulusal firmaya şimdiden gol attılar. Ulusalda birçok markanın yapamadığını yerelde yaptılar tebrik ediyoruz. Bunun karşılığını ilerde alacaklardır.
Yerelde ulusal markalarla uğraşmak zordur. İnanılmaz çaba ister. Yerel markalarımız birçok firmaya kafa tutacak seviyedeler. Buradan yerel firmalarımıza sesleniyoruz. Lütfen uzman kişilerden destek alın. Reklamın kötü bir huyu vardır. Reklam firmayı rezil de eder vezir de eder!  Nasıl olsa reklam reklamdır anlayışını bırakın. Yaratıcı ve insanların dikkatini çekecek, toplumun sahipleneceği mecraları tercih edin.
Biz burada kendi kendimize reklam vermek için iş yerleri açmadık. Sizlere hizmet vermek sizinle beraber memleket için çalışmaya geldik. Ticaret odası başkanı NECDET Takva’nın dediği gibi ‘’iş aramayın iş kurun’’ anlayışıyla yola çıktık. Ama korkuyoruz. Sadece kağıtlar üzerinde iş adamları olmak istemiyoruz. Üreten ve geliştiren iş adamları olmak istiyoruz. Böyle giderse bizler yatırım yapamayacağız çok çok ileri giderse işlerimizden bile olabiliriz.

Sizlere Sektörle alakalı en büyük problemi anlatayım: Van’dan birkaç baskı dışında her şey İstanbul’da basılıyor. Bu da maliyetlerin yükselmesi demek! Yereldeki firmalar kar marjı ekleyince bu sefer İstanbul’da bu kadar iken neden burada bu kadar? Çünkü burada üretim yok firma mecbur kar marjını ekleyip vermek zorunda.  Bunu aşmanın bir yolu var birçok alana yatırımlar yapılıyor, destekler sağlandığı gibi reklam sektörüne yatırım desteği sağlanırsa esnafımız derin bir nefes alacaktır. Yeni iş alanları açılacaktır. Yeni istihdamlar yaratılacak hatta bölgenin üretim merkezi haline gelebiliriz.”dedi.


Van için ne yapıyoruz, Van deyince aklımıza ne geliyor?


Reklam Uzmanı ve Creative fikir atölyesi reklam ajansının kurucusu Harun Adıyaman; “Sahipsiz demek istemiyoruz artık. Van’daki kurumlara ve STK’lara sesleniyoruz. Van’a değer katacak ekonomiye can verecek iş alanlarını konuşalım ve harekete geçelim. Creative Fikir Atölyesi olarak memleketimiz için çalışmaya, Üretmeye ve geliştirmeye hazırız.”dedi.


VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER – 0544 409 0328 – Van haber
HABER: HİKMETULLAH YETKİN
KAYIT: FİKİR ATÖLYESİ
RÖPORTAJ: SEVDA YETKİN
MONTAJ: EYŞAN YETKİN
SEO: ZAFER UYGUN
SOSYAL MEDYA: RABİA YETKİN

 

reklam fikir atölyesi haber van van haber van gazetesi reklam uzmanı creative fikir atölyesi harun adıyaman güncel van reklam