Rektör Şevli, Değerlendirme Toplantısı'na Katıldı

TAKİP ET

Rektör Şevli 'Üniversiteler Afet ve Acil Durum Araştırma ve Uygulama Merkezleri Değerlendirme Toplantısı'na Katıldı

Üniversiteler Afet ve Acil Durum Araştırma ve Uygulama Merkezleri Değerlendirme Toplantısı, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. 

Gölbaşı Vilayetler Evi'nde düzenlenen toplantıya; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘Üniversiteler Afet ve Acil Durum Araştırma ve Uygulama Merkezleri Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, afetlerle ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

“İl Risk Azaltma Planlarını yaptık”
Afet konusunu gündemde tutmaya yönelik bir anlayış sergilediklerini vurgulayan Soylu, İl Risk Azaltma Planlarını yaptıklarını ifade etti. Yapılan bu planların, şehrin tüm sistemine hâkim olunmasına ve yol haritası çıkarılmasına katkı sunacağını aktaran Soylu, afetler konusunda üniversitelerle yapılan iş birliklerine de değinerek, yenilenmiş olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve Türkiye Deprem Tehlike Haritasının akademisyenlerle gerçekleştirildiğini ifade etti.

Araştırma ve geliştirme projelerine verilen destekleri anlatan Soylu, son 2 yılda yönetilen afet süreçlerinde de önemli ve ciddi sınavlar verildiğini vurguladı.
 “Deprem Yönetmeliği’nin güncellenmesinde üniversitelerle çalışılıyor”
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer de 43 üniversitede 45 araştırma ve uygulama merkezinin bulunduğunu, bunun da bir zenginlik olduğunu söyledi. 
Afetler konusunda zengin bir bilimsel birikime sahip olunduğunu belirten Sezer, Deprem Yönetmeliğinin güncellenmesinde üniversitelerle çalışıldığını bildirdi.
Başkan Yunus Sezer, afet riskinin azaltılmasına yönelik de çok sayıda çalıştay düzenlendiğini, araştırma ve uygulama merkezlerinde farklı afet türlerine yönelik çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi. 

Toplantıda söz alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) arasında imzalanan “Afet Farkındalık Eğitimi İş Birliği Protokolü” çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsetti.

“Üniversitemizde iki farklı arama kurtarma ekibi oluşturuldu ”
Dursun Odabaş Tıp Merkezi personelleri ile Üniversitemizin diğer birimlerindeki akademik ve idari personellerinden oluşan iki farklı arama kurtarma ekibi oluşturulduğunu belirten Rektör Şevli; kurtarma ekiplerinin, eğitimlerinin ve saha uygulamalarının AFAD tarafından tamamlandığını ifade etti.
225 eylem planı belirlendi”
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi hocalarının koordinatörlüğünde, AFAD ile birlikte Van İli Afet Risk Azaltma Planlarının hazırlandığını aktaran Rektör Şevli,  bu planlar çerçevesinde yaklaşık 225 eylem planının belirlendiğini söyledi. 
Bu eylem planlarının, Van İlini etkileyen afet riskleri göz önüne alınarak belirlendiğini söyleyen Şevli, deprem çığ, heyelan, sel ve diğer afetlerin 5 ana başlık altında toplandığını, öncelikli eylem planlarının raporda belirtildiğini söyledi.
“Tüm kurumların ortak çalışmalar yapmaları gerekiyor”
Belirlenen eylem planlarının gerçekleşmesi için bu planların, AFAD öncülüğünde projelendirilerek, üniversite, belediye, DSİ ve ilgili sivil toplum kuruluşları gibi tüm kurumların ortak çalışmalar yapmaları gerektiğini vurgulayan Rektör Şevli, daha önce afet yaşamış bölgelerde, öncelikli Afet Risk Planlarının uygulanması önerisinde bulundu. 
“Paydaş kurumlarla gerekli çalışmaları sürdüreceğiz”
Eğitim çalışmalarının köy, ilçe bazında toplumun demografik yapısı düşünülerek yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Şevli, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Afet Yönetimi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak ileriki süreçlerde de afet risk yönetimi kapsamında paydaş kurumlarla gerekli çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.
Rektör Şevli sözlerini, toplantının hazırlanmasında emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı.
Programa İçişleri Bakanı Yardımcısı İsmail Çataklı, bazı üniversitelerin rektörleri ile araştırma ve uygulama merkezlerinin müdürleri katıldı.