Şeker üretimi artıyor

TAKİP ET

Dünya buğday krizini konuşurken şimdi de şeker krizi yaşanıyor. Şeker fiyatlarına üst üste yapılan zam tüketiciyi adeta isyan ettirdi. Van şeker pancarı üretiminde ilk sıralarda yer alırken şeker pancarı üretimi için konulan kota nedeniyle üretim sınırlandırıldı.

Dünya buğday krizini konuşurken şimdi de şeker krizi yaşanıyor. Şeker fiyatlarına üst üste yapılan zam tüketiciyi adeta isyan ettirdi. Van şeker pancarı üretiminde ilk sıralarda yer alırken şeker pancarı üretimi için konulan kota nedeniyle üretim sınırlandırıldı.
Dünya buğday krizini konuşurken şimdi de şeker krizi yaşanıyor. Şeker fiyatlarına üst üste yapılan zam tüketiciyi adeta isyan ettirdi. Van şeker pancarı üretiminde ilk sıralarda yer alırken şeker pancarı üretimi için konulan kota nedeniyle üretim sınırlandırıldı. Konuyla ilgili konuşan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, “2022 yılında çiftçiye desteklerimizi esirgemiyoruz. Şu anda üretim anlamında bir kota sıkıntısından bahsedemeyiz. Mevcut kotamızı doldurabilecek kadar çiftçiyi bulabilirsek ekebiliriz.” Dedi. Şeker pancarının taban fiyatlarının artırılması nedeniyle şeker pancarı üretimi beklenenden daha fazla gerçekleşecek. 

Türkiye, şeker pancarı üretiminde Rusya, Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra 5. sırada yer alıyor. Verimlilikte ise 23. sırada. Pancardan şeker üretiminde dünyada 13. sırada yer alırken yüksek fruktozlu mısır şurubunda 10.sırada.  Türkiye’de pancar üretimi sözleşmeli üretim ve kotaya dayalı olarak yapılıyor. Uluslararası Para Fonu(IMF) ve Dünya Bankası’nın dayatması ile 2001 yılında kabul edilen Şeker Yasası ile şeker üretimi ve buna bağlı olarak pancar üretimi kotaya bağlandı. 2021-2022 sezonunda ülke geneli için belirlenen 2 milyon 700 bin tonluk şeker kotası konuldu. Bu kota şeker fabrikalarının kapasitesine göre dağıtılıyor. Her fabrika kendisine verilen şeker üretim kotasına uygun olarak şeker pancarı üreticisi ile sözleşme yaparak pancar ürettiriyor. Bu pancardan da şeker elde ederek piyasaya sunuluyor. Dolayısıyla pancar üretiminde de üretim kotası konuldu. Buna göre, pancar üreticisi istediği kadar pancar ekemiyor. Ekse bile satamaz veya kota fazlası ürünü daha düşük fiyata satmak zorunda kalıyor.


Çiftçiler artan maliyetlerden dolayı tarlasını ekip biçmekte güçlük çekiyor. Türkiye, 2020 yılında şeker üretimindeki rekor artışla arz fazlasını ihraç etti. 2020 yılında 221 bin ton kristal şeker ihracatı gerçekleştirildi. Ancak, 2021’de pancar üretiminin yaklaşık yüzde 21 azalması ve buna bağlı olarak şeker üretiminin düşmesi ile ihracat azaldı. 2021 yılında 48 bin ton ihracat yapıldı. 30 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğ ile şeker “ihracatı kayda bağlı mallar” listesine eklendi. İhracat durdu.


 “ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ ARTIYOR”
2022 yılının başlarından beri yaşanan şeker fiyatlarında artış sürüyor. Van’da bu sene şeker pancarından beklenen verimin yüksek olacağını aktaran Van il Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, “Van’da yaklaşık 16 bin dekarlık alanda şeker pancarı üretimi yapılmaktadır. Van ilindeki bulunan Erciş şeker fabrikası ise Bitlis, Ağrı gibi illerden gelen şeker pancarı ile şeker üretimi yapılıyor. Baktığımız zaman şeker fabrikasının yıllık, şeker pancarı işleme kapasitesi 250 bin tondur. Bu sene bunun çok üstünde bir üretim söz konusudur. Hasat döneminde elde edecek sonuçlar bunu ortaya çıkacaktır. İlimizdeki şekere baktığımızda 16 bin dekar yaklaşık 65 bin tonluk bir üretim yapılmış. İlimizde bu seneki beklenti 70 ile 80 bin bandı olacak.” Dedi.


 “TABAN FİYATIN YÜKSEK OLMASI ÜRETİMİ ARTIRACAK”
Şeker taban fiyatlarının artırılmasına bağlı olarak üretimin de arttığını belirten Görentaş, “Mutlaka ki arz talep dengesiyle bakıldığı zaman şeker fiyatlarının ve bakanlığımızın bu sene vermiş olduğu taban fiyatının yüksek olması, şeker pancarı üretiminin artmasına neden olmuştur. Erciş şeker pancarı ve fabrikası toplam üretiminin çok daha fazlasını belki 100 bin ton veya 150 bin tondan fazla üretim elde edecek ve bunu da alıp başka illerde üretiminde kullanacaklardır.” Şeklinde konuştu. 


 “ÜRETİM İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ”
Artan maliyetler karşısında çiftçiye her türlü desteğin verildiğini aktaran Görentaş, “Çiftçilerimiz üretim yapabilmesi için her türlü destekleri veriyoruz. Gerek tarımsal desteklemelerin zamanında çift çevrilerek ekim döneminde bunların üretimlerini sürdürebilmeleri açısından bir katkı oluyor. Bu sene hayvancılık ve bitkisel üretim olmak üzere totalde ilk 6 ayda 200 milyon TL’lik tarımsal destekleme ödemesi yaptık. Ayrıca yüzde 75’lik buğday, arpa yonca, korunga tohumu da çiftçimize vererek üretimdeki sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki sonbaharda da yine belediyemiz Büyükşehir Belediyesi ve bakanlığımızla yüzde 75 hibeli çiftçilerimize tohum vererek bu üretim döneminde çiftçilerimize üretimlerinde devamını sağlamaya çalışacağız. “ İfadelerinde bulundu. Kaynak: YENİDOĞU GAZETESİ

Van Gazetesi 
 

şeker şeker pancarı ibrahim göretaş tarım