SMA hastaları için İlaç Gibi Fatura!

TAKİP ET

Ülkede ve Van'da SMA hastası çocukların tedavilerine ulaşabilmesi için yardım kampanyası başlatıldı. Sosyal Medya Platformları üzerinden "SMA ilacı faturamıza 1 TL olarak yansısın" paylaşımı Van'da dalga dalga yayılıyor.

Ülkede ve Van’da SMA hastası çocukların tedavilerine ulaşabilmesi için yardım kampanyası başlatıldı. Sosyal Medya Platformları üzerinden "SMA ilacı faturamıza 1 TL olarak yansısın" paylaşımı Van’da dalga dalga yayılıyor.

Vanlılar sosyal medyadan SMA hastası çocuklar için yüksek ücretler ödenerek tedavi olmaları nedeniyle farkındalık oluşturarak tedavi olabilmelerinin yolunu arıyor. Çözüm yolu olarak, faturalarına 1 lira eklenip hayata karşı yarışlarında tedavilerine ulaşabilmelerini amaçlıyor. Birkaç gündür sosyal medyada duyarlı vatandaşlar, SMA hastası çocukların tedavilerine ulaşabilmesi için paylaşımlar yapıyor. Konuyla ilgili ülkede ve Van’da milyonlarca paylaşım yapılırken paylaşımlar SMA hastası binlerce aileye umut oldu.

 

Türkiye’de 3 bine yakın hasta da görülen ve uzun adı Spinal Müsküler Atrofi (SMA) olan hastalık, nadir görülen bir kas hastalığıdır. 4 tipi bulunan SMA’nın Tip-1’i 6 aylık ve daha küçük bebeklerde görülürken, Tip-2, 6 ila 18 aylık, Tip-3 hastalarının belirtileri 18’inci aydan sonra başlarken, Tip-4 semptomları ise yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor. SMA genetik geçişli bir hastalık olduğundan, tarama programıyla taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde belirlenmesi amaçlanıyor. Böylece, ailelere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde tedbir alınması sağlanacak. Nadir görülen SMA hastalığı ve tedavisine ilişkin tartışmalar, son dönemde ailelerin hastalıkla mücadele eden evlatları için sosyal medya aracılığıyla yürüttüğü bireysel bağış kampanyalarıyla kamuoyunun gündemine geldi. Yüksek rakamlar ailelerin belini bükerken sosyal medya platformları üzerinden yeni bir kampanya başlattı.

 “SMA HASTALARININ SESİ OLMAK ZORUNDAYIZ”
Başlatılan kampanyaya Van’da birçok vatandaş destek verirken vatandaşlardan Ayşe Karay, “ SMA hastaları küçük bedenlerinde yaşam savaşı veriyor. Evet, biz çözümü var ilaç ama bu ilaç ailelerin karşılayabileceği bir miktarda değil. Bunu devlet karşılayamıyorsa bizim bu çocukların ve ailelerin sesini duyup yardım etmemiz gerekiyor. Faturama yansıyacak bir lira benden bir şey eksiltmez. İsterse faturamdan 5 lira alınsın. Ama yeter ki bu paranın o hastalara gideceğini bilelim.  Ben vatandaşların SMA hastalarına gözlerini ve kulaklarını kapatmasını istemiyorum. Gelin hep birlikte olalım bu hastalara yardım edelim. “ Dedi.

 “1 LİRADAN BİRŞEY OLMAZ”

SMA hastaları için gereken miktarın çok yüksek olduğunu belirten Muhammet Onur ise, “ Ailelerin çocukları için verdiği savaşı görüyoruz. Bizler o ailelerin yaşadıkları acıları tam olarak anlayamasak da en azından dertlerine deva olabiliriz. 1 liraya artık bir sakız bile alınmıyor. Ama ‘Damlaya damlaya göl olur’ derler ya bizler de o çocukları kurtarabiliriz. Bu kampanyaya destek veriyorum. Her ay faturamdan o hastalara para kesilmesine canı gönülden razıyım.” Şeklinde konuştu.

 “SADECE ELEKTRİK VE SU FATURASINA EKLENSİN”
Kampanyaya destek olan vatandaşlar çoğunlukta iken kampanyanın ekonomik krizde işe yaramayacağını belirten vatandaşlarda Ali İhsan Şimşek, “ Öncelikle rabbim kimseye evlat acısı göstermesin. Çok zor bir durum ama herkesin birkaç tane fatura sorunu olduğu için bu durum bazı aileleri zor durumda bırakabilir.  Ben bütün faturalara yansımasındansa elektrik veya su faturasına eklenmesini daha doğru buluyorum. Hane başına eklendiği zaman çocuklarımız kısa süre içinde tedavi masraflarını karşılayacak ve daha hızlı iyileşme sürecine girecektir.” Diye ekledi.
Van Haber Gazetesi- Kaynak: Yeni Doğu Gazetesi Editör: Bahar Tanrıtanır
 

sma sma hastası van van haber