Sondakika Van haber! Van İl Sağlık Müdürlüğünden Corona Virüsü Açıklaması

TAKİP ET

VAN GAZETESİ – VAN HABER - Van devlet hastaneleri ve Van sağlık il müdürlüğünden Van halkına ivedi açıklama geldi. Van sağlık il müdürünün göndermiş olduğu yazıya ise; 'Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığımız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.'diyerek konuşmalara devam edildi.

VAN GAZETESİ – VAN HABER - Van devlet hastaneleri ve Van sağlık il müdürlüğünden Van halkına ivedi açıklama geldi. Van sağlık il müdürünün göndermiş olduğu yazıya ise; “Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığımız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.”diyerek konuşmalara devam edildi.
 
Van İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, S.B.Ü Van Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden, Yeni Corona Virüsü’nden korunmak için ortak bir basın açıklamasında bulunuldu.
 
“Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle veya tanımadığımız insanlarla aramıza en az 3-4 adım mesafe koymalıyız.
Öksürme veya hapșırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatmalıyız. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanmalıyız. Ellerimizle gözlerimize, ağzımıza ve burnumuza dokunmamalıyız.
Soğuk algınlığı belirtilerimiz varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla aynı ortama girmemeliyiz, maske takmadan insanların yanına yaklaşmamalıyız aslında gerekmedikçe evden dışarı çıkmamalıyız.
Bağışıklığımızı güçlendirmek için bol sıvı tüketip, dengeli beslenmeli ,yeterince ve düzenli bir uyku uyumalıyız.
 Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığımız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.
 
Biz tüm bunlara dikkat ederken esnaflarımızdan da beklentilerimiz vardır.
Öncelikle yukarıda anlattığımız her şeye dikkat etmeleri gerektiğini tekraradan vurgulamak isterim.
Masalar arası mesafe 1 metreden az olmayacak şekilde ( tercihen 2 metre ) düzenlenmelidir.
Genel temizliğin su ve deterjanla yapılması yeterlidir.
Restoranlarda açık büfe uygulamasının el teması riski olan riskli bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Gerekirse servisin çalışanlar tarafından yapılması sağlanmalıdır.
Servis yapacak kişilerin el hijyenine özellikle çok dikkat etmesi gerekmektedir. 20 sn sabunla ovalayarak su ile yıkaması gerektiği unutulmamalıdır.
Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu ( ateş,öksürük,vb) bulguları olan personel şikayetleri düzelene kadar çalıştırılmamalıdır.
Kişilerin daha uzun süre bir arada bulunmaması için yemekten sonra çay servisi yapılmamalıdır.
Kullanılan malzemelerin hijyenine dikkat edilmelidir.
Bardak ve tabak gibi sürekli kullanılan şeylerin her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanmalı  ve yeniden kullanımına kadar temiz kapalı bir ortamda saklanmalıdır.
Otellerin rutin temizliğinde personeline eldiven kullandırması, genel temizliğin su ve deterjanla yapıldıktan sonra odanın 1 saat havalandırılması sağlanmalıdır. Çarşaf ve havlu gibi materyallerin 60-90 derecede normal deterjanla çamaşır makinesinde yıkanması yeterli olacaktır.
 
Biz de İl Sağlık Müdürlüğü olarak ;
Yurt dışından gelen hasta olmayan vatandaşlarımızı virüs 14 güne kadar hastalık oluşturabileceği için 14 gün boyunca aile hekimleri ve diğer görevlendirdiğimiz sağlık personellerimiz aracılığıyla günlük olarak yakından takip etmekteyiz. Bu vatandaşlarımızdan 14 gün boyunca evden çıkmadan mümkünse tek başına bir odada kalmaları, eve misafir kabul etmemeleri, ev halkıyla yan yana gelecekse tıbbi maske kullanması ve bir metre mesafeye özellikle dikkat etmesini beklemekteyiz.  Bu sorun küresel, çözüm ulusal olduğu için bütün vatandaşlarımızla hep birlikte bu sorunu çözmek için mücadele edeceğiz. Bu sebepten ötürü söylediğimiz şeylere dikkat edilmeyen bir durumla karşılaşıldığında bu durumu Alo 184, 112 ve ya İl Sağlık Müdürlüğüne kişisel bilgilerinizin saklı tutulacağına emin olarak bildirim yapabilirsiniz.
Sorun küresel çözüm ulusal.
Sağlıkçılar iş başında sen evinde kal.
Suya sabuna dokun.
Virüs dolaşmaz insanlar virüsü dolaştırır.
Bu sorunda yanımızda mücadele edip bize omuz veren duyarlı vatandaşlarımıza sağlık personelimize ve kolluk  kuvvetlerine teşekkürü borç biliriz. “denildi.
 

van İl sağlık müdürlüğünden corona virüsü açıklama van İl sağlık müdürü doç.dr. mahmut sünnetçioğlu yeni corona virüsü’nden korunmak van İl sağlık müdürü doç.dr. mahmut sünnetçioğlu s.b.Ü van eğitim araştırma hastanesi başhekimi doç. dr. sebahattin Çelik