Sosyal Medya Düzenlemesi Gerekçelerine Uygun mu?

TAKİP ET

Sosyal medya düzenlemesinde iki gerekçe öne çıkıyor: 'Dijital vergi'' sorunu ve bireysel hak ihlalleriyle mücadele

Hükümetin Salı günü TBMM’ye sunduğu ve sosyal medya alanında yeni düzenlemeler içeren yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Muhalif gazeteciler ve hak savunucuları, hükümete, sosyal medya üzerinde kontrolunu arttırma imkanı tanıyacak düzenlemenin, Türkiye’de sansürü farklı açılardan arttıracağını savunuyor.

Tasarının ayrıntılarını ve olası sonuçlarını akademisyen, gazeteci Dr. Can Ertuna ve internet üzerinden yayın yapan medya platformu Medyascope’un yayıncılarından Işın Eliçin ile konuştuk.

Sosyal medya düzenlemesinde iki gerekçe öne çıkıyor: Birçok ülkenin hala çözüm aradığı “dijital vergi’’ sorunu yani sosyal medya platformlarından vergi geliri sağlanamaması, diğeri de bireysel hak ihlalleriyle mücadele.

Ancak Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü’nde öğretim üyesi olan Dr. Can Ertuna’ya göre yeni düzenleme, dijital vergiye bir çözüm sağlamıyor.

“Karartmayla önlem arayışı’’

İktidarın yasa tasarısında ağır para cezaları ve bant genişliğinin %95 oranında kısılmasının; pratik olarak talepleri karşılamayan platformları Türkiye’de işleyemez hale getirmeyi öngördüğünü söyleyen Ertuna, “Vergi konusu birçok başka ülkenin gündeminde ama buna karşı böylesi bir karartmayla önlem alma arayışı söz konusu değil’’ diyor.