Tarihi Varagavank Manastırı yok oluyor 

TAKİP ET

Van'ın tarihi ve kültürel miraslarından biri olan ve İpekyolu ilçesi sınırlarında bulunan Bakraçlı köyünde yer alan tarihi Varagavank Manastırı (Yedi kilise), bakımsızlık nedeniyle ayakta durmakta zorlanıyor.

Van'ın tarihi ve kültürel miraslarından biri olan ve İpekyolu ilçesi sınırlarında bulunan Bakraçlı köyünde yer alan tarihi Varagavank Manastırı (Yedi kilise), bakımsızlık nedeniyle ayakta durmakta zorlanıyor. 8. yüzyılda inşa edildiği belirtilen kilise gün geçtikçe yok oluyor. Yedi kiliseyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler “Tarihimiz yok oluyor” diyerek sitem etti.

Van'ın tarihi ve kültürel miraslarından biri olan ve İpekyolu ilçesi sınırlarında bulunan Bakraçlı köyünde yer alan tarihi Varagavank Manastırı (Yedi kilise), bakımsızlık nedeniyle ayakta durmakta zorlanıyor. 8. yüzyılda inşa edildiği belirtilen kilise gün geçtikçe yok oluyor. Yedi kiliseyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler “Tarihimiz yok oluyor” diyerek sitem etti.

“ŞAHSA AİT OLMASI ONARILMASINA ENGEL”
Van’ın Yukarı Bakraçlı köyünde bulunan 8. yüzyılda inşa edilen tarihi Varagavank Manastırı (Yedi Kilise) yok olmayla karşı karşıya. Yedi kiliseden oluşan manastır 1915 Ermeni olaylarından sonra büyük hasar görmüş, 1960’lı yıllarda ise dönemin valisi tarafından bazı kısımları yıktırılmıştı. Manastırın tapusunun şahsa ait olması ise onarılmasını zorlaştırıyor. Geçtiğimiz yıllarda ünlü gazeteci Fatih Altaylı kilisenin bulunduğu alanın tapusunun kendisine ait olduğunu açıklamış ve tarihçiler bu duruma oldukça tepki göstermişti. Aradan yıllar geçse de bu duruma henüz bir çözüm bulanamadı ve kilise yok olmakla karşı karşıya.

AHIR OLARAK KULLANILDI
Bir zamanlar Ermeni nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Van’da,  geriye 100’e yakın kilise kaldı. Ancak zaman içerisinde bu kiliselerin çoğu yıkılırken birçoğu da harabeye döndü. Kilisenin bir kısmı köylüler tarafından ahır ya da 90'lı yıllarda karakol olarak kullanılırken bazıları da definecilerin saldırılarına uğradığı için çukurlarla dolu. Erek Dağı eteklerinde bulunan ve duvarları da yıkılmak üzere olan kilise, birinci derecede SİT alanında olmasına rağmen etrafına evler ve camii inşa edilmiş durumda. Tarihi kilise uzun yıllar köy ahır olarak kullanılırken kilisenin çöken tavanı ise köylüler tarafından ağaç ve tahtalarla halkı tarafından kapatıldı.

“TARİHİ ALANLARIMIZ YOK OLUYOR”
Tarihi kilisenin fotoğraflarına bakarak bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler gördükleri manzara karşısında adeta şok oluyor. Birçok kısmı yıkılmış olan ve tek tük duvar kalıntılarından başka bir bölümü kalmayan tarihi kilisenin duvarlarının köy camisiyle birleştirilmiş olması ve cami tuvaletinin ise kilisede yer alması oldukça tepki topluyor. Kilisenin adını çok duyduğunu ve ilk defa ziyarete geldiğini belirten Murat Güneş, “Ben Vanlıyım ama ilk defa burayı ziyarete geldim.  Gördüklerim karşısında üzüldüm, öfkelendim. Bu alanlar bizim tarihimiz, eskilerden kalma kültürlerimiz. Bizler yabancı bir ülkeye gittiğimiz zaman dini inanç alanlarımıza zarar verildiğinde öfkeleniriz. Bizim kutsalımız camiler ise Ermenilerin de bu kiliseler idi. Kötü çok kötü durumda. Yetkililerin buna bir çözüm bulması gerekiyor.” Dedi.  

“BÜYÜK HÜSRANLA KARŞILAŞTIK”
Yedi Kiliseyi ziyaret için Bursa’dan geldiğini belirten ve aslen Bulgar göçmeni olan Orhan Karahan, “Van’ın tarihi alanlarını ziyaret için kente geldik. Akdamar Adası Van Kalesi gibi birçok tarihi alanı gezdik. Şimdi ise tarihi Yedi Kilise’yi ziyaret etmek için geldik ama hüsranla karşılaştık. Şimdiye kadar korunmasına dair herhangi bir şey yapılmamış sanırım. Yıkılmak üzere, kilisenin içi  ise samanlarla dolu. Bir zamanlar ahır olarak kullanılıyormuş sanırım. Defineciler her tarafı kazmış, adeta köstebek yuvasına dönmüş. Yazık çok yazık.”  İfadelerini kullandı.

“SAMAN YIĞINLARI İLE KARŞILAŞTIK”
Büyük merakla fotoğraflarda görünen tarihi Yedi Kilise’yi ziyarete gelen bir başka yerli turist Ramazan Ağın ise “Yorucu ve uzun yolculuğumuz sonunda  Bakraçlı Köyü’ne ulaştık. Çok eski bir tarihi yapıya sahip olan bu kilise maalesef harap olmuş durumda. Kilisenin içinde saman yığınlarını gördük.  Ortada çok tuhaf bir durum vardı. Kilisenin bekçisi varmış. Bekçinin, kilisenin hemen bitişiğinde inşa edilen cami imamı olduğu söylendi. Nasıl olur da hem bekçisi olan hem de bu kadar talan olan bir tarihi alan olabilir? Buranın bir an önce restore edilip turizme kazandırılması gerek!” şeklinde konuştu.

YEDİ KİLİSE’NİN TARİHİ
Vikipedi'de yer alan bilgiye göre, Yedi Kilise , Varagavank ya da Varak Surp Haç manastırı, bugün Van Merkeze bağlı, Yukarı Bakraçlı köyünde yer alan ve 8. yüzyılda inşa edilmiş olan tarihî Ermeni manastırı. 1915 Ermeni olaylarından sonra ve 1960 senelerinde bazı kısımları valilik tarafından yıkılmıştır. 

Yedi ayrı kilise ve yapıdan oluşan kompleks, değişik zamanlarda biri birine eklenmiştir. Manastırı teşkil eden yedi kilisenin en eskisi St. Sophia (Azize Sofya) kilisesidir. 8. yüzyılda inşa edilmiş olup, sadece apsisi mevcuttur. 

İkincisi bunun kuzey duvarına bitişik inşa edilmiş ve bugünlerde yıkık olan St. John (Aziz Yuhanna) kilisedir. Bu ikisi yapıların birinci grubunu teşkil etmektedir. İkinci grup yapıların çekirdeğini 1003-1021 tarihleri arasında inşa edilen Meryem Ana Kilisesi oluşturmaktadır. Dıştan doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı yapı, içten dörtlü yonca planlı olarak yapılmıştır. Merkezi planlı kilisenin kubbesi yıkılmış durumdadır. İç mekanı dört yöne açılmış, yarım daire planlı nişlerle köşelere yerleştirilmiş odalar oluşturmaktadır. Sonradan eklenen jamatonla kapatılmış olan batı cephenin ortasındaki bir portalle girilmektedir. Kaynak: Yeni Doğu Gazetesi

Van Haber Gazetesi 
 

Varagavank Varak Surp Haç manastırı manastır yedi kilise van van haber