Tayyıp Dalgın: Devlet ile milleti bütünleştirmek zorundayız

TAKİP ET

VAN - ÖZEL VAN HABER: Şehit Gazi Vatansever Sendikası Genel Başkanı Tayyip Dalgın 'Mavi Köşe' adlı programımıza konuk olarak; Eğitim, PKK ve Doğu ve Güneydoğu bölgesi ile ilgili konuşma yaptı. 

VAN - ÖZEL VAN HABER:  Şehit Gazi Vatansever Sendikası Genel Başkanı Tayyip Dalgın:"Bingöl, Elazığ’da ikametgâh ediyoruz. Yaklaşık üç yıldır sendikanın genel başkanlığını yürütüyorum. Türkiye genelinde faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Hem şehit gazi aileleri kamusal alandaki sorun sıkıntılarını gidermek hem de sendikamız faaliyetleri kapsamında kamuda çalışan eğitim camiası ve sorunları olan arkadaşlarımıza sıkıntıları giderebilmek adına il, ilçe ve bakanlık düzeyindeki sorunları ortadan kaldırmak için bir nevi aracı oluyoruz.


Üçüncü defa Van’a geliyorum. Bizim sendika dışında işimiz biraz daha farklı şehit gazi sendika ismi verdiğimiz sendika bütün kamu çalışanlarına hizmet ediyor. Sadece şehit gazi yakınlarına değil bütün memur arkadaşlarımıza aynı şekilde hizmet ediyoruz. Bazen birileri sadece şehit gazi ismi verilmiş diye kızıyor. Oraya vatansever koymuşuz ki diğer vatandaşlarımızda faydalanabilsin. "


ASIL AMACIMIZ DEVLETE HİZMET ETMEK
"Diğer sendikalardan farkımız ise asıl hizmetimiz devlet. Sendika bizim için sadece bir araç. Asıl amacımız devlete hizmet etmek. Devletin kurumlarına çalışan memur arkadaşlarımızın sıkıntılarına aracı olmaktır. İkinci husus ise eğitime önem vermemin sebebi babamı şehit eden terör mensubu eğitimli olmuş olsaydı benim amcamı ve babamı şehit etmezdi. 


Otuz beş yılı aşkın bir süredir biz bu ülkede terörle mücadele ediyoruz. Eğitimsizlikten kaynaklı 200 yüz bine yakın genci bu ülkeden elimizden çıkararak Afrika’ya ve Avrupa’ya çıkarmışız ve yine terör örgütünün eline kırk sekiz bine yakın şehit vermişiz." 


EĞİTİM SİSTEMİ BENİMSENMEYE GELMEZ
"Türkiye’de eğitim hiçbir zaman benimsenmeye gelmez. Bir şartla gelir Türkiye’nin eğitimi sorgulanabilir bir sistem ile oturtulabilmesi ve en önemlisi sendika patronlarının eğitim camiası üzerinden ellerini çekmesi, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ve okul müdürlerinin asıl görevlerine dönmediği o hizmet binasının kozmik binadan alınıp millete hizmete dönüştürülmediği sürece eğitimden bahsedemeyiz." 


KENDİ OKULLARINI ÖTEKİLEŞTİRDİLER
"Bir kere okul müdürlerinin sendikalardan uzak durması gerekir. Öğretmenden hesap soracak şekilde bir eğitim sisteminin bu ülkede oturması lazım. İl ve ilçe eğitim müdürü okul müdürüne eğitim ile alakalı hesap sorması lazım. Bakanlık il müdürlüğüne hesap sormalı. Maalesef bu ülkede yıllarca devletin kendi okullarını ötekileştirip kendi öğretmenini kalitesizleştirip özel kurumlara tüyü bitmemiş yetimin ödediği vergilerle zengin çocuklarının özel okullarda okuması için üç bin lira veya beş bin lira devletin kasasına verip özel kurumda okuyan çocuklar için bir sistem var. 
Doğu ve Güneydoğu’da kırk yıldır şehit veriyoruz ve öteki tarafta şehit çocuklarının ödediği vergilerle bu ülkenin zengin çocuklarına para verip özel okullarda okutuyoruz. Böyle şeylerin bakanlık düzeyinde de olamaması lazım. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüğümüz ve kaymakamlarımız eğitime daha çok zaman ayırmaları lazım. Eğitimle ilgili elini değil gövdesini bile taşın altına koyması lazım. Sadece dost ahbap ilişkisi üzerine okul müdürü ve ilçe okul müdürü atamalarının peşine düşersek kırk yıl daha başka terör örgütleri ile mücadele etmek zorunda kalacağız. "


ÜLKENİN GELECEĞİNİ ÜLKENİN EĞİTİM SİSTEMİ BELİRLER
"Yine altını çizerek söylüyorum bir ülkenin geleceğini o ülkede verilen eğitim belirler. Bu ülkede vazgeçilmeyecek üç tane büyük kurum vardır; eğitim, sağlık ve güvenlik. Yine bunların başında eğitim gelir. Donanımlı alanında uzmanlarla eğitim vermezsek biz yine bir yerlere gelemeyiz ve kırk yıl daha kaybımız olur. Doğu ve Güneydoğu’ya öğretmen gönderiyoruz. İki yıllık mezun olur olmaz atamasını gerçekleştiren öğretmenlerimiz soluğu doğuda alıyor.


Doğu ve Güneydoğu’ya yetişen öğretmenlere değil uzman geçmişi daha donanımlı ve tecrübeli öğretmenlerimizi, kaymakamlarımızı ve valilerimizi görmemiz lazım. Devlet adına görev yapan bir kaymakamımız devletin kurumu oradaki iletiyi hizmete dönüştürmediği sürece il milli eğitim müdürlüğü kendi devleti adına görev yaptığı kurumu eğitim adına millete hizmete dönüştürmediği sürece başarılı olamayız."


MİLLETİ KAZANMAK ZORUNDAYIZ
"Ben olmuş olsam benim görüşüm olmuş olsa özellikle Doğu ve Güneydoğu’yu kapsayan yirmi küsur ilimiz üç yüz ilçemiz eski olağan üstü hal sistemini koyar burayı devlet memuruna özendirecek şekilde kişi birinci tercihini Antalya değil de Hakkâri yapması gerekir. Doğuyu öyle bir hale getirmemiz lazım ki insanlar kendi isteği ile gelsin. 
Hakkâri’ye gidiyorsun iyi doktor yok diyorlar. Neden yok adamın ailesi Van’da yaşıyor diye orada kendisi de hafta sonları gelip gidiyor. Çünkü bazen lojman sıkıntısı oluyor. Biz Hakkâri’ye hizmet edeceksek Van’daki çalışan devlet memurlarının şartları ne ise Hakkâri’ye de aynı hizmeti sağlamalıyız. Biz milleti kazanmak zorundayız. Devlet ile milleti bütünleştirmek zorundayız." 


EĞİTİMDEN YOKSUN BÖLGELER VAR
"Uzman vali, uzman kaymakam, uzman doktor ve uzman bir okul müdürü getirmemiz lazım. Sadece kendi eksenindeki millete hizmet etmeyen bunun ötesine geçmek lazım. Belli bir çerçeveye hizmet etmek değil. Bunlar çok önemli durumlardır. Kırk yılın mücadelesinin sonunda son bir yıldır bütün olan fotoğrafı çekip elime almışım. Eğitimden yoksun bölgeler var. "


KAMUSAL ALANDA ÇALIŞAN KRAVATLI TERÖRİSTLER
"Bunları eğitmek istemeyen karşılıklı iki kitle var. Terör örgütüne hizmet eden bir yapı devletin ülkede terör örgütünü bitirmek istemeyen kamusal alanda çalışan kravatlı teröristlerin desteklediği bir kitle var. PKK terör örgütü yanlısı da doğu bölgesinde ki çocukların eğitimden yoksun olmasını istiyor. 


Çünkü çocuk okuyamıyor ve sorgulamıyor. Okuyan çocuklar sorgular. Terör örgütü kırk yıldır ülkeyi sıkıştırmış. İnsanları devletten uzaklaştırmışlar. Kafalarını başka şeylerle doldurmuşlar. İnsanların kafasını devlet doldurmazsa başka örgütler doldurur. Onun için eğitim çok önemli. Devletin hizmet mekanizması eğitimin üstünde olmalı. Valilerimiz halkın içinde olup halkın sesini duysa."dedi.


S.U. - Özel haber