TÜRKİYE'NİN BAŞARILI İŞ İNSANI TEKNOFEST'E 45 PROJE SUNDU

TAKİP ET

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Samsun'da kapılarını ziyaretçilere açtı. (ABDER) Türkiye Anadolu Buluşçular Derneği Doğu Anadolu Başkanı ve Dünya Mucitler Federasyonu (IFIA)  Türkiye temsilcisi Dr. Mehrdad FOJLALEY, Uluslararası Tubittum dergisine demeç verdi.

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Samsun'da kapılarını ziyaretçilere açtı. ABDER Türkiye Anadolu Buluşçular Derneği Doğu Anadolu Başkanı ve Dünya Mucitler Federasyonu (IFIA)  Türkiye temsilcisi Dr. Mehrdad FOJLALEY, Uluslararası Tubittum dergisine demeç verdi.


(ABDER) Türkiye Anadolu Buluşçular Derneği Doğu Anadolu Başkanı ve Dünya Mucitler Federasyonu (IFIA)  Türkiye temsilcisi Dr. Mehrdad FOJLALEY:" Savunma Sanayi ve Teknoloji Başkanlığı ve Türk Patent kurumunun işbirliği ile yapılan TEKNOFEST 2022 Samsun'da gerçekleşti. Bizlerde 45 proje ile katılım sağladık. Bu projeler; Dünya genelinde ilk kez yapılan ve patentli projelerdi. Yarışma sonucunda katılan arkadaşlarımızın birine altın madalya, 12 proje ise; gümüş madalya verildi. Bu durum bizleri ayrıca mutlu ederek, çalışmalarımıza hız kazandırmamıza vesile oldu. Türkiye'de yeni buluşların ve bilimsel çalışmaların daha iyi noktaya gelmesi için bizlerde canı gönülden çalışıyoruz. Bunun haricinde farklı projelerimizde olacaktır. Dilerseniz sizlere projelerimizden bahsetmek istiyorum.

 Altın Madalya Alan proje : LEATENT Heat Projesi
Hame vagef mucitimiz Nano teknoloji ile yapılan projenin sahibidir ve geçen sebe kanadada da altın madalya almis . bu icat Parke ve tuğla şeklinde yapılmaktadır. -22 dereceye kadar kar ve buzu eritmektedir. Uygulanan yerlerde bu ve kar riski olmadan rahatça vatandaşlar yürüyebilir ve çatılarda kar ve buz olmadan tehlikeler önlenebilir. Bu madde asfalta da karışabilir ve caddelerde, uçak pistlerinde kullanılabilir... Kar ve buz temizliğinde kullanılan tuz, bu madde sonrasında gereksinim duyulmayacaktır. İnsan ve ortama herhangi zararlı gaz veya kimyasal madde içermemektedir. Hammaddesi çok uygundur. Günümüzde kış şartlarında harcanan maliyetleri yarıya indirmektedir.


Gümüş Madalya alan  projelerden biri : ARTEMİYA Yumurtası Projesi
Proje sahibi naser mirzayikia van da 2 senedir firma açmış ve su ürünleri teknolojiler üzeri çalışıyor. 


Artemiya  embriyonun etrafı yumurta kesesi çevresinde bulunan bir bez tarafından salgılanan kalın bir kabukla çevrilir. Kalın bir kabukla kaplanan embriyo derin bir uyku haline girerek uygun koşullar oluşuncaya dek hayati fonksiyonlarını sınırlı olarak devam ettirir. Bu o kadar derin bir uykudur ki uzun yıllar bu halde canlı kalabilirler.


Dişiler tarafından üretilen ve toplumda artemia yumurtası olarak bilinen Nauplii, kuruyarak uyku haline geçebilmesi; tuzlu su içerisindeki uygun sıcaklık, oksijen ile tuz oranı oluştuğunda tekrar canlanmasıyla balık yetiştiriciliği alanında etkin bir şekilde canlı yem olarak kullanılmasına olanak verir. Ticari olarak yumurta üretiminde ilk sırada olan ülke Amerika dır. Amerika nın ana üretim merkezi Utah eyaletindeki Great Salt Lake olarak bilinen Büyük Tuz Gölü 5.500 km2 lik bir alana sahiptir. Fakat göl üzerinde yumurta üretimi devletin verdiği izin çerçevesinde yapılabilmektedir. Üreticiler tarafından toplanan yumurtalar kurutma evresi ve çeşitli işlemlerin ardından balık yetiştiriciliğine kullanılmak üzere hazır hale gelir. Bizlerde bunun makine ve teknolojisini üreterek, Türkiye'de üretimini başlayacağımızı hatırlatmak isteriz. Türkiye'de yıllık 70 ton ithal olunmaktadır. Bu proje ile bu üretim artık ülkemizde mevcut olabilecektir.

2020 de innovasiyon oskari alan ve dunya genelinde 2020 muciti seçilen Dr.mehrdad fojlaley ; Bende, bu fuarda Türk Patent başkanı ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı Yardımcısı ve IFIA'nın Başkan Yardımcısından özel ödül aldım."dedi.












Mehrdad FOJLALEY