Türkiye ile İran arasında seyahat için pasaportun kaldırılması önerisi verildi

TAKİP ET

Vanhaber - İran'ın resmi haber sitesi olan İsna haber kanalına göre; İran ile Türkiye arasında seyahat için pasaportun kaldırılması önerisi verildi. Detaylar aşağıda yer almakatadır....

VanHaber: Türkiye-İran turizm işbirliği ortak teknik komitesinde İranlı ve Türk turistlerin pasaportsuz seyahatleri görüşüldü. Türkiye'nin bu önerisini iki ülkenin turizm sektörü takip edecek.

ISNA'ya göre;" Türkiye ve İran hükümetleri, mevcut belgelere göre, 1963 Şubat ayı sonuna kadar vatandaşlarının birbirlerinin topraklarına girmeleri için vizeleri sözleşme imzalayarak iptal etti. Şimdi Türk turizm sektörü İran'a iki ülke vatandaşlarının seyahat "pasaportunun" kaldırılmasını önerdi. Bu öneri, İran-Türkiye Turizm İşbirliği Ortak Teknik Komitesi'nin beşinci toplantısında sunuldu ve Kültür Varlıkları, Turizm ve El Sanatları Bakanlığı Turizm Bakan Yardımcısı'nın halkla ilişkiler, bir haber bülteninde iki ülke arasındaki turizm etkileşimlerinde bir denge oluşturmak. Bu konunun özel bir şekilde ilgili makamlarca takip edilmesi gerekiyor.

Son on yılda İran, Türkiye'de en çok turist alan ilk beş ülke arasında yer aldı. 2020'de sınırların kapatılması ve iki ülke arasındaki uçuşların kesilmesi ile İran'ın sıralaması altıncı sıraya düştü.

1998'de Türkiye İstatistik Merkezi İran'a seyahat etmenin kişi başı ortalama maliyetinin 693 dolar olduğunu ve bu rakamın İsveç, Hollanda, Belçika, Azerbaycan, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerden daha yüksek olduğunu bildirdi.

İranlılar, tatil gezileri ne olursa olsun, son yıllarda Türkiye'deki gayrimenkullerin ana alıcılarından biri haline geldi. Türkiye İstatistik Merkezi bu yaz, Corona virüsü salgınına rağmen İranlıların 3.168 mülk satın alarak Irak vatandaşlarını geride bırakarak emlak alımlarında ilk sırada yer aldığını gösteren bir rapor yayınladı.

Son yıllarda Türk vatandaşlarının İran'a yaptığı seyahatlerin sıralaması ve sayısı da arttı.

İstatistikler, İran'a en çok turist alan ülkeler arasında dokuzuncu sırada yer almasına rağmen, 1997'den önce İran'a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısının sadece 150.000 ile 200.000 arasında olduğunu göstermektedir. 

Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanlığı Turizm Bakan Yardımcısı Vali Teymouri, İran ile Türkiye arasındaki Turizm İşbirliği Ortak Teknik Komitesi'nin beşinci toplantısında da bu zayıflığa işaret ederek, ikisi arasındaki iyi ilişkiler ile tarihi ve kültürel yakınlık olarak nitelendirdi. ülkeler iki ülkenin potansiyelini daha iyi anlamak için bir araç. Var olan ve derinleşmiş ilişkiler ve işbirlikleri.

Paşakrona'da iki ülke arasında turizm alışverişlerinin yeniden kurulmasının önemine işaret ederek, dalgalı korona nedeniyle sorunların ve zorlukların çözümünü hızlandırmak için özellikle iki ülkenin özel sektörü arasında ikili bir protokol geliştirme ve imzalama ihtiyacını vurguladı. seyahat koşulları ve olası istişareler, iki ülkenin yükselen turizm işletmelerini vurguladı.

Tanıtım turlarının iki ülkenin turizm olanaklarını tanıtmadaki yadsınamaz rolüne vurgu yapan Turizm Bakan Yardımcısı, korona ve aşı ile tanıştırmak amacıyla Türkiye'deki medya ve özel turizm aktivistlerine bu turlara ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Türk tarafının da memnuniyetle karşıladığı İran'da güvenli turizmin özellikleri ve kapasiteleri.
Teymouri daha sonra iki ülkenin birbirlerinin uluslararası sergilerine katılmaya devam etmeleri gerektiğini vurguladı ve karşı tarafı Mart ayında düzenlenecek Tahran Uluslararası Turizm ve El Sanatları Sergisine davet etti.

Turizm Bakan Yardımcısı, İpek Yolu üzerinde turizmin yatırımı ve başlatılmasında tarafların işbirliği ve katılımını özel bir önem olarak değerlendirmiş ve Komsk programı kapsamında bu alanda ortak projelerin hayata geçirilmesini bunda önemli mekanizmalardan biri olarak nitelendirmiştir.

İran heyetinin talebi ve önerisi üzerine Türk tarafı, İran turizm endüstrisinde yer alanlar için siber ve dijital ortamda pazarlama ve reklamcılık üzerine eğitim atölyeleri düzenlemeye hazır olduğunu açıkladı.

İran ile Türkiye arasında Turizm İşbirliği Ortak Teknik Komitesi'nin beşinci toplantısı, Corona salgını sırasında turizm ilişkileri ve planlama amacıyla iki ülkenin turizm milletvekilleri ve kamu ve özel sektör temsilcilerinin huzurunda gerçekleştirildi. iki ülke arasındaki turizm alışverişini teşvik etmektir.

İran Farsça Van Gazetesi Şerif Negizade 
Kanak: İsna


 

pasaport van iran türkiye haber