Uca: Van'da 4000'den fazla öğretmen açığımız var

TAKİP ET

Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca Türkiye genelinde ve Van ilindeki öğretmen açıklarıyla ilgili açıklamada bulundu. 

Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca Türkiye genelinde ve Van ilindeki öğretmen açıklarıyla ilgili açıklamada bulundu. 


Van Haber- 4000'den fazla öğretmen açığımız var. Bu açık demek eğitimin durma noktasına gelmesi demektir! Bu çok ciddi bir rakam... Sözleşmeli öğretmenlikle beraber Van ilindeki öğretmen açığının biraz daha kontrol edilebildiğini söyleyebilirim fakat bu kesinlikle öğretmen açığını durduramadı. Bugün Van'da 19 bin civarında öğretmen normu var ve şuan mevcut olan öğretmen sayımız 17 bin. Yaklaşık olarak 2200 öğretmen ihtiyacımız var fakat önümüzde il dışı ve özür grubu süreci var. Bu atamaları dikkate aldığımızda önceki dönemleri göze alırsak yaklaşık 2000 civarı bir açığımız daha oluşacaktır. Bu şu demektir okullar açıldığında 4000 öğretmen açığıyla biz okulları açmak zorunda kalacağız. Yani normumuzun 4/1'i öğretmen açığımız olacak. Bu çok ciddi bir rakam. 4 bin öğretmen olmaması demek burada eğitimin durma noktasına gelmesi demektir.

MEB Personel İnstagrama katılıp konu ile ilgili en güncel ve hızlı gelişmelerden haberdar olabilirsiniz Ve sohbet bölümünde sorularınızı sorabilirsiniz.

4/1 açık diyorsunuz. Bu açıkla yeni eğitim öğretim dönemine başlamak mümkün mü?

Eylül ayında yeni bir öğretmen ataması şart!

Tahmini rakamlar 4 bin öğretmen açığıyla eğitim öğretim yılına başlamamız mümkün değil. Bunu ücretli öğretmenlerle de kapatmak çok zor olacak. 2000 öğretmen açığı bir şekilde tolere edilebilir ama 4 bin öğretmen açığı mümkün değil tolere edilemez. Dolayısıyla Eylül ayında okullar açılmadan mutlaka yeni bir öğretmen ataması şart, kesinlikle olmalı. Bu bölge özellikle Van ilimizi konuşacaksak bu bölgeye en az 3 bin öğretmen gerekiyor. Çünkü biz gönderdiğimizden daha fazla buraya öğretmen atayamazsak o zaman demek ki burada ciddi bir problem vardır.
Verilen sözler tutulmalı
Sayın Bakanımızın daha önceki aylarda tekrar ettiği, yakın zamanda yine tekrar ettiği cümleler var. Bu bağlamda baktığımız zaman bir öğretmen ataması olacağını işaret ediyor. Bu açıklamadan sonra öğretmenlerimizde de bir beklenti oluştu. Bu beklentiye mutlaka cevap verilmesi gerekiyor. Kpss sınavından önce bir takvimin açıklanması gerekiyor. Biraz önce verdiğim veriler ışığında da ciddi anlamda öğretmen açığı var. Türkiye'de bu sene 80 binin üzerinde bir ücretli öğretmen çalıştırıldı. Yeni bir atama olması gerektiğini özellikle söylüyorum. Neden söylüyorum? Burada benim söylemim atama bekleyen öğretmenlerimizin atanıp, iş sahibi olup, para kazanması tabi ki çok önemli bunun yanında da ülkemizde var olan bir öğretmen açığı gerçeği var, 80 binin üzerinde bir öğretmen açığı var. Madem açığımız var, madem kendini yetiştirmiş, alanında uzman atama bekleyen öğretmen arkadaşlarımız var. O zaman o arkadaşlarımıza o kapıları açmış olalım. Yani devletimizin bu arkadaşlarımıza daha çok ihtiyacı var. O açıdan bakalım. Buradan gerek Sayın Cumhurbaşkanımıza gerekse Sayın Bakanımıza bir sivil toplum kuruluşu Başkanı olarak seslenmek istiyorum. Sayın Genel Başkanımız Ali Yalçın Bey de bunu ifade ettiler. Ciddi anlamda bir beklenti var ve bu beklentinin artık sona erdirilmesi lazım.
Benim fikrimiz sorarsanız ben Eylül ayına bir atamanın gerçekleşeceğini düşünüyorum. Hala umudum var. İfadeler net olmalı, ifadeler çabuk gelmeli, verilen sözler tutulmalı.
HANGİ BÖLGELERE ATAMA BEKLİYORSUNUZ?
Yapılacak atamanın nasıl olacağıyla alakalı bize asıl bilgilendirmeyi yapılan bir önceki atama aslında vermiş oluyor. Hatırlarsanız 15 bin atamanın 7500'ü İstanbul'a, geri kalanı ise doğu ve güneydoğu ağırlıklı verilmişti. Van'da yaklaşık 800 öğretmenle nasibini almış oldu. Ben oranlama olarak bunun değişeceğini pek düşünmüyorum. Özellikle bu son süreçte de alım gücünün düşmesiyle beraber, hayat pahalılığı, emlaktaki artış vs orada çok ciddi öğretmen açığı olacağını gösteriyor. Bunun neticesinde de İstanbul'a ağırlık verileceğini tekrar düşünüyorum. Zaten Sayın Bakanımız İstanbul hakkındaki düşüncelerini beyan etmişti.
Atama bekleyen öğretmenlerimizin sosyal medyada vermiş olduğu mücadele hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben arkadaşlarımın vermiş olduğu mücadeleyi takdir ediyorum. Hakikaten. Çünkü onlar bu mücadeleyi verirken kimseye hakaret etmeden, kimseye rencide etmeden, olumlu ölçüler dahilinde tepkilerini gösteriyorlar, taleplerini dile getiriyorlar. Yine sendika olarak en büyük desteği Eğitim Bir Sen olarak kendilerine veriyoruz. Gerek Ankara'da yapmış oldukları basın açıklamalarında maddi ve manevi desteklerle birlikte arkadaşlarımızın her zaman yanındayız. Ama onlarında onurlu, müthiş, güzel bir mücadeleleri var. İnşallah Milli Eğitim Bakanımız da bu süreçte onlara güzel bir müjde vererek onların da bu stresten kurtulmalarını sağlayacaktır.
Öğretmenlerimize tavsiyeleriniz nelerdir?
İnşallah bir atama müjdesi gelirse sonra zaten bizler sendika olarak gittikleri illerde kendilerine her türlü yardımı vereceğiz, yardımcı olacağız. Ev tutmalarından tutun, evraklarla ilgili yaşayacakları sıkıntılara kadar her türlü destekte bulunacağız. Onlardan beklentimiz şu: idealist yaklaşımlarını kaybetmesinler, gittikleri yerlerde çocuklarımıza sahip çıkarak onlara iyi bir eğitim ve iyi bir öğretim süreci geçirmeleri için her türlü desteği versinler. Özellikle vatan ve bayrak sevgisini, doğruluğu, dürüstlüğü, güzel ahlakı her türlü desteği onlara versinler. Ve de bundan hiç şüphemiz yok. Bizler de onlara gerek şube müdürleri, gerek sendikalar, ilçe, il milli eğitim müdürleri olarak onlara her türlü desteği sunmuş olacağız.

Son olarak Memur Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali UCA şu açıklamalarda bulundu: Arkadaşlarımız umutla beklesinler. ben umut ediyorum ki atama gelecek. Eylül ataması yakın zamanda inşallah duyurusu çıkacaktır. Çünkü herkes öyle söz verdi. Bizler de o sözlerin mütercimiyiz. Olacak diye düşünüyorum. Buradan tüm atama bekleyen öğretmenlerimize teşekkürlerimiz sunuyorum. Kaynak- mebpersonel

Van Haber Gazetesi 

 

mehmet ali uca öğretmen öğretmen açığı van van haber