Uzmanlar Uyarıyor, Dünya Genelinde Vakalar Hızla Artıyor!

TAKİP ET

Her 6 saniyede bir kaybedilen bir yaşam... Diyabet, sessizce yayılırken, Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, diyabetin artmasında etkili olan faktörlere dikkat çekti.

Hareketsiz yaşam tarzı, hazır gıdaların tercihi, spor alışkanlığının eksikliği ve stresin artışı, bu küresel sağlık sorununun kökenini oluşturuyor. 2050 yılında 1.3 milyarı aşması öngörülen diyabet vakalarına karşı bilinçlenmek ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek, geleceğimizi şekillendirebilir.


14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla  Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, diyabetin yaygınlaşan bir sağlık sorunu olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Araştırmalara göre, 2021'de 529 milyon olan diyabet hastası sayısının 2050'de 1,3 milyarın üzerine çıkması öngörülüyor.

Dünyada her 6 saniyede bir kişinin şeker hastalığına bağlı sorunlar nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, bu artışın temel nedenlerini şu şekilde sıraladı: hareketsiz yaşam tarzı, doğal beslenmenin yerine hazır gıda tüketiminin artması, spor yapma alışkanlığının olmaması ve stresin artması.

Dünya Diyabet Federasyonu'nun 2040 yılında dünya genelinde 650 milyon diyabet hastası olacağını öngördüğünü belirten Atamer, ayrıca 320 milyon prediyabet (gizli şeker hastalığı) vakası bulunduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Atamer, diyabetin pankreasın yeterince insülin üretemediğinde veya vücudun onu doğru kullanamadığında ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu ifade ederek, Tip 2 diyabet hastalarının kilo kontrolü sağlandığında başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini ancak tam bir iyileşme sağlanamayacağını söyledi.

Şeker hastalığından korunmak için ise yeterli ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımından kaçınma gibi yaşam tarzı değişikliklerine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Atamer, “Tip 2 diyabet ve komplikasyonlarından korunmak için yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli. Hareketli yaşam tarzı benimsenmeli, haftanın en az 5 günü düzenli olarak en az 30 dakika orta yoğunlukta aktivite yapılmalı” dedi.

Diyabet vakalarının artış trendinde olduğu bir dönemde, bireylerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemesi ve düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemesi önem arz etmektedir.

 

 

 

Van Gazetesi – Van Haber - vanhaber - van haberleri

 

 

 


 

diyabet sağlık yaşam van haber van haberleri