Van Bilişim Başkanı Bilgin Berge, önemli açıklamalarda bulundu

TAKİP ET

Van Bilişim Başkanı Bilgin Berge, Van'da ve Türkiye'de yayın yapan mensuplarına açıklamada bulundu.

Van haber , Van Gazetesi  | Van’ın en çok tanınan yazılımcılarından ve dernek başkanlarından biri olan Bilgin Berge, “Haber siteniz için birkaç ipucu vermek isteriz. Bunları 3 başlık altında topladık.”dedi.

Van Bilişim Başkanı Bilgin Berge, Haber siteleri için birkaç ipucuyu 3 başlıkta topladı.

İşte Berge’nin önemli konuşması:

“TEKNİK ALT YAPI

Alan (hosting)

Haber sayfasının kesintisiz yayında kalması, trafik sorunu yaşamaması ve sunucusuna yükleyeceği resim ve videolar için yeteri veri alanına sahip olması gerekir. Bunun için sitenin yer sağlayıcı YS Belgesi'ne sahip bir firmada barınması önemli bir etkendir.
Alan adı (domain) bitiş süresi

Alan adı bitimine en az bir ay kala süresi en az 1 yıl uzatılmalıdır. Bu süreyi 1 yıl yerine 5 yıl ve üzerinde uzatmaların güvenirlik açısından katkısı büyüktür.

Güvenli sertifika

İnternet sayfanızın yeşil barlı SSL sertifikasına sahip olması önemli bir detaydır. İnternet sayfanızda alışveriş yapılmıyor olabilir ama SSL sertifikasına sahip olmanızın faydalarını zamanla göreceksiniz.

Yazılım

Mecbur kalmadıkça hazır paket haber sistemi kullanılmamalıdır. Haber siteleri genel olarak hazır haber paketleri kullanmaktadırlar. Bu da beraberinde birçok sorunu getirmektedir. Örneğin hazır paket haber sistemlerinde tam anlamıyla dosya aktarım protokolü erişimi verilmez. Dolayısıyla sayfayı istediğiniz tarzda değiştirme hakkına sahip olamıyorsunuz.

Arama motoru optimizasyonu (SEO)

Arama motoru optimizasyonu hakkında profesyonel destek almalısınız.

TASARIM

Bir sürü haber sitesi arasında göz önünde olmak için iyi bir hayal gücüne ihtiyaç vardır. Dolayısıyla siteniz çok iyi bir tasarıma sahip olmalıdır. O yüzden tasarımda kullanılan renkler, haberlerin görünürlüğü ve diğer tüm parçalar (modüller) düzenli yerleştirilmelidir. En basitinden renkler çok iyi seçilmelidir. Gözü yoran renkler takipçilerin sayfadaki aktiflik sürelerini azaltırken zamanla sayfa arama motorlarındaki popülerlik durumunu da kaybedecektir. Bunun yanı sıra siteniz mobil uyumlu olmalı ve sık kullanılan tarayıcılara uygun tasarlanmalıdır.

Bölümler - Modüller

Haber sayfalarının en fazla alacağı modül sayısı belli değilse bile sayfanın yüksekliği bellidir. Bunların biliniyor olduğu hâlde gereksiz hiçbir detaya yer verilmemelidir.
Haber sayfalarında namaz vakitleri, ziyaretçi defteri, özel haberler, ilanlar modülü, kurum & firma tanıtım modülü, ana manşet bölümü, üst manşet bölümü, sürmanşet bölümü, yazarlar modülü, gelişmiş editör modülü, yeterli sayıda kategori, son dakika bölümleri, anket modülü, döviz modülü, en çok okunan - en çok yorumlanan haberler, video - fotoğraf galerisi modülleri, hava durumu modülü, reklâm modülü, üyelik modülü, yorum modülü, arşiv bölümü, gazete manşetleri modülü gibi gerekli görülenlere yer verilebilir. Hatta hepsine de yer verilebilir. Bu tamamen hitap edilen bölge ve takipçilerin zihniyetleriyle alakalıdır.

İDARİ YAPI

Künye

Künye bölümünde haber sayfasının sahibi, genel yayın yönetmeni, editörler ve varsa diğer görevlilerin ismine yer verilmelidir. Ek olarak yer sağlayıcısı firma isim ve irtibat numaralarına da verilmelidir. Çoğu haber sayfasında künye bölümü olduğu hâlde ya bu bölüm çalışmamakta ya da bilgi eklenmemiş durumdadır.
İletişim

Bu alana genelde sadece iletişim formu konulur. Lakin haber siteleri için zaman önemlidir. Acil bir haber ya da reklam ihtiyacı duyulabilir. Böyle bir durumda ziyaretçinin formu doldurmasını bekleyemeyiz. Mutlaka bu alanda elektronik posta adresi ve telefon numarası bırakmalıyız. Haber sayfasına ait büro, ofis gibi varsa bunların da adreslerine yer verilebilir.

İÇERİK YÖNETİMİ

Yazım kuralları / İmlâ kuralları

İçeriklerde yazım ve imla kurallarına uyulmalıdır. Bunun yanı sıra içerikler pratik bir şekilde okunacak şekilde paragraflara ayrılmalıdır.

Köşe yazarları

Sayfanızda köşe yazısı yazanların size özgü köşe yazısı yazmasına dikkat ediniz. Bir köşe yazarının yazısının birden fazla sitede olması arama motorlarında nezdinde kopya içerik olarak algılanır. Dolayısıyla bir yazar birden fazla yerde yazabilir ama aynı yazıyı tek bir yerde paylaşmalıdır.

Güven veren başlıklar

Haber başlıkları güven vermelidir. Güven vermeyen ve alakasız başlıklar ziyaretçi kaybına neden olacaktır. Gündemle alakalı başlık atıp haber içeriğinde çok farklı şeyler anlatmak gibi.

Eklenme tarihi, saati ve son güncelleme

Haberde ya da köşe yazısında eklenme tarihi ve saati mutlaka olmalıdır. Özellikle de devamı var ya da detaylar gelecek şeklindeki haberlere ek olarak son güncelleme tarihi ve saati de eklenmelidir.

Haber manşetleri

Haber manşetlerinde kullanılacak görseller sade ve sayfa renklerine uygun olmalıdır.
İçerikleri resimlerle desteklemek

Haber içerisinde konuyu ilgilendiren haber metni dışında ne kadar çok resim kullanıyorsanız, ziyaretçinin sayfada zaman geçirme süresi artar. Çünkü insanların hemen hemen hepsi görselliğe daha çok önem verir ve dikkatlerini çeker.”dedi.
 

bilgin berge van bilisim van haber van gazetesi van