Van'da 32 yıl boyunca alnındaki teri siliyor... Van'da 1 lira kazanmak için çekiç sallıyorlar

TAKİP ET

Van'ın ipekyolu ilçesi Bahçıvan mahallesinde bulunan semaverciler ve mangalcılar sokağında yeni yaşam hikayelerine şahit olacaksınız.

Van'da saçtan semaver ve mangal malzemelerini yaparak, halka satıyor... Yetmedi, sattıklarından yardım ediyor ve kazandığı para sadece 1 lira.

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER -

İsmini yazılmasını istemeyen yılların ustası, hayatı ve sanatı böyle anlattı: " Ben, 32 yılımı bu mesleğe verdim. Bu memleketin semaverlerini, kazanlarını ve sobalarını ben üretiyordum. Ta ki yaşlanana kadar... Yaşlandıktan sonra çıraklarımı eğittim ve onlar, şuan bizden daha iyi bu işi yapıyor ve yeni teknolojiyi iyi biliyorlar.

Bizim zamanımızda sadece çekiçle dövülen ve ısıtıcıyla yakılarak şekil verilen sacla semaver ve soba yapılırdı. Şimdi ise; gaz ve makinelerle yapılıyor... Hiç unutmuyorum. Günlerden bir gündü. Sabahın ilk saatlerinde evden çıkıp çarşıya geldim. Çarşı, dediğimizde 3 beş dükkandan oluşuyordu. Bu kadar gelişmemişti. Herkes herkesi tanıyor ve herkes herkese selam vermezse sert karşılanıyordu.

O zamanlar çok güzeldi güzel oğlum. Bazen bu nesli gördüğümde üzülüyorum. Eskiden çıraklık ve ustalık ayrıydı. Babalarımız bizleri çok güzel eğitirdi. Her zaman yokluğu ve varlığı da gösterirdi. Babalarımız, bizi başkaların yanına bıraktığı da zaman asla paradan bahsetmezdi. Eti senin, kemiği benim derdi. Şimdi ise; çıraklara bırakın eğitmeyi, yüksek sesle bire konuştuğumuzda hemen ertesi gün babaları gelir. Yani oğlum, her neslin, her zamanın ayrı bir yaşam biçimi vardır. Bu yaşamda kimi çok iyi olur, kimi ise çok kötü olur.
Biz burada özenle soba ve semaver üretiyoruz. Bu sobaları sattığımızda kendi emeklerimiz içine katmıyoruz. Çünkü eskisi gibi ekonomi o kadar parlak değil. Eskiden bir semaver 15 lira idi ve kazanıyorduk. Şuan 30 ile 40 lira arası değişiyor ve inanın kazanmıyoruz. Bize sadece masrafları çıkardığımızda kalan bir lira kalıyor. Kazandığımız çoğu paraları yardıma muhtaç ailelere dağıtıyoruz. Geriye kalan sadece bir lira ile geçimimizi sağlıyoruz. Yanımda 7 çalışan var ve hepside evlidir. Bunlara ben bakmak zorundayım. Çünkü onlarda bana bakıyor. Bu nedenden dolayı her zaman çalışmak zorundayız.

Van, çok güzel. Doğasıyla, havasıyla ve insanıyla inanın çok güzel. Tabi eskiden daha güzeldi. Hastalık yoktu. Herkes doğal ürünlerle beslenirdi. Şimdi ise hepsinin genetiği bozulmuş.

Anlayacağınız, uzun lafın kısası; bizler bu mesleği yaparken kendimizden çok komşularımızı da düşünmek zorundayız. Rabbim herkesin işine bol bereket versin. Herkesin işini rast getirsin. Aslında konuşulacak çok konu var ama bu kadarı kafi. Hepinize teşekkür ederim. Rabbim, devletimizi başımızdan eksik etmesin. Amin. "dedi.
 
Van Gazetesi olarak; her hafta sizlere farklı yaşam öyküsüyle karşınıza çıkacağız. Van'ın en deneyimli büyüğümüzün bizleri kabul ettiği için teşekkür ederiz.
 
 
Daha çocukken bu sokakta artık kalan sacları alarak kendimize bir icat çıkarmaya başlardık.

VAN GAZETESİ - 0544 409 0328
 

semver soba mangal van haber son dakika van