Van'da bal fiyatlarına zam! Halk tepkili

TAKİP ET

Van ilinde bal satışı yapan firmalar, kaliteli ve katkısız balın fiyatı 600 liraya yükseldiğini belirtti.

Arıcılığın merkezi olan bir kentte bal fiyatları dört katına yükseldi. Vanlı Vatandaşlar, bal fiyatlarına tepki gösterildi.

Van Çatak, Gürpınar, Tuşba, Gevaş, Erciş ve Edremit ilçelerinde bal üreticileri bal fiyatlarına asgari ücreti öne sürerek bir kilogram petek bal fiyatını 600 liraya çıkardı.

Van ilinin tabiatı bal üretimi için elverişli olması hasebiyle üretimin en üst seviyede yapıldığını ve bu balların il dışına gönderilmesi sonucunda zam yapıldığını ifade eden vatandaşlar, tepki gösterdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: arıcılık yönetmeliğine göre;

MADDE 17 – (1) İl ve ilçe müdürlükleri, arıcıların ilgili mevzuata uygun olarak bal üretimi yapmaları için gerekli tedbirleri alır, denetimleri yapar. Ayrıca diğer arı ürünlerinin yurt içi denetim ve kontrollerini 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yürütür.

(2) Arıcılar, veteriner tıbbi ürünlerinin kullanımında, ilgili mevzuata riayet etmek, kullandıkları veteriner tıbbi ürünleri kayıt altına almak, reçeteleri muhafaza etmek ve denetimlerde Bakanlığa sunmak zorundadır.
(3) İl/ilçe müdürlükleri; üretilen arı, arı ürünleri ve arıcılıkla ilgili her türlü alet, makine, petek, kovan ve arıcılık malzemesini, arıcılık konusunda yetişmiş personel aracılığıyla kontrol ettirmeye ve rapor tanzimine yetkilidir."denilmektedir.

Van'da ikamet eden bir vatandaş, yetkililere seslendi. 

Açıklamada,"Van'da 30 yıldır yaşıyorum. Van ili en çok bal üreten illerden bir tanesidir. Ben yetkililere seslenmek istiyorum. Van ilinde bu denetime tabi olan kaç bal üreticisi vardır? Vatandaşlar, bal üreticilerinden neden farklı fiyat almaktadır? Van arıcılar birliği ve dernekleri bu konuda neler  söylemek ister? Bakanlıklar, bu konuda hangi çalışmalar yapmaktadır?"dedi.

Vatandaş,"Van ilinde üretilen doğal bal fiyatları yükseldi. Bu duruma Tarım ve Orman müdürlüğü denetimleri ne durumda? Van'da bir halk olarak petek balın kilosu 600 liraya alıyoruz."dedi.

Vatandaş,"Bizler, Van ilini çok seviyoruz ama personel bahane etmemek gerekir. Üretici suçu bakanlığa, bakanlık suçu üreticiye, tüketiciler ise; suçu satıcıya atmaya devam ediyor... Bizler, neden bala yüksek fiyatla alıyoruz? Bu konuda yetkililere seslenmek istiyoruz. Asgari ücret zam yapılır yapılmaz. Üreticiler, fiyatlarını yükseltti. Yetmedi, satıcılar ise; bu ürünlere daha fazla kâr etmek için zam uyguladı. Sizlere soruyum. Bu durum nereye kadar gidecek? Suçu başkalarına atmak yerine neden kendinizde bulmuyorsunuz? Vatandaş, balı evine alamıyor... Her şeye zam yapılır ama bu kadar yapılmaz. Lütfen sesimiz olun ve bu durumu yetkililere bildiriniz."dedi.

Van Gazetesi - Vanhaber , Özel haber 2023 Pazartesi

Van Bal vanhaber