VAN'DA BİR  HACKER'A SORDUK

TAKİP ET

Van ilinde görevlerini icra eden Kırmızı olarak bilinen Hacker'a Van Haber Gazetesi olarak özel konular sorduk.

Türkiye ve dünyada teknolojinin gelişmesiyle birlikte yazılım sektörünün kuşağı da en üst seviyeye çıktı. Kimi kötü yazılımlar kurarak, insanların hayatlarıyla oynadı. Kimileri güzel yararlı yazılımlar kurarak, insanları bilinçlendirdi. Kimileri ise; ikisinden uzak durarak, çalışmalarını yürüttü. İşte tamda bu noktada Hacker devreye girdi. 

Sizlere Van'ın en iyi yazılımcılarından ve işinin ehli olan kişiden bahsetmek istiyorum.

HACKER NEDİR? HACKER KİMLERE DENİR?

Hacker kavramı günümüzde sıklıkla bilgisayar korsanlarına deniyor ama işin aslı öyle değil. Elbette bilgisayar korsanları da bir hacker ama bütün hackerlar korsan değil.
Hacker demek; kimsenin görmediğini görebilen, hiç denenmemiş yollardan giden ve sürekli bir arka kapı arayan insan ya da insan topluluğu demektir. Bugün baktığınızda bilgisayarda şifreleri kırıp her yere sızabilen insanlara da, bulaşık makinesinde turşu yapan insanlara da hacker diyebiliriz.

SİZ NASIL BU YOLA GİRDİNİZ? HERKES HACKER OLABİLİR Mİ?

Açıkçası bu yola girmemde ki asıl sebep bilgisayara olan tutkum ve biraz da kendi çıkarlarım içindi. Önce kendi başıma denemeler yaparak öğrenmeye başladım. Daha sonra sağlam çevre edinince tecrübeli insanlarla tanıştım. Tüm olayımız şifreleri kırıp ya da hesapları çalmak değildi ve hiç olmadı. 

Her insan hacker olma potansiyeline sahip ama her insan aynı zamanda her yere giremez. Potansiyel olarak sürekli başka yollar bularak ilerlediğimiz bu yolda çoğu kişi bize yetişemeyerek geride kaldı.

PEKİ CİHAZLARIMIZ GÜVENLİ Mİ? BİR HACKERDAN EN İYİ NASIL KORUNURUZ?

Şu an elinizde bulunan hiçbir cihaz güvenli değildir. Şunu unutmayın ki internet ve ağ söz konusu olunca girilemeyecek yer yoktur. Bu her an bir hacker’ın sizi dinlediği ve izlediği anlamına gelmez. Bazen uygulamalarda bakmadan onayladığınız ve verdiğiniz izinler kişisel verilerinizi depolayabilir ve depolar sanal olduğu için her an erişilebilir.
Bir hackerdan en iyi korunma yöntemi dikkattir.

Dikkatli bir kişi her uygulamaya izin vermez, ona mail veya mesaj yoluyla gelen linklere tıklamaz veya güvenli damgası olmayan sitelerde gezmez. Siz bir hacker’a gireceği kapı açmazsanız onlar da giremezler. Bu noktada önlem alınmayan bir cihaz veya bir hesap gittiğinde mutlaka kullanıcıda da suç vardır.

Haktan Aydın
 

Hacker vanhaber