Van'da bir kestane bir patates serüveni, yürekleri dağladı

TAKİP ET

Van Gazetesi ve Van haber Muhabiri Ayla Yılmaz, Van'ın birçok bölgesinde kışın vazgeçilmezi kestane patates seçildiğini araştırırken farklı hikâyelere konuk oldu.

Van’ın merkez ve ilçelerinde sobalı evde oturanların en çok kestane yediklerini ve patates tükettiklerini ifade eden Mahmut Değirmen,” Bizler, kışın sobada patates ve sobanın üstünde kestane yeriz.”dedi

Van’ın İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesinde 5 çocuklu Mahmut Değirmen, topraklı evde yaşamasına rağmen, hayata sürekli umutlu bakıyor… İki kelimesinden biri şükür olan Mahmut Değirmen Van Gazetesi ve Van haber Muhabiri Ayla Yılmaz’a yaşantısından bir kesit anlattı.

Van Gazetesi ve Van haber Muhabiri Ayla Yılmaz, Van’ın birçok ilçelerinde bulunan ailelerin durumunu ve sıkıntılarını sizlere sunmaya devam ediyor…

5 çocuklu Mahmut Değirmen,” Evimde 5 çocuğum var. Allaha şükürler olsun ki her zaman rızıkları kendileriyle geliyor… Topraklı evde ve kirada oturuyorum. Bu durumdan çok mutluyum. Allah devletimizden ve milletimizden razı olsun. Biliyoruz ki herkes kendi görevini yapıyor. Bizlerde bu görevde Van için bir taş bile bıraksalar onlara çok teşekkür ediyoruz. Allah hepsinden razı olsun. Van’da en çok kışı görüyoruz. Kışın evlerde en çok tercih edilen patates olduğunu hepimiz biliyoruz. Aslında yokluk patatesi söylüyoruz. Gerçi o da artık yokluktan çıktı. Her neyse alev alev tutuşan sobanın etrafına yumurcaklarım oturur. Bende onlara eskiyi anlatmak ve lezzetleri tattırmak için hafif deminde durmaya başlayan sobanın altında bulunan köz yerinde patatesleri dolduruyorum. O kendi halinde pişiyor. Patatesler pişene kadar bende kestanelerimi ortadan çizik çekerek, sobanın üstüne bırakıyorum. Daha sonra afiyetle yemeye başlıyorum. Her kış, bizler bunu yapıyoruz. Biliyoruz ki bir gün bunları da yapamayacağız. Yaptığımız kadar patates ve kestane yemeye devam edeceğiz.”dedi.

Hatice Nine,“Kırk kuyunun içinde mücevher olsa, bir yanı başındaki kadar değerli olmaz.”dedi.

Van’ın Yeni mahalle Bağlarbaşı sokağında yer alan Hatice nine 20 yıldır patates kaynatıyor…

Hatice Nine,”Oğlum, ben torunumun torununu gördüm. Artık kendi keyfimin vakti geldi. Oğullarım,’ Anne gel, doğalgaz’da kalalım’ demelerine rağmen, ben burayı terk edemiyorum. Burası cennet gibi bana. Nenden mi? 

Burada doğdum, büyüdüm ve inşallah burada öleceğim. 

Çok savaşlar gördüm. Çok acılar çektim. Ne yapayım oğlum gidenin arkasında gidilmiyor. Benim herif. Sobanın üstünde çok kestane ve patates yerdi. Bende ona eşlik ederdim. Allah rahmet eylesin. Bana çok çektirdi. Yinede olsun. Onun gölgesi bile yeterdi bana oğlum. Bende burada onun hatıralarıyla yenileniyorum. Bir yanım, o yüzden oğluma gitmiyor. Gitsem, onlarında düzeni bozulacak ve benim yüzümden perişan olacaklar… En iyisi gitmemek ve herifin anılarına devam etmek… Anlayacağın oğlum, sobanın üstüne bazen patates bırakıyor ve kestanemi kaynatıyorum. Şuan yediğim patates bana çok tat vermiyor. Neden mi? Çünkü, eşimle beraber yediğimiz kadar iyi gelmiyor. 

Yani kırk kuyunun içinde mücevher olsa, bir yanı başındaki kadar değerli olmaz. Sizde ülkenizin, milletinizin, eşinizin ve ailenizin kıymetini bilin.”dedi.

Ben Van Gazetesi ve Van haber Muhabiri Ayla Yılmaz, sizlere daha çok hayat hikâyeleri anlatmak isterdim ama bize ayrılan kelime bu kadar. Başka yazılarımda görüşmek ümidiyle…

VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER - 2021-01-31
 

van van haber van gazetesi van kestane kestane patates van patates soba ayla yılmaz