Van'da Doğalgaz fiyatları artınca vatandaşlar, kömürlü sobaya yöneldi

TAKİP ET

Van ilinde doğalgaz artınca, Van halkı da kömürlü sobaya yöneldi.

Van'ın İpekyolu ilçesi sobacılar çarşısında ağabey ve kardeş, mesleğin önemini ve kömürlü sobanın neden tercih edildiğini açıkladı.

18 yıl hizmet eden ağabey, 12 yıl hizmet eden kardeş, Van'da soba üretimi yapıyor...


Sobacılar çarşısında 12 yıldır çalışan Metin Akcan,"Bizim işimizin adı, 'sobacılar' diye geçiyor... Van Demirciler ve Tornacılar Tamirciler Odası başkanlığına bağlıyız. Doğalgazın zam almasıyla soba satılarımızda artış oldu. Birde doğalgazın artışının yanı sıra; insanlar sobanın sıcaklığını yakalamak için bazen soba aldıkları oluyor. Doğalgazlı evlerde oturan vatandaşlarımızda gelip burada kömürlü veya odunlu soba alarak evine götürmektedir. Ben ve ağabeyim uzun yıllardır bu sokakta halkımıza hizmet etmekteyiz. Ben bu mesleği ağabeyimin sayesinde öğrendim. Allah Razı olsun. O bize vesile oldu. Çıraklık döneminde yavaş yavaş soba tamiri ve ustalık döneminde ise; soba imalatı yapmaya başladım. Eskiden her yerde bir neşe ve mutluluk vardı. Şuan ne tat ne de tuz kalmış. Eskiden soba satışında kuyruklar oluşurdu. İnsanlara gece gündüz hizmet ederdik. Şimdi ise; eskisi kadar işler yok ama yinede bizlere talep var."dedi.



Sobacılar çarşısında 18 yıldır çalışan Ferdi Akcan
,"Bu işin zorluklarını çocukken anlamıştı. Bizim zamanımızda çırak olmak o kadar kolay değildi. Çıraklık eğitimini geçebilmek için baya zahmet gerekiyordu. Bizlerde o zamanın eğitimi ile bugüne geldik. Şuan kendi işletmemizde soba tamiri ve kömürlü soba üretimi yapmaktayız. Sobacılar çarşısında işlerimizi devam ediyoruz. Kardeşimle beraber sırtsırta vererek işlerimi yaparak, halkımıza hizmet ediyoruz. Van ilinde okuduğum bir  Van haberinde enflasyonun olduğunu ve ekonominin zor anlarında olduğumuzu ifade ediliyordu. Bende o yayına alına habere istinaden ülkemizin bu zorlu günleride atlatacağımıza ve ekonomimiz çok dar olsa da iyi olacağına inanıyorum. Bir taraftan da zamların oluşması halkı çok mağdur etmektedir. Devlet yetkililerimizden istediğimiz tek şey zamların düşürülmesi ve halkın rahat edebileceği duruma getirilmesidir. İşlerimiz eskiye nazaran çok düşük. Her sektörde düşük... Soba satışlarımız iyi ama malzemesi yani ham maddesi çok pahalı olduğu içim kar elde edemiyoruz."dedi.


Van Gazetesi - Özel Haber - Eyşan Yetkin
 

Ferdi Akcan Metin Akcan vanhaber