Van'da eğitimci bunu yapıyorsa, öğrenci ne yapsın - YAZIK

TAKİP ET

Van ilinde eğitimi ticarete dönüştüren bazı özel eğitim kurumları ve kolejlerin çevreye verdikleri zarar vatandaşların gözlerinden kaçmadı.

Van ilinde belediyeler tarafından yapılan parklara, inşaat halinde olan demirlere, direklere ve boş görülen her yere özel eğitim kurumları kendi reklamlarını asmaya devam ediyor...

"Bir eğitimcide bunu yapıyorsa, öğrenciler ne yapsın!" Cümlesini bilmelerine rağmen, bu davranışları sergilemeleri eğitim camiasına kötü izlenim göstermektedir. 

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - 0544 409 03 28

Devlet tarafından firmaya tahsis edilen bilbord, raket, led ışıklar, totem ve birçok alanları hiçe sayarak, afiş çıkartıp çevre kirliliğine neden olan özel eğitim kurumlarına ve kolejlere Van büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler tarafından yaptırım uygulamaları gerekmez mi? 

Belediyeler tarafından yapılan parkın levhasına yapılan çirkin afişleri yapıştıran özel öğretim kursu ve özel kolejler, eğitim verdikleri öğrencilere "ÇEVREMİZİ TEMİZ TUTALIM, ÇOCUKLAR" sözlerini söylerken hiç utanacaklar mı? Bu davranış sizce doğru mu?

EĞİTİMCİ OLABİRSİNİZ AMA VAN İLİNİ KİRLETEMEZSİNİZ

Vanlı Müslüm Sevimli, "Van'da eğitimci ya da bir ticaret işlerinde çalışma yürütebilirsiniz ama bu çevreyi kirletecek anlamına gelmez. Bazı eğitimciler, başka illeri hiç örnek almadı mı? Duvarlara, kapılara, parklara afiş kağıt yapıştırmakta nedir? Bunu asla unutmayın! Bir eğitimci olabilirsiniz ama bu çevreyi kirleteceksiniz anlamına gelmez. Lütfen bir daha memleketimizi kirletmeyin. Kendinize de öğrencilerimizde geleceği karartmayın. Çünkü, eğitim çevreye olan duyarla başlar... Sizler çevreci olursanız, halkta çevreci olur. O yüzden eğitimci iseniz; eğitim verin."dedi.

VAN'DA PARK LEVHALARI İLANA DÖNDÜ

Vanlı Fatma M.,"Van'da belediyeler tarafından yapılan ve milyonlarca yatırıma mal olan parklar, eğitimciler tarafından yok oluyor... Van'da parklara afiş asan her kimse cezalandırılmalıdır. Parka gidip oturmak istiyoruz. Fakat, parkların koltuklarına kadar reklam asılmış vaziyette buluyoruz. Devletin malına zarar vermek değil de nedir?"dedi.

ANAYASAYA GÖRE;

"Devlet malına zarar verme suçu, nası ızrar suçunun hususi bir şekli olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 152/1(a) maddesinde tanzim edilmiştir.

Doğrudan doğruya kamunun yararlanmasına ayrılan park, bina tesis, yollara zarar vermek te 152/1 maddesi kapsamına girer. Mesela; bir ortadan ikiye bölünmüş veya duple yol arasını araç geçmeye elverişli olacak şekilde toprakla kapatmak suretiyle dolgu yapmak fiili, TCK 152/1(a) maddesi kapsamına giren suçu oluştur.

Müşahhas olayda sanıkların yakarak mala zarar verme suçlarından yerel mahkemece 5237 sayılı TCKnın 151/1. maddesi gereğince temel ceza, gerekçesi de gösterilmek koşuluyla 1 yıl 6 ay hapis olarak belirlenmiş müteakiben, eylemin yakarak, yakıcı madde kullanılarak işlenmesi nedeniyle TCKnın 152/2-a maddesi gereğince cezanın 1/2 oranında arttırılmasına karar verilerek saptanan 1 yıl 15 ay hapis cezası üzerinden takdire ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 62. maddesi uygulanmak suretiyle sonuç ceza belirlenmiştir. Bu kabul ve uygulamada yasaya aykırılık bulunmamaktadır."

VAN GAZETESİ

 

afiş