Van'da ev sahibi olmak hayal oldu 

TAKİP ET

Van'da geçtiğimiz aylarda döviz kurunda yaşanan artışlar nedeniyle adeta zirve yapan ve vatandaşın gücünü aşan konut fiyatları artışını sürdürüyor.

Kent genelinde artan konut fiyatları sonrası dar gelirliler ve asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere vatandaşların ev sahibi olması artık neredeyse hayal oldu. Van'da yaşanan en büyük sıkıntıların başında konut sıkıntısı geliyor. Geçtiğimiz yıla göre konut fiyatlarının yüzde 100 oranında arttığı kentte 300-350 bin TL dolaylarında satılan 2+1 konut fiyatları yaklaşık 700 bin, 350 bin TL’den başlayan 3+1 konut fiyatları ise 850 bin TL ve bir milyon arasında satılması vatandaşı kara kara düşündürüyor.

KONUTLARIN UYGUN FİYATLARLA SATIŞA SUNULMASI GEREKİYOR
Konut fiyatlarında ki artışla ilgili konuşan Van emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında artan maliyetlerin konut fiyatlarının da değişmesine sebep olduğunu söyledi. Özdek, "Konut fiyatları Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Van’da da ciddi bir problem haline gelmiştir. Gerek konut kiralamada, gerek satın almada fiyatlar tiraj yapmış durumda. Halkımız barınma sorununun yanında konut sahibi olamama endişesi taşımaktadır. Konut satış fiyatlarının insanların barınma ihtiyacını baz alarak, daha uygun fiyatlarla satışa sunulması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

KİRALIK DAİRE BULMAK BİLE ÇOK ZOR
Ev sahibi olmaktan ziyade vatandaşların uygun fiyata kiralık ev bile bulamadığını ifade eden Özdek,” Van ‘da ciddi bir göç söz konusu, uygun fiyata kiralık daire bulmak bile çok zor. Kiralık daire fiyatlarında yüzde yüzlük bir artış var dar gelirli ailelerimiz kendilerini bu fiyat artışıyla idame ettiremiyorlar bu sebepten çoğu ailemiz göç ediyor. Dışardan gelen memurumuz, öğretmenimiz, öğrencimiz kiralık daire bulamıyor. Konut almak isteyenler konut alamıyor fiyat artışıyla beraber konut stokları durmuş durumda. Halkımız temel barınma ihtiyacını bu problemlerden dolayı sağlıklı bir şekilde karşılayamıyor, halk fiyat artışının karşısında ezilmiş durumdadır” dedi.

KONUT SAYILARIMIZI YÜKSELTMEMİZ LAZIM
İnşaatlara yönelik yapılacak olan yatırımlarla fiyatların düşebileceğini kaydeden Özdek; Bu tür problemlerin çözümü için imarın önünü açmalıyız, inşaata yönelik yatırımlar yapılarak konutlaşmaya gitmeliyiz, projeler sunmalıyız. Konuk sayısını artırarak Van’daki kiralık daire problemlerinde bu şekilde azaltmış oluruz. Çözüm üreterek bu tür problemlerin altında ezilmemeyiz halkımızın mağduriyetini bu şekilde çözmeye çalışmalıyız." şeklinde konuştu.
 

van orhan özdek van haber konut imar