Van'da ev sahibi rahatsız, kiracı rahatsız

TAKİP ET

Van ilinde ev sahipleri mağdur, kiracılar daha çok mağdur olduklarını Van haber gazetesine vurguladı.

Van ili sınırları içerisinde ikamet eden vatandaşlar, sıkıntılarını Van haber Gazetesine aktardı.

Van ilinde binlerce kiracı kira fiyatlarından, ev sahipleri ise; kiracının fiyatı kabul etmemesinden dolayı sitemde bulunuldu.

Son dönemde kira fiyatları gözle görülür bir şekilde artış gösteriyor ve kiracılar bu yüksek fiyatlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Kentsel bölgelerdeki yoğun talep ve konut arzının sınırlı olması, kira fiyatlarının hızla yükselmesine neden olan önemli faktörler arasında yer alıyor.

Van Haber gazetesi ailesi olarak; Van halkına sorduk.

BU DURUMDA GEÇECEK AMA YETKİLİLERE SESLENİYORUM
Köyde yaşayan bir çiftçi röportajında, kirada kalan akrabalarının kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve zorlandıklarını belirterek şu ifadelere yer verdi: "Allah işçilerin yardımcısı olsun çok zor. Bazı ev sahipleri ılımlı davranıyor halden anlıyor bazıları da yüzde yüz zam yapıyor, kirada olan adam ne yapsın çalsın mı? Her şey çok pahalı ama inşallah iyiye gidecek yer altı zenginliklerinden faydalanacağız inşallah .”dedi.

BOYUN EĞMEYE MECBUR KALIYORUZ
Ev sahibi olan bir vatandaş röportajda ise;”Kira fiyatları çok yüksek ve her şeyin pahalı. Bende ev sahibiyim. En düşük ücretten evimi kiraya vermeye çalışıyorum. Kirada olan  insanlara da yazık. Kira ödemesi, doğalgaz faturası, elektrik faturası, mutfak masrafları başa çıkması çok zor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızdan kira fiyatları konusunda yardım ve düzenleme istiyoruz. Gençler evlenmek istiyorlar ama para yok. Beyaz eşya fiyatları başını almış gitmiş, hiç kimse bir şey alamıyor. 1 kilogram soğan 30 TL’ye yükselmiş. Biz hiç bir şey alamıyoruz. Umarım bir an önce düzenleme yapılır.”dedi.

EV SAHİPLERİ, “BÜTÜN KİRALAR ARTTI” DİYE ZAM YAPIYOR…
Emekli bir vatandaşımız ise röportajında, “Asgari ücret yükselmeden kira fiyatları yükselmeye başladı. Ev sahipleri diyor ki,’asgari ücret arttığı zaman bende kira fiyatını yükselteceğim.’ Ben emekli memurum aldığım emekli maaşı kiraya mı gidecek? Yoksa, mutfak masrafları ve çocuklarımın masraflarına mı harcanacak? Çok zorlanıyoruz. Benim bir yerden de olsa gelirim var ama onu alamayan vatandaşlarda var. Lüks evleri geçtik. Kimsenin oturamayacağı evler bile bulunmuyor. 800 TL olan evleri 2.000 TL’ye yükseltiyorlar... Kiram önümüzde ki ay artacak, ev sahibi bizi dinlemiyor ‘bütün kiralar arttı’ deyip zam yapıyor ama bizde zorlanıyoruz. Ev değiştirmeyi düşünsek, bu defa da ev bulamıyoruz. Diğer evlerinde kiraları çok yüksek mecbur boyun eğiyoruz.”dedi.

ONLARDA İNSAN, BUNLARDA İNSAN
Eski kiracı olan bir vatandaş ise röportajında,” Yeni ev sahibiyim, kiralar bu kadar yükselmesi ev sahiplerin insafsızlığı. Kira’yı yükselten ev sahipleri vicdanlı davranmalı, evinde oturan insan, işçi, memur kendileri 8.000 TL ve 9.000 TL’ye 5-6 tane evlerini kiraya veriyor. Bu yaptıkları ev sahiplerinin insafsızlığı, bunun hükümet ya da başka hiç bir şey ile alakası yok. Benim önceden kiracı kaldığım yerdeki ev sahipleri vicdanlı insanlardı. Her sene yüzde beş zam yapıyorlardı. Onlarda insan bunlarda insan. Türkiye ‘deki vatandaşlar, bir ev aldıktan sonra ikinci ev almamalı çünkü ev sahibi ‘ben yüksek fiyatta aldım, yüksek fiyatta kiraya vereceğim’ diyor…”dedi.

EV SAHİPLERİ İSE;

Vatandaş,”Biz, evi yüksek fiyata alıyoruz ve yüksek fiyata vermemiz gerekir. Çünkü tek geçim kaynağımız odur. Herhangi bir fahiş fiyat uygulamıyoruz.”dedi.
Tüm bu röportajlar, kira fiyatlarındaki yüksek artışın kiracıları zorladığını yaşattığını gösteriyor. Kiracılar, cumhurbaşkanından yardım talep ediyorlar. Hem kırsal kesimdeki çiftçiler hem de şehirde yaşayanlar, kira fiyatlarının daha uygun hale gelmesi ve yaşanabilir bir ortamın sağlanması için çözüm bekliyorlar…

Van Gazetesi – Van haber – vanhaber
TUBİTTUM NEWS – EVA ÇAPA – EBRU İŞGÖR

Van vanhaber kira ev