Van'da İklim Değişikliği Endişeleri Artırıyor

TAKİP ET

Van ve çevresinde kasım ayının ortalarına gelmemize rağmen kar yağışının gerçekleşmemesi, bölge halkında ve uzmanlarda iklim değişikliği endişelerini tetikliyor.

Vatandaşlar, eskiden gördükleri yoğun kar yağışının yerini tutmayan kuru soğukla baş etmeye çalışırken, uzmanlar doğanın dengesinin bozulması ve mevsimlerin sapması konusunda uyarılarda bulunuyor. Kasım ayında kar yağmamasının barajlarda kuraklık, tarım verimliliği ve doğal yaşam üzerinde olası zararları gündeme getirdiği bir dönemde, Vanlılar ve uzmanlar geleceğe dair endişelerini dile getiriyor.

Van ve çevresinde Kasım ayının ortalarına gelmemize rağmen henüz kar yağışının gerçekleşmemesi, vatandaşları ve doğayı endişelendiriyor. Yapılan yerel bir ankette, kasım ayında kar yağmamasının insan ve doğa üzerinde potansiyel zararları konusunda vatandaşlarla yapılan röportajlarda ilginç yorumlar ortaya çıktı.

Nadir Amca, kasım ayında kar yağmamasının normal olmadığını belirterek, öncelikle barajlarda kuraklık oluşacağına dikkat çekti. Toprak verimliliğinin azalacağını ifade eden Nadir Amca, mikropların ölmesi ve karın insanlar için faydalı olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

Makbule Hanım ise eskiden Van ve çevresinde bir metreye kadar kar yağdığını hatırlatarak, şu anda kar yağmamasının hastalıkları artırdığını söyledi. Doğanın normal duruşunun bu olmadığını ifade eden Makbule Hanım, sadece kuru bir soğuk var karın ise mikropları öldürdüğünü belirtti, diyerek umarın mevsimlewri hakkettiği şekilde devam eder dedi. 

Anketteki diğer katılımcılar da kasım ayında kar yağmamasının normal olmadığı konusunda birleşti. Vatandaşlar, doğanın dengesinin bozulduğunu, mevsimlerin yer değiştirdiğini ve bu durumun endişe verici olduğunu vurguladılar.

Uzmanlar, iklim değişikliği, doğa dengesinin bozulması ve mevsimlerin normalden sapması gibi etkenlerin kasım ayında kar yağmamasına neden olabileceğini belirtiyor. Bu durumun ilerleyen günlerde su kaynakları, tarım ve doğal yaşam üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceği uyarısında bulunuyor.

Vanlı vatandaşlar ise bu durumu kısıtlı imkânlarla olumlu bir şekilde karşılamaya çalıştıklarını ifade ettiler. Fakir kesim için kar yağışının ayakkabı su geçirmezliği gibi avantajlar sağladığını belirten vatandaşlar, ancak doğanın normalliğinden çıkması endişe verici olduğunu dile getirdiler.

 

Bu gelişmeler, kasım ayında kar yağmamasının bölge halkı üzerinde yarattığı endişe ve iklim değişikliğinin etkilerini bir kez daha gündeme getiriyor. Uzmanlar, bu durumun sadece yerel değil, aynı zamanda küresel bir sorun olduğunu vurguluyor ve iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyor.

 

 

Van Gazetesi – Van Haber - vanhaber

 

van kasım kar vanhaber