Van'da 'İleri yazılım hareketi programı' iş birliği protokolü imzalandı

TAKİP ET

Van'ın bir otelinde 3 ilin bir araya geldi. Otel'de 'İlleri Yazılım Hareketi Programı' İş Birliği Protokolü İmza Töreni gerçekleşti

VanHaber: Van'da, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile Van, Hakkari, Muş ve Bitlis illerinin Milli Eğitim Müdürlükleri ve üniversitelerinin katılımıyla "Yazılım Hareketi Programı" işbirliği protokolü imzalandı.

Kentteki bir otelde düzenlenen protokolün imza töreninde konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, bölgenin genç nüfusunun bilgi teknolojileri alanındaki becerilerini geliştireceklerini belirterek, "2020 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile başlatılan projeyi, imzalayacağımız işbirliği protokolü ile bölgemizde başlatmış olacağız. Bu protokol sayesinde ülkemizin en genç nüfusuna sahip bölgesini oluşturan Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinde özellikle gençlerimizin yazılım alanında kapasitelerini geliştirmesi için bir adımda biz atmış olacağız." ifadelerini kullandı.
 

Van Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ise, Van’ın genç nüfusuna ve bilime önem veren gençlerine dikkat çekti. Van’ın TÜBİTAK yarışmalarındaki yerine değinen Tevke, şöyle dedi: “Başkanımıza şöyle söylemek istiyorum; yazılımcı keşfetmek için en doğru yere geldiniz. Çünkü Van bölgesi ve bilhassa Van, TÜBİTAK yarışmalarında, 10 bin başvurunun 6 bin 500’ü Van bölgesinde. Bu ne demek; bizim çocuklarımız yeni projeye ulaşmaya bilime önem veren çocuklar. Biz burada birincilik ya da ikincilik peşinde değiliz, biz ne kadar çok çocuğumuza bilimsel merak uyandırabiliriz, bunun peşindeyiz. Onun için diyorum sayın başkanım doğru adrese geldiniz. Burada güzel bir iş çıkaracağımız inancımla katılan herkese çok teşekkür ederim.”
 
“Böylesine önemli bir projenin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz”
 
İmza töreninde bir konuşma yapan ve sözlerine  BTK Başkanı ve Yardımcısı, Bölge Üniversitesi Rektörleri, 4 ilin Milli Eğitim müdürleri, DAKA Genel Sekreteri ve Milli Eğitim mensuplarına teşekkür ederek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli,  “bilim ve geleceğimiz anlamında Van, Muş, Hakkari ve Bitlis için çok önemli olan bu protokolün imza törenine hepiniz hoş geldiniz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlerimiz ile birlikte böylesine önemli bir projenin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Öncelikle bu süreci başlatarak bugün iş birliği protokol imza törenini hazırlayan DAKA Genel Sekreterimize, BTK Başkanımıza ve tüm ekibine, özellikle BTK Akademiyi kuran Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan’a, Hazine ve Maliye Bakanlığımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ve üç yılda bir milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefiyle  bu projenin başlatılması talimatını vererek ve “Oku, Düşün, Uygula ve Neticelendir” öğüdüyle ve “yazılım sektörü gençleri bekliyor” davetiyle vizyonunu ortaya koyan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı ve saygılarımı arz ediyorum.” ifadelerinde bulundu.



“Refah düzeyini artırmak isteyen her ülkenin ileri teknoloji ürünlerini üretip ortaya koyması gerekmektedir”
 
Ülkelerin eğitim, sağlık, ulaşım, iletişim ve güvenlik gibi toplumun günlük temel ihtiyaçlarında dışa bağımlılığı aza indirmek için bilim ve teknoloji politikalarını belirlediklerini aktaran Şevli şunları kaydetti: “Bu doğrultuda ihtiyaca yönelik ve modern ürünlerin ortaya çıkarılmasında temel bilimlere dayalı olarak gelişen teknolojiler öne çıkmaktadır. Bunlardan bazıları; iletişim, ulaşım, uzay, enerji, nükleer, biyoteknoloji, nanoteknoloji, savunma, genetik ve hızlandırılmış teknolojilerdir. Bu teknolojilerin önemi dikkate alındığında temel bilimlere özellikle matematiğe ve uygulama alanı olarak da bilgisayar bilimlerine dayalı araştırmaların önemi kolayca anlaşılmaktadır. Refah düzeyini artırmak isteyen her ülkenin özellikle enerji, savunma, iletişim, ulaşım sağlık gibi alanlarda ihtiyaç duyduğu ileri teknoloji ürünlerini üretip ortaya koyması gerekmektedir.” dedi. 



“Nitelikli gençler yetiştirilmesi bu iş birliği protokolünün ana amaçlarındandır”
 
Gelişmede dışa bağımlılığın azaltılmasının ancak bu alanlarda altyapısı güçlü gençler yetiştirmek için atılacak adım ve yatırımlarla mümkün olduğunu ifade eden Rektör Şevli, “bilgi ve teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin etkisinin hayatın her alanında hissedildiği günümüz dünyasında, Ülkemizde nitelikli insan gücü ihtiyacı düşünüldüğünde bunun en iyi yolu özellikle çocuklar ve gençlerin eğitim süreçleridir. Van İli ve bölgemizde üst düzey matematik yeterliliği gösteren öğrencilerin daha nitelikli bir eğitim alarak matematikle birlikte bilgisayar bilimleri alanında da eğitim alabilmelerinin önünü açacak bir sistem oluşturmaya ihtiyaç vardır. Bölgemizin yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerle küresel değerler zincirinde üst sıralarda yer alabilmesi için inovasyon faaliyetlerinin artmasını sağlayacak, bilgi üretmeye imkan verecek ve bunlara dayalı girişimciliği geliştirecek iş birliği ağlarının, ortak kullanım alanlarının oluşturulması ve geliştirilmesiyle nitelikli gençler yetiştirilmesi bu iş birliği protokolünün ana amaçlarındandır. Bu protokol ile bölgemizde gençlerimizin, verilecek eğitimlerle bilimsel alt yapılarının güçlendirilmesi, girişimciliğe teşvik edilmeleri ve böylelikle gençlerimizin sağlam bir bilimsel alt yapıyla proje üretebilecek nitelikli bireyler haline gelmeleri hedeflenmektedir. Bu kapsamda sunulacak eğitimlerle, BTK akademinin Online ve farklı platformlardaki eğitimleriyle gençlerin matematiksel  düşünme gücü ve algoritmik düşünme yeterlilikleri gelişecek, gençler, matematiği modelleme ve problem çözmede kullanabilecek, serbest zamanlarını eğitim ve bilim faaliyetleriyle geçiren gençlerin, bilimsel gelişim ve üretim faaliyetlerinin desteklendiği mekan ve programlar oluşturularak, gençlere yazılımcı olma imkanı sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.
 
“Matematik ve bilgisayar becerileri ile donatılmış nitelikli gençler yetiştirecek bir modele ihtiyaç vardır”
 
Matematiğin, bilgisayar bilimlerinin alt yapısı olduğunu belirten Şevli, “bizlerin öğrenciye vermesi gereken matematiksel, analitik ve algoritmik düşünmedir. Van’da ve bölgemizde üst düzey matematik yeterliliği gösteren gençlerin matematikle birlikte bilgisayar alanında ileri seviyede bir eğitim alabilecekleri bir model oluşturarak gençlerin matematiksel düşünce gücü gelişmiş, analitik düşünebilen, problemler karşısında çözümler üretebilen, neden-sonuç ilişkisi kurabilen, modelleyen ve çözebilen, teknolojinin gelişmesine paralel olarak matematik ve bilgisayar becerileri ile donatılmış nitelikli gençler yetiştirecek bir modele ihtiyaç vardır. TÜBİTAK yarışmalarına bilgisayar alanında katılan öğrencilerede matematik soruları sorulmaktadır. Eğer biz buradaki bilim sanat merkezlerimiz, fen liselerimiz, milli eğitim müdürlüklerimiz ve 4 üniversitemizle birlikte böyle bir çalışmanın alt yapısını oluşturursak; BTK akademisine potansiyel öğrenci yetiştirmiş oluruz. Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerimiz çok sayıda oldukça zeki genç nüfusuyla bu potansiyeli kolaylıkla sağlayacaktır.” söyleminde bulundu.
 
“3. nesil üniversite olma yolundayız”
 
Bölge Üniversitelerinin de destekte bulunduğu ve Van YYÜ bünyesinde bulunan Van Teknokent’in  bu yıl çok ciddi atılımlar yaptığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “değişen dünyada artık 3. nesil üniversiteler konuşulmaktadır. Biz de 3. nesil üniversite olma yolunda bu yıl “Ben Girişimciyim” teknoloji tabanlı iş fikri yarışması ve prototipleme programını düzenledik. Bu programımız yine DAKA tarafından fonlandı. Diğer tarafta ABD Dışişleri Bakanlığınca desteklenen Patent Growth projesi kapsamında 7 teknoloji alanında 7 teknoloji vizyon raporu oluşturmayı ve özellikle kobilerin iş yaparken patent verisinden daha fazla yararlanmalarını teşvik etmek amacıyla bir proje gerçekleştirdik. Yine Van Teknokent olarak her Üniversitede olmayan TÜBİTAK Bigg programının uygulayıcı kuruluşu olmaya hak kazandık.  Üniversitemizdeki Teknokent’te “Start Van Kuluçka Merkezi”ni kurduk. Yine DAKA’nın desteklediği ve İNNOVAN ismini koyduğumuz “Girişimcilik Merkezi”mizin inşaatı de bitmek üzeredir.” dedi.
 
Rektör Şevli sözlerini, Van YYÜ, Bitlis Eren, Muş Alparslan ve Hakkari Üniversitelerinin hem akademik kadrolarıyla hem de yetiştireceği nitelikli araştırmacılarıyla her türlü programa ve iş birliğine destekte bulunmaya hazır olduğunu ifade ederek tamamladı.
 
Rektör Şevli’nin ardından konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, kurum olarak "1 Milyon Yazılımcı Projesi"nin başlangıcından bu yana sürecin baş aktörü olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Yazılım sektörünün işlenmeyi bekleyen bir maden olduğunu vurgulayan Karagözoğlu, "Ülkelerin kendi silahını, aracını üretmesi elbette öneme haiz bir konu olarak karşımıza çıkıyor ama tüm bunlardan daha evla olan bir konu varsa bu da kendi yazılımlarımızı üretebilmemizdir." dedi.
 
Yazılım üreten bir ülke haline gelebilmek için çocuklara küçük yaşta eğitim vermenin yanında, uzun vadede onların gelişimini sağlayacak projelere imza atılması gerektiğini aktaran Karagözoğlu, yazılım sektörünü önemli kılan şeyin tüm sektörlerin yazılıma ihtiyaç duyması olduğuna dikkati çekti.
 
 "Yazılımı diğer sektörlerin lokomotifi olarak nitelendirebiliriz"
 
Bugün bir bilgisayar üretmek için de bir otomobil üretmek için de yazılıma ihtiyaç duyulduğunu belirten Karagözoğlu, şöyle konuştu: "Hatta küçük esnaf bile yazılım sayesinde kendi uygulamasını geliştirip satışlarını yapıyor. Küresel anlamda ise rekabet edebilmek, yenilikçi uygulamaları geliştirmek isteyen şirketler yazılım sektörünün desteği olmadan yerinde saymaya mahkumdur. Kısacası yazılımı diğer sektörlerin lokomotifi olarak nitelendirebiliriz. Kurum olarak bu konuyla ilgili bir çalışma yaptık. Bilinçlendirme çalışmaları bu alandaki en önemli gücümüz ve enstrümanımız. Bu kapsamda çocuklarımızın bilinçlendirilmesine yönelik önemli faaliyetler yürütüyoruz. BTK Akademinin verdiği eğitimler çalışmalarımızın yalnızca bir parçası."
 
BTK Akademi olarak bugün Van'da çok önemli bir işbirliği protokolünü imzalayacaklarını ifade eden Karagözoğlu, "1 Milyon Yazılımcı Projesi"nin doğu illerinde de yaygınlaşmasını amaçladıkları proje ile bölge üniversiteleri ve milli eğitim müdürlüklerine bağlı pilot liselerde yazılım alanında öğrenci kulüpleri oluşturarak eğitimler vereceklerini anlattı. Karagözoğlu, bu konuda eğitim alan öğrencilere ücretsiz internet paketi desteği de sağlayacaklarını aktardı.
 
"Gençlerimiz, yerli ve milli üretimde bizi güzel bir geleceğe taşıyacak"
 
Yürütülen projeler sayesinde yazılım alanındaki iş gücü eksiğinin giderek kapanacağı değerlendirmesinde bulunan Karagözoğlu, şöyle devam etti: "Her alanda olduğu gibi bu alanda da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Milli Teknoloji Hamlesi Rehberi'ni ve ülkemizin 2023 hedeflerini unutmuyoruz. Biz de BTK olarak teknoloji basamaklarını daha hızlı çıkabilmek adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kurumumuzda siber saldırıları tespit etmek ve yapılan tespitleri diğer ilgili kurumlara iletmek için tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Avcı, Azat ve Kasırga adlı yazılımlarımızı kullanıyoruz. Bu yazılımların sayılarının sektörün tüm paydaşlarının çalışmaları ile günden güne artacağına inanıyorum. Özellikle bu alana merak duyan gençlerimizin çok doğru işlere imza atacağına, yerli ve milli üretimde bizi güzel bir geleceğe taşıyacaklarına eminim."
 
Programa Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, Hakkari Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ve Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç katıldı.

VAN YYÜ