Van'da İşyerinde kadın işçilere yönelik taciz! - Ayhan YANILMAZ Açıkladı

TAKİP ET

DERİTEKS Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Ayhan YANILMAZ, Van'da bulunan tekstil sorunlarını basınla paylaştı.

DERİTEKS Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Ayhan YANILMAZ, Van'da bulunan tekstil sorunlarını basınla paylaştı.
 
DERİTEKS Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Ayhan YANILMAZ'ın açıklamasına göre; "Geçtiğimiz 2019 yılı Temmuz ayında İstanbul, Denizli ve Van’da nakış sektöründe üretim yapan GÜNDÜZ NAKIŞ firmasında işçi kardeşlerimiz yaşadıkları sorunlara karşı sendikamızla iletişime geçmişler ve üye olmuşlardır. Anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkını kullanarak işyerinde keyfi uygulamalara karşı sorunlarını kurumsal bir çatı altında savunmak istediler.

İşçiler emeklerinin karşılığında sadece saygı görmeyi ve horlanmadan çalışmayı ve insanca muamele görmeyi bekledi. Ama işçinin makûs talihi maalesef ki Van’da da değişmedi. Sendikal faaliyetleri öğrenen Gündüz Nakış patronu işçilerin anlama ve dinleme çabasına dahi girmeyerek, işçilerin ANAYASAL hakkına karşı düşmanca yaklaşımlar içine girdi. Sendikal faaliyetin önüne geçmek için akla hayale gelmeyecek yöntemler sergileyen patron işçileri sendikadan caydırmak için her türlü yolu denedi.

Gündüz Nakış’ta işçiler sendikadan vazgeçsin diye yapılanlar tam anlamıyla insanlık dışıydı. Yapılanlardan kısaca bahsedecek olursak;

Sendika toplantılarına katılan kadın işçilere patronlar namus kavramı ile dil uzatmaya çalıştı.

İşyerinde kadın işçilere yönelik taciz vakaları görmezden gelindi.

Patron kamu kurumları dahil kolunun uzandığı her yerde araya insan sokarak türlü vaat ve oyunlarla işçileri sendikadan caydırmaya çalıştı. İŞKUR’daki yetkililer üzerinden işçilerin sendikadan caydırılmaları için aramalar yapıldı.

Sendikamızı işçiler karşısında küçük düşürmek ve itibarsızlaştıracak söylemlere başvuran patronlar işçileri sendikadan caydırmak için karalayıcı her türlü propagandayı yaptı.

Patronlar kesenin ağzını açmaktan geri durmadı. İşçilere sendikadan istifa etmesi karşılığında aratılarak para tekliflerinde bulunuldu.

Yönetim kendilerine yakın duran çalışanları sendikalı işçilere karşı kışkırtarak işyeri barış ve huzuruna dinamit koydu.

İşyerinde sendikalı işçilere karşı durduk yere hakaret ve küfürler savurmaya devam eden provokasyonlar tertiplendi ve işyerine sendikalı işçilerin üretimi durdurarak olay çıkardığı şeklinde fabrikaya emniyet güçleri çağırılarak ortam provoke edildi.

Sendika üyesi işçilere yönetim ve yönetime yakın kişilerce aşağılayıcı ve kutuplaştırıcı söylemler aralıksız devam etti.

Yönetim kendine yakın işçileri kullanarak sendika üyesi işçilerin işten atılmaları için imza toplanılmasını organize etti.

Suçu sadece sendikaya üye olmak olan işçilerin gündelik yaşamlarında da patronlar karşılarına çıktı. İşten ayrılan işçilere dahi dışarıda rahat ve huzur verilmedi.  İşyerinde işçilere zulmettikleri yetmezmiş gibi başka yerlerde iş bulan işçilerin işten çıkarılmaları sağlandı.

Acımasızlık sadece başka işyerlerinde olmadı askere giden işçiler askerlik şubesine şikayet edildi.

Bütün bu olanlar T.C. vatandaşı olarak bu ülkenin yasalarından istifade etmek isteyen emekçi kardeşlerimizin başına gelenlerden sadece bazılarıdır. Kendini hukuktan, yasalardan üstün gören Gündüz Nakış patronları Van’daki nüfuzunu ulaşabildiği her yerde kullanmaktan geri kalmamış bu gücünü sadece zayıf gördüğü işçilere karşı acımasızca kullanmaktan çekinmemektedir.

İşçiler çalıştıkları ve emek verdikleri ve karşılığında sadece saygı bekledikleri patronlarından ne yazık ki kin ve düşmanlık görmüştür.

Gündüz Nakış patronları yaptıkları hukuksuzluğun faturasını yine işçilere yıkmış ve fabrikayı pandemi sürecini de fırsat bilerek apar topar kapatma kararı almışlardır. İşçiler ise kendilerine yapılan her türlü zorluğa katlanarak, provokasyon ortamlarına sağduyu davranarak boşa çıkarmışlar kendilerine yapılan zulüm arttıkça daha çok kenetlenmişlerdir.

Devletin sunduğu her türlü teşviklerden istifade ederken, işçilerin devletin sunduğu haklardan istifade etmesinin önüne geçmek açıkça suçtur.  Van’da ekonomik yönden elde ettiği nüfuzu kullanarak işçilerin başka yerlerde iş bulmasın mani olan Gündüz Nakış patronu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun İş ve Çalışma Hürriyetini düzenleyen 117. ve 119. maddesinde ki öngörülen suçları işlemeye devam etmektedir.

Gündüz Nakış yetkililerine sesleniyoruz:

Ekmek ve yaşam en kutsal değerlerimizdir. İşçinin ekmeğinden, çocuklarımızın rızkından, ailemizden, yaşantımızdan bir an önce elinizi çekin!

Hiçbir anlayışta, dinde, yasada, kültürde insanın ekmeği ile oynamak yoktur. Bu kul hakkına girmektir. Günahtır. Vicdansızlıktır. Kanunen suçtur.

Gündüz Nakış’ın bugünlere gelmesine emek vermiş olan işçilerinize kin ve düşmanlık gütmekten vazgeçin.
İşçilere huzuruna mani olmaya devam ederseniz bizler de sizlerin yaptığı bu insanlık ayıbını Van halkına ve her yerde gündeme getireceğimizi ve aynı zamanda müşterilerinize kadar ulaştıracağımızı aklınızdan çıkarmayın.

İlgili tüm kurumları yapılan hukuksuzluklara karşı seslerini ve tepkilerini ortaya koymaya davet ediyoruz. Buradaki insanlık ayıbına lütfen dur diyelim."dedi.

Kaynak: Van Gazetesi - H.Y. - van haber - van gazetesi

 
 
 

taciz kadın taciz kadınlara taciz haber güncel van son dakika van van haber van gazetesi ayhan yanılmaz deriteks deriteks sendikası