Van'da kiralık ev, iş yerleri ve bürolar boş kaldı

TAKİP ET

Van genelinde kiralık iş yerleri, kiralık ev ve bürolar alıcı ve kiracı bulamayınca boş kaldı. Bunun üzerine konut satış oranları ve kiraları Emlakçı Emrak Şimşek tarafından açıklandı.

Van HaberVan’da 12 bine yakın evin, 10 bin iş yerinin, 5 bin büronun kiralanamadığı kaydedilirken, emlakçıların elinde kiralık emlak birikmesine neden olduğu belirtildi. 

VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER – 0544 409 0328

Van genelinde konutlarda kira artışları yüzde 10’ları bulurken, İpekyolu ilçesin de artış oranı yüzde 2,84, Tuşba’da yüzde 1,74, ’da yüzde 12,64 Edremit’de yüzde 1,14 oldu. Van genelinde ise; 

Konuyla ilgili konuşan Emlakçı Emlak Şimşek, pandeminin yarattığı ekonomik koşullara ek olarak üniversitelerin online eğitime geçmesinin de konutlarda kiralama hareketliliğini çok fazla azalttığını söyledi.

VAN’DA KİRALAR AZALDI AMA TALEP YOK

Şimşek, “Van satılık konut piyasasında son bir ayda satılık konut fiyatları %3.21 artış gösterdi. Van şehrinde ortalama konut metrekare fiyatları 2.262 TL olurken, geri dönüş süresi 17 yıl olarak hesaplanmaktadır. Buna göre, emlak endeksi ve bölge raporunda Van şehrinde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 169.613 TL ile 282.700 TL arasında oldu. Van Kiralık Bölge Ortalaması (100 m2 daire için) 1.136 TL Minimum Fiyat 852 TL Maksimum Fiyat 1.420 TL olarak kaydedildi.” diye konuştu. Aşa, hâlihazırda süren kiralamaların ise ağırlıkla depremden dolayı yeni konuta taşınma ve pandemi nedeniyle bahçeli ve balkonlu evlere taşınmadan kaynaklandığını söyledi.

ÖĞRENCİLERİN ETKİSİ KAYDEDİLDİ

100 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapan kentin üniversitelerin online eğitime geçmesinden olumsuz etkilendiğini aktaran Şimşek, “Van, Türkiye’deki üniversitelerin yüzde 10,61’ine ev sahipliği yapmakta. Dolayısıyla öğrenci hareketliliğinin azalması geçen yıla göre Van genelinde Ağustos - Eylül aylarında kiralama hareketliliğini de yavaşlattı. Her yıl alışık olduğumuz hareket gelmeyince konut kiralamaları geçen yıllara oranla azaldı” değerlendirmesini yaptı.

ESNAFLAR ZOR DURUMDA VE İŞ YERLERİ BOŞ

Şimşek,”Van’da işsizliğin artması ardından emlak sektöründe azalma yaşandı. Geçen yıla rağmenle yüzde 20,19 iş yeri boş kaldı. Bazıları ise; mecburiyetten ötürü kapatmak zorunda kaldı. 2020 yılının en büyük sıkıntılarını 2021’e taşımak istemeyen esnaflar, zor durumda olduklarını fark ettikleri gibi kepenk indirmeye başladı. Kredi, çek ve bir çok yerlere borçlanan esnafların durumunu düzeltmesi için çabalamaları sonucu boş bırakılan bürolar ve iş yerleri devir aldı. Van’da turizm sektörü ve sürkilasyonla geçimini sağlayan büyük esnaflar da küçülmeye doğru yol almaya başladı” dedi.

HER YERDE KİRALIK BÜRO VE KİRALIK İŞ YERİ YAZISI ASILMAYA BAŞLADI

Van’ın birçok alanlarına yapıştırılan kiralık ev, iş yeri ve bürolar bu yıl rağbet görmediğini açıklayan Şimşek,”Van’ın hemen hemen her yerinde kiralık iş yeri, kiralık büro, kiralık ev yazıları asılmaya başladı. Van’da emlakçıların ellerinde ev, iş ve bürolar birikince büyük indirime gitti. Bizlerde bu duruma üzüldüğümüzü ifade ediyoruz. Geçen yıl bir iş yeri minimum 1600 lira kiralanırdı. Şimdi ise; 500 lira kabul edilmeyecek kadar düştü. Bu anlamda duvarlara asılan ve haber sitelerine verilen reklamlar sadece asılı kalmaya devam ediyor…”dedi.

VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER – 0544 409 0328


 

emlak kiralık iş yeri büro van haber