Van'da Metruk bina neden yarıda kaldı?

TAKİP ET

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde başlatılan 2011 yılında meydana gelen deprem sonrası ağır hasar alan 2 binanın yıkım çalışması yarıda kaldı.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde başlatılan 2011 yılında meydana gelen deprem sonrası ağır hasar alan 2 binadan birinin yıkım çalışması yarıda kaldı.

Van’ın en prestijli noktalarında bulunan eski binalar hem görüntü kirliliği yapıyor, hem de yıllardır atıl bir şekilde yerinde duruyordu. Bu kapsamda Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 depreminde hasar gören ve şehir merkezinde tehlike arz eden iki hizmet binasını yıkma çalışması başattı. Eski VASKİ binası tamamen yıkılırken ordu caddesi üzerinde bulunan ve kentin en işlek caddelerinden biri olan Cumhuriyet Caddesi arka sokağında bulunan Belediyeye ait binanın yıkımı yarıda kaldı.

Çalışmaların yarıda kalmasından dolayı tepki gösteren Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası eski başkanı ve VOTAŞ'ın kurucuları arasında yer alan Vanlı İşadamı Feridun Irak, yıkım çalışmalarının biran önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

BU KENTE YAKIŞMAYAN BİR GÖRÜNTÜ
Yarım kalan çalışmaların kentin estetiğine büyük zarar verdiğini ifade eden İş İnsanı Feridun Irak, “Belediyeye ait 2 bina biri VASKİ’ye ait bir diğeri de çarşı merkezinde bulunan Belediyeye ait iki bina, 2011 de meydana gelen 7.2’lik depremde ağır hasar aldılar. Son yıllarda yıkım kararı alınarak, çalışmalar başladı. VASKİ’ye ait olan bina yıkıldı tamamen ama diğer binanın yıkımı başlatıldı, yarıya kadar yıkıldıktan sonra böylece durduruldu. Buradan da anlaşıldığı gibi bir sorun yaşanıyor ancak bu sorun ne boyutta ki şehrin merkezi yerinde böyle kötü bir görüntü devam edip gidiyor. Bu durumu anlayabilmek mümkün değil, bir belediyeye bu durumu yakıştırmak mümkün değil, kendi binanız yıllardır kentin en işlek noktasında yıkılmayı bekliyordu, yıkmadınız, şimdi yıkmaya başladınız ama yarıya geldikten sonra 3 ay önce başlattığınız yıkım çalışmasını, yarıda bıraktınız. Yolun bir şeridi kapanmış, kötü bir görüntü orta yerde öylece duruyor ve sorunu da çözemiyorsunuz. Bu kente yakışmayan bir görüntü, bir an önce kaldırılması gerekiyor” dedi.

HZ. ÖMER CAMİSİ AVLUSU KENTİN EN GÜZEL GÖRSELLERİNDEN BİRİDİR
Beşyol meydanı üzerinden bulunan Hz. Ömer Camisi önüne kurulan zabıta noktasının biran önce kaldırılması gerektiğini söyleyen Irak, “Van’da estetik dediğiniz zaman, estetiğin e harfini bile göremezsiniz. Bunun üzerinde birde kent estetik kurulu vardır, buna rağmen Van’ın en güzel mimarisine sahip olan Hz. Ömer Camisi avlusu kentin en güzel görsellerinden birini oluşturmaktadır. Ancak O güzelim yere Van Büyükşehir Belediyesi, zabıta noktası kurdu. Koskocaman Van Büyükşehirde yer yokmuş gibi, Van’ın en güzel görseline sahip olan yere götürüp zabıta kulübesi kurdular ve böylece çirkin bir görüntü olarak kalıyor orada” diye konuştu.

“VAN’DA ENGELLİLERE SAYGISI OLMAYAN BİR BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI VAR”
Kent estetiğini bozan saat kulelerine de tepki gösteren Irak, “Şehir merkezinin en kullanışlı caddelerinden biri olan Cumhuriyet Caddesinin hemen bir arka sokağında sondaj makinasından bozma bir saat kulesi var, o sözde kuleyi insan oraya koymaya utanır. Ayrıca bir benzer çalışma da çohaz petrol karşısında yapıldı. Çohaz kavşağına plastikten saat kulesi koydular, oyuncak gibi bir kule kurmuşlar, bunun gibi daha onlarca örnek var. Ayrıca Van’da engellilere saygısı olmayan bir belediyecilik anlayışı var, kaldırımlarda görme engelliler için konan plastik işaretler, bırakın görme engellileri, gören bireylerin bile talip etmesi mümkün değil. Yaptıkları zikzaklar, ya gider trafoya çarpar, ya direğe çarpar böylesine vurdum duymaz bir belediyecilik anlayışı var. Van’da bulunan kent estetik kuruluna rağmen bunlar yapılabiliyor. Kent estetik kurulu olmamış olsaydı, bu kadar kötü çalışmalar da olmayacaktı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

VAN’DA VURDUMDUYMAZ BİR ANLAYIŞ VAR
Kentle ilgisi sorunları sürekli sosyal medya hesapları üzerinden de gündeme taşıdığını ifade eden Irak, “Ben günün büyük bir bölümünü halkın arasında geçiriyorum, sokaklarda, caddelerde gözlemlerde bulunuyorum. bu saydıklarım Van’a yakışmayan görüntüler. Van’la ilgili sorunları sosyal medya hesabımdan paylaştığım zaman bunu yetkililerin gördüğünü de biliyorum. Maalesef Van’da vurdumduymaz bir anlayış var, halkının sesine kulak vermeyen bir yönetim anlayışı var, engelli bireylere bile saygı duymayan bir yönetim anlayışı var, bu durum almış başını gidiyor” dedi.

van van gazetesi metruk bina van büyükşehir belediyesi