Van'da milyonluk yatırımın başına gelmeyen kalmadı

TAKİP ET

Van ilinde milyonluk yatırım yapıldı ama bu yatırımın başına gelmeyen kalmadı.

Katlı otoparkın yerinde Van Belediyesi kurulacağı fakat, şartların uyuşmaması hasebiyle 2010 yılında İpekyolu ilçesi Şerefiye Mahallesi'nde bulunan 6 bin 682 metrekarelik ve 424 araçlık çok katlı otopark olarak düşünüldü.

VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER ARŞİV

VANLILARA NASİP OLMAYAN KATLI OTO PARK

2010 yılında ihaleye giren ve İhaleye Belediye Meclis üyeleri Nezir Çalış, Ayşe Harmancı, Fen İşleri Müdürü Orhan Şenkaya, Mali İşler Müdürü Fazıl Acar ve Yazı İşleri Müdürü Veysel Engin ise komisyon üyeleri olarak katılmıştı. İhalede bir firma 2 milyon 550 bin TL teklif verirken, diğer firma ise; 30 yıllık kira bedeli olarak 3 milyon 780 bin TL teklif verdi. 2011 yılında Van Büyükşehir Belediyesi dönemin başkanı Bekir Kaya tarafından temeli atıldı. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, 7 Haziran 2012'de terör örgütü suçundan tutuklanması ardından Van Valisi İbrahim Taşyapan Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak atandı. Katlı oto park sorunu devam etmeye başladı. Akabinde Taşyapan, katlı oto park sorununu çözmek için çalışmalara başladı derken 21 Haziran 2017 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan valiler kararnamesi ile Merkez Valiliğine atandı. Yerine en hızlı en atik ve Van iline gelişiyle ortalığı dumana çeviren Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, 21 Haziran 2017 yılında yayınlanan Valiler Kararnamesi ile Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediye başkan vekili olarak atandı. Katlı oto parkın sorunu bitmek bilmiyordu. Katlı oto park yapımı bitmiş ama açılışı bir türlü yapılamıyordu. Ama bu katlı oto park, bir an önce açılmalıydı. Dönemin Valisi ile bir araya gelen yerel basın, kapalı oto parkı gündeme getirdi. Van Valisi Murat Zorluoğlu, bu soruna sırt çevirmedi ve mülkiyeti Van Büyükşehir Belediyesine ait İpekyolu ilçesi Şerefiye Mahallesi sınırları içerisindeki 32 adet iş yeri ve 424 araçlık çok katlı otoparkın satış kararı alındı. 

07.08.2017 tarihinde yapılan toplantıda ise; 10 bin metrekare alan üzerindeki 2 parkın da bakım ve sorumluluğu yine Erciş Belediyesine verilmesi kararını meclis onayladı. Bazı iş yerleri satıldı. Bazıları ise satılmadı. 23.04.2018 tarihinde ise; durumlar biraz daha farklıydı. Katlı oto park istenilen ilgiyi görmüyordu. Bunun üzerine bir toplantı düzenleyen ve Yaklaşık olarak 4,5 milyona mal olan 7 katlı çok katlı otopark, belediye çarşısı olacağını vurgulayan dönemin Belediye Başkan Vekili ve Van Valisi Zorluoğlu, "Çok katlı otoparkı belediye çarşısına dönüştüreceğiz. Burada esnaflardan yer isteyenlere alışveriş merkezinden yer önereceğiz. Kent Meydanı yapacağımız eski belediye binasının da üzerinde bulunduğu şimdiki Mısır Çarşısının da halıcılar, kilimcilerinde içerisinde bulunduğu Ulu Cami’nin de içerisinde bulunduğu 25 dönümlük bir alan inşallah altı otopark olacak şekilde burayı Kent Meydanı olarak bu şehre kazandıracağız. " demişti. Katlı oto parkın dış cephesi yıkıldı. Yerine plaza yapıldı. Etrafı restore edildi. Tam binanın iç kısmı faaliyete girecekken 27 Kasım 2018 tarihinde Van’da görev süresi biterek, 31 Mart 2019 yerel seçimleri için Trabzon’a Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Onu yerine Van Büyükşehir Belediyesi 31 Mart 2019 yerel seçimde Bedia Özgökçe Ertan seçildi. Tabi buda uzun sürmedi. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Görevini bırakması gerekti. Yerine atanan Mehmet Emin Bilmez 26 Aralık 2018 tarihinde Van Valisi olarak göreve başladı. Bu görevi 12 Mayıs'a kadar sürdürdü. 12 Mayıs 2022 itibariyle ise Mülkiye Baş Müfettişi oldu. Van’da çok katlı oto park adı yerine kent meydanı olarak değişmesi ve akabinde yapılan binanın tahribatı devam etmesine rağmen sessiz kalınması gözlerden kaçmadı. Dönemin valisi yerine 11.05.2022 tarihli ve 2022/209 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Van Valiliğine Dr. Ozan Balcı atandı. Halkın gönlünü kısa sürede kitaplarla almaya devam eden, eğitime hız kazandıran ama katlı oto parkın yani kent meydanın yanına yakışacak binanın çalışmaları rafa kaldırıldı. Van’da Dr. Ozan Balcı, Kent meydanını yaptı ama meydana yakışacak çevrenin yapımına başlanılmadı.

KATLI OTO PARK ÇÜRÜME YOLUNDA
Van ilinde katlı otoparkın sorunu masaya yatırılması ise birlikte görev değişikliği yapan kamu kurum görevlileri, milyonluk yatırıma sessiz kalmaya devam ediyor… Van Büyükşehir Belediyesine ait olan ama bir türlü sorunu çözülemeyen bina bazı şahıslar tarafından tahrip edilmeye devam ediyor…

VAN’DA MİLYONLUK SERVETE EL UZATIN
Van ilinde milyonların harcandığı, halkın alın terinin bulunduğu kapalı katlı oto park ( kent meydanı alışveriş merkezi) çözüm bekliyor. Yetkililere seslenen Van halkı, “Milyonluk servete sahip çıkalım. Bu binaya bir çözüm bulalım. Kapalı olması ve açılmaması kent için büyük sorun. Bu sıkıntı kimdeyse bir an önce çözüme kavuşmalıdır. Kim kapalı oto parka bir şeyler yapmak istese ya görevi çıkıyor ya da görevden alınır. ”dedi.

Van Gazetesi – Van Haber – vanhaber – Van Haber arşiv

Van oto park Büyükşehir Belediyesi van haber vanhaber milyon