Van'da Parkinson Hastalığının Erken Tanısı

TAKİP ET

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, Parkinson hastalığı için Van haber ve Van Gazetesine önemli bilgiler aktardı. Çakmur," hastalığın ileri evresinde düşmeler ve yürümede güçlük artabilir bunun için hasta yakınlarına büyük iş düşüyor ' dedi. 

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur:”Hastalığın erken tanısı ve başlangıcından itibaren sürecin uzmanlarca belirlenmesi büyük önem taşıyor” dedi. 

“Parkinson Semptomlarının Kontrolü Büyük Ölçüde Mümkün”

Van’da Parkinson hasta sayısı gittikçe artıyor. Uzmanlarca Bunun nedeninin hareketsizlik olduğu belirtildi. 

Bunun için Prof. Dr. Raif Çakmur Van Gazetesi muhabirine verdiği bir röportajında bunlara değindi: “Hastalığın ilerleyen evrelerinde titreme, kas sertliği ve hareket yavaşlığı gibi belirtiler giderek kötüleşebilir. Bu sebeple ileri evre Parkinson hastalığında düşmeler ve yürümede güçlük artabilir.

Parkinson hastası yakınınız eğer hareketlerde zorluk yaşıyorsa kolay giyilebilecek kıyafetler seçmek, ev ortamındaki halı gibi eşyaları sabitlemek, varsa kabloları bir araya getirip engelleri ortadan kaldırmak hastanızın günlük hayatını kolaylaştırır. 
İleri evre Parkinson hastaları, pandemi döneminde uygulanan 65 yaş üstü sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle yeterince sosyalleşemedikleri için hareketsizleştiler. Ek olarak hastaların bu dönemde enfeksiyon riskinden ötürü hastaneye gitmemeleri ve hekim kontrollerini aksatmaları nedeniyle hastalıklarının daha da ilerlediğini gözlemledik. Hastalığın erken tanısı ve başlangıcından itibaren sürecin uzmanlarca belirlenmesi büyük önem taşıyor. Zamanında ve doğru müdahale ile hastalık semptomlarının kontrolü büyük ölçüde mümkün” dedi.

SEVDA UZUNYOL
 

raif çakmur parkinson