Van'da Pinyanişi Derneği Açılışına yoğun katılım

TAKİP ET

İran, Irak ve Türkiye'nin birçok ilinde 3 milyona yakın mensubu bulunan Pinyanişi Aşireti, Van'da dernek açtı.

Açılışta konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Bölgede ilk yerleşik hayata geçen, ilk şehirleşen Müslüman ahali Pinyanişilerdir" dedi.

Van İpekyolu ilçesi Şerefiye Mahallesi'ndeki açılışa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, Pinyanişi aşiretinin kanaat önderleri Teoman Zeydan, Orhan Pirozbeyoğlu, Yüksekova'nın Büyükçiftlik Beldesi Belediye Başkanı Rüştü Zeydan, İran'daki Pinyanişileri temsilen Behruz Paki ve Van'daki Kadim Aşiretler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ezdinan aşireti lideri Salih Özbek'in yanı sıra vatandaşlar katıldı. Açılış sonrası kalabalık, yemekli toplantı için otele geçti. Bir dakikalık saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı'nın ardından, Pinyanişi aşiretinin tarihçesi ve vefat eden aşiret liderlerinin fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Pinyanişi Aşireti Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Senar Yıldız, derneğin amacının insanları bir araya getirmek olduğunu anlatarak, "Aşiretimiz hakikaten çok kadim ve geçmiş tarihi altın harflerde yazılacak bir aşiret. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu yana aşiretimiz her zaman doğru olanı yapmış, ülkesinin ve bayrağının yanında olmuştur" dedi.
Pinyanişi Aşireti Dernek Başkanı Senar Yıldız,"Valim, Kaymakamım, Belediye Başkanlarım, Kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, aşiretimizin değerli büyükleri, kanaat önderleri, sivil toplum örgütleri, iş insanları, değerli misafiler, hanımefendiler beyefendiler ve basınımızın güzide emektar mensupları; bu mutlu günümüzde kar kış soğuk demeden geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum. 
Az önce açılışını yaptığımız derneğimizin ülkemiz, bölgemiz ve tüm Pinyanişililer için hayırlı uğurlu olsun. Allah çıkıtığımız bu yolda bizleri mahçup etmesin. 
Değerli misafirler Derneğimiz 28 ekim 2021 tarih itibarı ile kurularak resmileşmiş ve bu günde sizlerin katılımı ile kuruluşunu ve açılışını tüm kamuoyuna ilan ediyoruz. 
Derneğimiz yeni kurulduğu için bir yönetime ihtiyaç vardı. Geçici bir yönetim kurduk ve İlk başkanlığıda değerli büyüklerim beni layık gördüler. Çok teşekkür ederim. Ancak dediğim gibi geçici yönetim kurulu. Nisan yada Mayıs aylarında derneğimizin olağan büyük kongresi yapılacak. o zaman büyüklerimiz kimi uygun görseler o başkan olacak. Başkanlık önemli değil önemli olan sizlere hizmet etmek. 
Kuruluş aşamasından bu güne hiç bir desteğini bizden esirgemeyen başta değerli büyüklerin Sn. Teoman Zeydan, Sn.Orhan Pirozbeyoğlu, Sn. Rüştü Zeydan, Sn. Tahir Paki ve günledir yanımda olan tüm yönetim kuruluma pinyanişi sevdası ile dolu gönül birliği yaptığım arkadaşlarıma huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyor, allah hiç bir zaman büyüklerimizi başımızdan eksik etmesin. 
Saygıdeğer misafirler dernek demek hizmet demektir. Buda sevda ile olur insanları anlamayla olur. 
Pinyanişi Derneğinizin Kuruluş amacı; 
zamanla Türkiye’ nin dört bir yanına ve çeşitli ülkelere göç etmiş aşiret mensuplarını tek çatı altına toplayıp dayanışma, eğitim, kültür alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet göstererek sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak, aşiretinin sosyo-kültürel yaşamı içerisinde toplumsal bir anlam atfeden ve aşiretin sosyal ilişkilerini düzenleyen arabuluculuğu sosyolojik bir 
araştırma titizliğiyle inceleyerek bu alandaki sorunlara gerçekçi, anlamlı ve çözüm getirici olarak yaklaşabilmeyi sağlamak, 
Yurtiçinde ve yurtdışında dil, din, ırk, cinsiyet gibi hiçbir ayrım gözetmeden yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılamak, insanların sosyal sorumluluk bilincini, yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştirmek, toplumların sosyo-ekonomik düzeyini yükseltmek, insanlığın evrensel değerlerinin korunmasına ve tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapmak, insanlar ve ülkeler arasında köprüler kurmak, nerede olursa olsun sıkıntıya düşmüş, felakete uğramı, savaş, tabi afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, tedaviye muhtaç, aç ya da açıkta, kimsesiz kalmış ve zulme uğramış bulunan tüm insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmemesi için gerekli tüm
girişimlerde bulunmak, yoksullukla mücadele nitelikli insan yetiştirilmesi maksadıyla her seviyede eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmak, Ülkemizde ve diğer ülkelerde meydana gelen doğal afet, savaş, sair felaketler ile buna bağlı göç hallerinde mağdur insanların hayata tutunmalarını sağlayarak yaralarını sarmak, olağan zamanlarda ihtiyaç sahiplerine gıda giyim, sağlık, eğitim, yakacak, evlenme, yuva kurma, iş kurma, barınma ve sair bütün hususlarda ayni, nakdi her türlü maddi ve manevi yardımda bulunarak, toplumun ve insanlığın menfaatine olacak her türlü faaliyeti destekleyecek çalışmalar yapmak amacı ile kurulmuştur.

Bu gün Pinyanişi aşireti Türkiye'de 3 büyük aşiretten biridir. Aşiretler tarihine baktığımızda en kadim aşiretlerden biridir. Kökenimiz yüz yıllara dayanmaktadır. Tarih sayfalarına baktığımızda niçe başarılılar görürüz. Nitekin Evliya çelebi seyahatnamesinde Pinyanişi Aşireti mensupları için şu sözlere yer vermiştir:
 “Aklı gözünde, sadıklık özünde, kılıç belinde, hançer elinde, ateş parçası adamlardır ve gayet zengindirler, hile ve aldatmadan uzaktırlar.
  Nufusumuz dünya çağında 4 Milyonu aşmış. Merkezi Hakkari, Yüksekova ve Çukurca olmak üzere, Van, Ağrı, Bitlis, Iğdır, Muş, Bitlis, Malatya, Irak,Duhok, İran Şıpirandır. Bu gün baktığımızda İstanbul,İzmir, Bursa, Mersin,Ankara ve diğer metroplere göç etmiş pinyanişilerin sayısının küçümsenemeyecek kadar çok olduğunu görmekteyiz. Kısacası ülkemizde neredeyse her ilde ve dünyanın bir çok nokatsında aşiretimize mensup insanlar yaşamaktadır. 

Ben burada bütün pinyanişililere bir çağrıda bulunmak istiyorum; Gelin Derneğimiz çatısı altında bir aile olalım.  Biz tüm insanlarımız için hizmet etmeye geldik. 
Bunu yapabilmek içinde hepinizin desteğine ihtiyacımız olacak. Tüm aşiretimizin mensuplarını üye olarak kayıt edeceğiz. bunlar hepsi ücretsiz üye olacak. Ancak derneğimizin sizlere hizmet edebilmesi içinde ücretli üyelerimiz olacak. Ücretli üyelerimiz aynı zamanda derneğimizin delege üyeleri olacak. Yani 1000 ücretli üyelerimiz bundan böyle başkanı seçecek ve kararlar alacaktır. Kıscası oy sahibi olacak. Her şey kanunların bize tanıdğı haklar çerçevesinde ve resmi olarak yapılacak."dedi.

"Vali Bilmez: Bölgede ilk yerleşik hayata geçen Müslüman ahali Pinyanişilerdir"

Vali Mehmet Emin Bilmez de bölgedeki aşiretlerin birlik, beraberlik ve dayanışma için önemli olduğuna işaret ederek, "Birbirimizi sevelim, birbirimize yardımcı olalım. İnsanoğlu dinini seçebilir, insanoğlu ideolojisini seçebilir, insanoğlu yaşam biçimini seçebilir, insanoğlu yaşayacağı şehri de seçebilir. İnsanoğlu iki şeyi seçemez. Biri cinsiyet, diğeri de anne ve babasını seçme hakkı yoktur. Kim ailesine, aşiretine, milletine daha faydalıysa üstün de odur, takva sahibi de odur. Kim ailesine, aşiretine, milletine zarar veriyorsa vallahi alçak da düşük de olan odur. Onun için aşiretlerimiz bizi birbirimizi tanımamız için var olan birer sosyal müessesedir" diye konuştu.

Vali Bilmez, Osmanlı, Selçuklu, Abbasi ve Emeviler dönemlerinde devlet otoritesinin aşiretler tarafından tesis edildiğini anlatarak, "Dolayısıyla insanlar malını, canını kurmak için de bir aşiretin etrafında toplanma ihtiyacı hissetmiş. Aşiret bağı ile birbirine bağlı olan Doğu Anadolu'da genellikle akrabalık kan bağına dayanır. Ama güney sınırlarımızda, Şanlıurfa’da ise daha çok toprak merkezli bir aşiret bağı görmekteyiz. Bu bölgedeki İslamiyet'in gelişinden beri hicretin 18'inci yılında bölgedeki bütün aşiretler, gönüllü olarak Müslüman olmuş ve Müslüman olarak da yaşamış. Müslümanlar, bu coğrafyada genelde göçebe yaşamış, savaşçı olmuş, devletlerin savaşçı unsurları olmuş. Ama 1800'lerden sonra göçebe toplumlarımız yavaş yavaş şehirleşmeye başladılar, yerleşik hayata geçtiler.

Pinyanişi aşireti de 1600'lerde Botan bölgesinden Hakkari ve bu bölgeye gelen Berjene ve Broki aşiretleri gibi köken itibariyle oradan çıkma. Ama bu bölgede ilk yerleşik hayata geçen, ilk şehirleşen Müslüman ahali Pinyanişilerdir. Belki de en son yerleşik hayata geçen aşiretimiz de Ertoşilerdir. O yüzden Ertoşilere toplum içinde hala Koçer de diyebiliyoruz. Aşiretler, bugün artık modern devletlerin bölgede tesis edilmesi için insanlarımızın birliği ve beraberliği için çok önemli rol üstlenmektedirler" dedi.
Pinyanişi aşireti kanaat önderi Teoman Zeydan ise mensubu olduğu aşiretin ülke ve bölge için önemli hizmetlerde bulunduğunu belirtti.
Orhan Pirozbeyoğlu ise derneğin kuruluş amacının insanların bir araya getirip, taziye ve düğünlerinde birlik ve beraberliklerini sağlamak olduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından açılışa katılan binlerce kişiye yemek ikramında bulunuldu.

vanhaber , vangazetesi







vanhaber Pinyanişi Pinyanişi Derneği Pinyanişi Asireti pinyasi Pinyanişi Aşireti Derneği Pinyanisi Asireti