Van'da salgınla mücadele etmenin en doğru yolu Covid 19 Aşısı

TAKİP ET

Van Sağlık il müdürü Prof. Dr Mahmut Sünetçioğlu, Covid 19 aşısının ne derece önemli olduğunu ve Van'da yeni virüsün ne aşamada olduğunu açıkladı.

Son dakika Van Haber! Van Sağlık il müdürü Prof. Dr Mahmut Sünetçioğlu, "Pandemi sürecinden bugüne kadar değerli basın arkadaşlarımızın çok büyük desteklerini gördük. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilimizde de COVİD19 ile mücadele devam etmektedir. Bu salgınla mücadele etmenin en iyi ve doğru yolu COVİD19 aşısını yaptırmaktır. 

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - SEVDA UZUNYOL

Salgının başından bu güne kadar Valimizin öncülüğünde diğer kurumlarında desteği ile Pandemide büyük başarılara imza attık. Ülkemizde 81 il içinde altı yedi ay boyunca en iyi illerden biriydik. 

Son zamanlarda vaka sayılarımızda bir artış oldu. Bunun en önemli nedeni aşılama oranımızın düşük olmasıdır. Aşılamada iyi bir oran yakalayabilmemiz için basın mensuplarımızın ve diğer kurumların büyük desteğine ihtiyacımız var. Birkaç örnekle aşılamanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. 

“VATANDAŞLARIMIZIN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Van’da sağlık personeli olarak aşılama %95’in üzerinde. Bu konuda çok ciddi bir aşılama oranı yakaladık. Van’da neredeyse sağlıkçılardan herhangi bir pozitif vakamız görülmüyor görülen vakalarda aşısını yaptırmayanlar oluyor. Aşının ne kadar önemli olduğunu bir sağlık personeli yaptığı aşılama oranıyla rahatlıkla gösterebilir. 

Ayrıca buna örnek olarak bazı illeri verebiliriz. İzmir ve diğer Batıdaki illerimizde vaka sayısı yüz binden bile fazlayken aşılamada iyi bir oran yakaladıklarından dolayı şu an vaka sayıları bize göre daha az oranda. Bu hastalığı yenmemizin en doğru yolu etkin bir oran yakalamamız. 


Şu an sahada 63 tane mobil ekibimiz var. Sahada, yaylada ve köylerde mobil ekiplerimiz gidiyor aşılar yapıyorlar. Bu ekip 216 kişiden oluşmaktadır. Vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Vatandaşlarımızın mobil ekiplerimizin yanına gitmelerini veya hastanelerimizde, ilçe sağlık müdürlüklerimizde, aile sağlık merkezlerimizde de aşılarını yaptırmalarını istiyoruz. 

“VATANDAŞLARIMIZI AŞI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Size rahatlıkla söyleyebilirim ki tüm ilçe sağlık müdürlüklerimizde, tüm hastanelerimizde ve tüm aile sağlık merkezlerinde aşılama yapılıyor. Hastanelerimizde sabah saat 08.00 akşam 24.00 saatlerine kadar aşılama yapılabilir. İlçe sağlık müdürlüklerinde ve aile sağlık merkezlerinde ise sabah 08.00 ile akşam saat 17.00’a kadar aşılama yapılabilir. 
Mobil ekiplerimiz mümkün olduğu kadar geç saatlere kadar aşılama yapıyorlar. Mobil ekiplerimizde herhangi bir saat kısıtlaması yok. Yeter ki vatandaşlarımız aşı olsunlar. Tüm sağlık personelleri olarak ve sağlık ordusu olarak Van’daki tüm vatandaşlarımızın hizmetinde ve emrindeyiz. 

Biz vatandaşlarımızın hastanelere düşmemesini yoğun bakımlara düşmemesini canı gönülden istiyoruz. Bir tane hasta servise yattığı zaman veya yoğun bakıma yattığı zaman çok üzülüyoruz. Bu durumların olmaması için vatandaşlarımızı aşı olmaya çağırıyoruz. Bundan dolayı aşıyla ilgili hepinizin desteğine ihtiyacım var. 


“HASTALIĞI YENMEMİZİN TEK YOLU AŞI OLMAKTIR”

Türkiye genelinde nerdeyse 51 milyon civarında insan aşılandı. Ciddi bir yan etki oluşmadı. Aşıya bağlı çok az görülen kol ağrısı ve ufak tefek reaksiyon dışında herhangi bir sorun oluşmadı. Bunun için vatandaşlarımızın bu konuda rahat olmalarını istiyoruz. Aşı tercihi konusunda ise istedikleri aşıyı yaptırabilirler. Her iki aşının da etkinliği yüksek. 
Çünkü ben örnek olarak sağlık personelini verdim. Van için diyorum sağlık personellerimizin %95’i aşılandı hatta daha fazla bile olabilir. Herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Covid’e yakalanma olmuşsa da hastaneye yatış gerektirmeyen durumları olmuştur. Bunun için BioNTech veya Sinovac hiç fark etmiyor. Vatandaşlarımızın aşı olmalarını ciddi şekilde öneriyorum. Çünkü hastalığı yenmemizin tek yolu aşıdır.
Aşı konusunda hedefimiz 18 yaş üstü ve hedef nüfusun %75 ve üstüne çıkmaktır. Bakanımızda açıkladı 15 Temmuz’a kadar Türkiye nüfusunun %75’i aşılamak. İyi aşılama yakalarsak ticari alanlarda esnafımız rahatlıkla işini yapabilecek ve kısıtlamalar olmayacaktır. 

“AŞILAMADA KÖTÜ DEĞİLİZ FAKAT DAHA İYİ ORAN YAKALAMALIYIZ”

Okullar zamanında açılacak ve kapanabilecektir. Covid’ten dolayı kapanmalar olmayacaktır. Bunların devamlılığı için ve serbestlik istiyorsak aşılamada ciddi bir oran yakalamamız gerekiyor. Gerçek vaka sayılarını ciddi oranda düşürebiliriz. Aşılamada kötü değiliz ama iyi bir oran yakalamamız gerekir. 

Türkiye’de 71. Sıradayız ama aşılamayı iyi yapmamız gerekir. Bizim %70’in üzenine çıkmamız gerekiyor ki daha rahat hareket edebilelim diye. Erken normalleşmeye gidelim diye. 

Van’da bu aşılamada şu ana kadar aşıdan sonra ciddi bir hastalık geçiren olmadı. Hep servise ve yoğun bakıma yatan hastalar ile ilgili bilgi alıyorum. Geneli henüz aşı olamayan hastalar oluyor. Aşı olanların daha hafif semptomlarla geçirdiğini görüyoruz. 

“MEVCUT AŞI VARYANTLARA DA ETKİ EDİYOR”

Varyantlara da biraz değinelim. Bu varyantlarda gittikçe artıyor. Mevcut aşı varyantlara da etki ediyor. Özellikle BioNTech aşısı. İyi aşı oranını yakalayan illerimizde vaka sayısı ciddi oranda düştü. Bu da aşının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Eylül-Ekim gibi aynı sıkıntıları tekrar yaşamamak için belirttiğimiz gibi gerçekten %70’in üzerine çıkmamız lazım. 

Dünyada birçok ülke aşı bulamazken bizler hiç aşı sıkıntısı yaşamıyoruz. İlimizde de aşı stokumuz yeterli bir düzeyde. Aşı stokumuz 100 binin altına hiç düşmüyoruz. Vatandaşlarımız gelip aşılarını yaptırsınlar. Belli bir oranın üstüne çıkalım. Genç nüfusumuz çok fazla. Türkiye de genç nüfusun fazla olduğu illerden biriyiz. 

Genç nüfusu da aşılamamız gerekiyor. İyi oranda aşılarsak o kadar iyi olur. Okulların kapanmaması, esnafların işini rahat yapabilmesi ve ticaret sıkıntılarının olmaması için gençlerimizi ve diğer aşısı olmayanları aşı olmaya çağırıyoruz. 

“ÜLKEMİZDE YETERİ KADAR AŞI STOKU VAR”

Van’da da gençlerimiz bu konuda duyarlılar. Başta iyi bir algı oluşmamıştı ama şu an işin ne kadar ciddi olduğunu biliyorlar. Bu hastalığın insanları yoğun bakıma düşürebildiğini öğrenmiş oldular. Büyükleri için gençlerimizde de aşı için istek ve talepler artıyor. Tekrar söylüyorum hastalığı yenmemizin tek yolu aşıdır. 

Elimizde de yeterince aşı var. Şu an ülkemizde yeteri kadar aşı var. Biliyorsunuz ki birçok ülke aşı temin edemiyor. Herkesin desteğine ihtiyacımız var. Aşı da iyi bir oran yakalamalıyız. 

Sağlık çalışanlarımızda iyi oran yakaladık. Kendi personellerimiz %95’in üstünde aşılanma oldu. İkinci dozları da yaptırıyorlar. Artık üçüncü dozlar bile başladı. Aynı oranı yakalayacağımıza inanıyorum. Sağlık personellerimiz bu işin öncülüğünü yapıyorlar. Aşının sorunu olsaydı kendileri yapmazdı. 




“AŞI İLE BU SAVAŞI KAZANACAĞIZ”

Dünyada yarım milyon insan aşılandı herhangi bir sıkıntı olsaydı aşılanmazlardı. Aşı ile bu savaşı kazanacağız. Balıkesir’de neredeyse vaka görülmüyor. Bu da aşının Varyantlara ve mutasyonlara ne adar etkili olduğunu gösteriyor. Bizde aynı oranı yakalamak zorundayız. Bizim sağlık personellerimiz çok büyük başarılara imza attı. 

Pandemide çok güzel sonuçlar aldık. Türkiye’de en iyi il Van oldu. Altı ay boyunca birinciliği neredeyse kimseye kaptırmadık. Bu bizim için onur verici bir durum. Tabii amacımız birinci olmak değildi. Amacımız insanlarımızın hasta olmaması. Sağlık ordumuz bunu çok iyi başardı.

Aşıda hedefimiz %60 veya %75’i yakalamaktır. Varyantların da bulaşıcı olduğunu herkes biliyor. Burada Varyant vakamız sekiz ve öylece durdu umarım artmaz. Sekiz hastamızda taburcu oldu. Bunları yenmenin tek yolu aşı olmaktır. Kendi ve yakınlarımızın sağlığı için aşı olunmalı. 

Aşı oranını yakalayamadığımız için vatandaşlarımızın kurallara uymasını istiyoruz. Düğünler başladı maske takmayanlar mesafeye uymayanların uymasını istiyoruz. Biz bunları tamamen kendileri için istiyoruz. Aşı oranı yakaladıktan sonra düğünlere gönül rahatlığıyla gidebiliriz. Bazı ülkelerde aşı olunduğu için maskeleri çıkarıyorlar. Bizde iyi bir oran yakalayınca maskeden kurtulacağız. Eylül- Ekim gibi iyi bir oran yakalarsak normalleşmeye gideceğiz."dedi.

Van Gazetesi - Özel haber - Her hakkı saklıdır...
 

aşı aşıda rekor