VAN'DA SİGORTACILARDA BU DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

TAKİP ET

Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Şükrü Üzal, sigorta acentelerinin araç sigortalarının maliyetinin yüksek olması ile ilgili bilgi verdi. 

Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Şükrü Üzal:“Vatandaşlar sigorta yapmanın maliyeti yüksek olduğundan dolayı araçlarının sigortalarını yapmamaktadır.”dedi.


TRAFİK SİGORTA POLİÇESİ YAPMAK ZORUNDA
Şükrü Üzal:“Ülkemizde sekiz aydır karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile ilgili çeşitli söylentiler var. Fazla yükselen fiyat tarifeleri var. Dolayısıyla bundan hem bizler hem de araç sahipleri mağdur olmaktadır. Fiyat artışları nedense bir acente olarak gösterilmektedir. Oysa buradaki en katı kurallı olan da yine acentelerdir. Türkiye genelinde trafik ruhsatı alan yirmi dokuz sigorta şirketi var. Bu sigorta şirketi zorunlu olan trafik sigorta poliçesini yapmak zorundadır.


Bugün itibari ile trafik sigortasını yapan sadece dört sigorta şirketi var. Onlarda çeşitli kısıtlamalarla yapmaktadır. Geçen yıl yirmi bir sigorta şirketi faaliyet gösteriyordu fakat yirmi dokuzu birden faaliyet göstermeliydi. Biz hem dernek olarak hem de federasyon olarak bunlarla ilgili çeşitli araştırmalar yaptık. İlgili mercilere çözüm önerileriyle ilgili sorunları sunduk. Bir kısmı hayata geçirildi.”


EKONOMİDE BELİRSİZLİK VAR
“Ülkede ekonomide bir belirsizlik var. Konuyla ilgili örnek vermek gerekirse: geçen yıl bir aracın 503 TL’ye trafik sigortası yapılıyordu. Bu yıl ise aynı aracın trafik sigortası 1680 TL’ye yapılıyor. Tabii eylül ayında tekrar basamaklara ve araç grubuna göre 10 ile 20 arasında fiyat artışı oldu. Vatandaşlar sigorta yapmanın maliyeti yüksek olduğundan dolayı araçlarının sigortalarını yapmamaktadır. Hal böyle olunca ekonomi de zarar görüyor. Aynı zamanda sigortasız gezen araç sayısı da artıyor. Bu çok ciddi bir durum. 
Sigortasız bir aracın bir yayaya çarptığını düşünün bu mağduriyeti hiç kimse karşılayamaz ve manevi sorumluluğundan kurtulamaz. Geçen yıl araçlarda maddi zararla ilgili ödenecek miktar 43 bin TL’ydi. 2022 Ocak ayında ise bu ücret 50 bin TL oldu.
Ülkemizde araçların parçalarının ülkeye girdisi dövizle olduğu için rakamlar maddi hasarlara yetmedi. Devlet bu konuyla ilgili Temmuz ayında bunu 100 bin TL’ye çıkardı. Sigorta şirketlerinin zararı iki misli arttı. Böylelikle sigorta şirketleri geri çekilmeye başladılar. Şu anda bu 100 bin TL maddi hasarlara da yeterli gelmemektedir.” 


SİGORTANIN ARACA DEĞİL, SÜRÜCÜYE YAPILMASI
“Sigorta şirketleri önce kredi kartıyla sigorta yapmayı kesip banka hesap kartıyla yapmaya başladılar. Daha sonra Sigortacılık Denetleme Düzenleme Kurumu’nu oluşturup devreye girdi. Hesap kartını kaldırıp kredi kartına tek taksit yapmaya başladılar. Sigortalıyı da mağdur ettiler. Konuyla ilgili federasyona sunduğumuz öneriler oldu. Şöyle saat 17:00'dan sonra sigorta şirketleri sigorta poliçesi kesmesin. Nedeni ise Doğu ile Güneydoğu bölgesinde kazalar saat 17:00'dan sonra oluyor. Hatta sigortasız araçlar bu kazaları yapıyor. 
Daha sonra sigorta yapmaya kalkıyorlar bu da hem ekonomiye hem de gelire zarar veriyor. Bununla ilgili de önerilerimiz oldu. Bir diğer önerimiz ise sigortanın araca değil sürücüye yönelik olması. Biz acenteler olarak trafik sigortasını aracın ruhsatına yapıyoruz. Fakat o araca on kişi biniyor.
O on kişiden biri hasar yaptığı zaman aracın hasar primi yükselmektedir. Oysa sürücüye sigorta yapılırsa trafik sigortası bu denli yükselmeyecektir.”dedi.


Van Gazetesi - Özel Haber - Sevda Uzunyol , Van Haber
 

Şükrü Üzal Sigorta Acenteleri Van Haber Sigorta