Van'da son durum ne? - Başhekim, 'Bunu söylemek zorundayım'

TAKİP ET

Orhan Olgun'un sunduğu Van Tivi'nin sunduğu Ekstra Gündem'e konuk olan YYÜ Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Yrd.Doç.Dr.Ümit Haluk İLİKLERDEN, Van için Koronavirüs hakkında önemli bilgiler aktardı.

Orhan Olgun'un sunduğu Van Tivi'nin sunduğu Ekstra Gündem'e konuk olan YYÜ Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Yrd.Doç.Dr.Ümit Haluk İLİKLERDEN, Bunu söylemek zorundayım. "dedi.  İşte o önemli detaylardan bazıları...

Ümit Haluk İliklerden, "Vatandaşlarımızdan biraz daha sabırlı olmalarını bekliyoruz. Sadece kış aylarının virüsün artış olacağını düşünüyoruz. Sayın Valimizin talimatlarıyla Filyasyon ekipleri artırmasıyla birlikte vaka sayılarımız oldukça düştü.  Evlerde tedavileri verildi. Van halkı da bunu ciddiye aldılar. Biz sağlık çalışanları da mutlu olduk. "

VAN'DA ILIMLI ARTIŞ VAR

Ümit Haluk İliklerden, "Şuanda ılımlı artış var. İlimizde de bir vaka artışını hissediyoruz. Bunu bir gribal enfeksiyon olarak düşünüyoruz. Dışarıda evimizde ya da kalabalık ortamlarda bulununca enfeksiyonu kaptık. Ne kadar dikkat edersek o kadar çok az hastalanacağız. Gençlerimiz bunu çok rahat bir şekilde atlatıyorlar. "

TAM DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR DÖNEMDEYİZ

Ümit Haluk İliklerden, "Van'da bir ay öncesine göre iyi değiliz. İki ay öncesine daha iyiyiz. Vaka sayılarımız 3 ay öncesinde çok yüksek seviyeye çıktı. Şuan da Van'da artış yaşıyoruz. Van'da görülen hasta yatak sayımızın  %70'ini kullanıyoruz. Bir ay öncesinde bu hasta sayımız daha azdı. Tam dikkat etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Bu dönemde ne kadar dikkat edersek, o kadar az ilimizde vaka görülür."

BU HASTALIĞI YOK EDECEK İLAÇ YOK

Ümit Haluk İliklerden, "Covid-19'u yok edecek bir ilaç yok. İlaçlar ve tedaviler var ama bunu %100 %100 etkili olacak bir ilaç yok. Basamaklı ilaçları vermemize rağmen, kaybettiğimiz hastalarımız oluyor. Bu tür hastalarımız aşı yoluyla iyileşir. 2 Türk hekimimiz müjdeyi verdiler...  Aşı çalışmaları yoğun bir şekilde çalışılıyor. Vatandaşlarımızdan azıcık sabır istiyoruz."

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN 1 ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK

Ümit Haluk İliklerden, "Her gün Covid - 19 servislerimize birlikte bakıyoruz. Bütün hekimler Covid-19 hastalarına bakıyoruz. Artık öyle bir duruma geldi ki sağlık çalışanlarından 10'undan 8'inin dış temaslı olup korona virüse yakalandı. Çok sevdiğimiz müdür arkadaşımızı kaybettik. Ayrıca sağlık çalışanlarımızın yakınlarından kayıplar oldu. Tek istediğimiz, tek arzumuz daha dikkatli olması. Hastaneye gelen yükü azaltmasıdır."

KORONAVİRÜSÜ DAHA AĞIR GEÇİREN HASTALARIMIZ VAR

Ümit Haluk İliklerden, "Hastane doluluk oranımız %75'in üzerinde ve yoğun bakımla birlikte 100'e yakın hasta sayımız vardır. Bunu söylemek zorundayım. Hastalarımız daha ağır, daha çok entübe hastamız var. Koronavirüsü daha ağır geçiren hastamız var. Koronavirüsün ilimizde artması durumunda Yoğun bakımı ile birlikte 200 yatağa kadar arttıra bileceğimiz hali hazırda 1 saat içinde tekrar Covid-19 tedavisi verebileceğimiz 200 yatağımız hazır, İlimizde Van bölge ve eğitim araştırma hastanesinde ciddi bir yatak kapasitesinin olduğunu biliyoruz. Ciddi bir kapasitesinin olduğunu da biliyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Van'a gelmesiyle birlikte yoğun bakımı yatak sayıları arttırıldı. İl genelinde yoğun bakımı yatak sayıları arttırıldı."dedi.

VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - HİKMETULLAH YETKİN
vanhaber , van gazetesi, van haber, vangazetesi, son dakika van,

 

van vanhaber van gazetesi van haber vangazetesi son dakika van başhekim haluk i̇li̇klerden covid-19 korona virüs