Van'da yağ tenekesinden tavuk pişirdi – Sokağa çıkma yasağını böyle…

TAKİP ET

Van Tuşba İlçesinde bulunan bir aile bahçesinde tenekeden tavuk pişirdi. Atalarından kalan geleneği çocuklarına uygulamalı olarak anlatarak, tattırdı.

Van’da sokağa çıkma yasağını olduğundan dolayı Van’da bulunan bir aile bahçesinde tenekede tavuk pişirerek vakit geçirdi.

Aile sakinleri; “ Bizler evimizden çıkamıyoruz. Kendi bahçemizde farklı uğraşlar bulmak zorundayız. Bu zorlu günlerde ailemize vakit geçirmek adına geçmişte kalan geleneğimizi sürdürmek istedik. Çocuklarımıza da o zamanın şartlarını uygulamalarla anlattık.  Yağ tenekesinde tüm tavuğu ve yemeğin nasıl yapıldığını anlatmak istedik. Eski zamanlarda yani babalarımızın bizlere sürekli yaptığı geleneğini çocuklarım merak edince, bahçede böyle bir uğraşı yaparak uyguladık. Eskiden, evlerde tüp yoktu. Her şey ateş üstünde yapılırdı. Bazen yemeklerde duman tadı gelirdi. O zamanlarda hiç hasta olmazdık. Her şey doğal ve organikti. Şuan ise; o organik besinler kalmadı. Bahçemizde büyüttüğümüz ev tavuklarını besleyerek, çocuklarımıza organik besinler yedirmeye çalışıyoruz. Çocuklarım bu durumu sevmezse de hayatın gerçeklerini bilmelerini istiyoruz. Bu nedenle kendi buharında pişen tavuğu pişirerek, o zamanın lezzetlerini çocuklarımıza tattırdık. Bende bunu herkes çocuklarına göstermelidir.”dedi.
 
Yağ tenekesinden tavuk nasıl pişirilir? Lezzeti nasıldır?
 

Malzemeler

    Odun

    Tavuk

    Yağ tenekesi

    Ateş

    Patates

    Biber

    Soğan

    Yedi baharat

    Uzun bir şiş

Nasıl yapılır?

Öncelikle tavuğunuzu iyice yıkayınız. Ardından yedi baharatla terbiyeleyiniz. Ardından yağ tenekesini hazırlayınız. Şişinizi tavuğun içine geçiriniz. Daha sonra şişinizi yere ya da bir tepsinin içine geçiriniz. Üzerine yağ tenekesini geçiriniz. Tepsinin altına, patates, soğan ve biberinizi bırakınız ve yağ tenekesini üzerine kapatınız. Toprak ile tenekenin etrafını kapatarak içine duman geçmesini önleyiniz. Daha sonra odunları etrafına düzgün bir şekilde yerleştiriniz. Ateşinizi yakın ve odunlar sönene kadar bekleyiniz. Daha sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
 
 
VAN GAZETESİ – ÖZEL – 0544 409 0328
 


yağ tenekesinden tavuk nasıl pişirilir? lezzeti nasıldır? van’da yağ tenekesinden tavuk pişirdi yağ tenekesinden tavuk nasıl pişirilir van yemekleri van el lezzetleri van kültür yemekleri