Van'da Yılan Hikayesine Dönen VAN TSO Hakkında

TAKİP ET

Adeta yılan hikâyesine dönen Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin iptali Van kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor.

Seçimlerde yaşanan şaibelerin kent esnaflarına zarar verdiğini ifade eden vatandaş ve esnaflar, “Seçimlerin sürekli tekrarlanması odanın itibarını zedelemektedir. Seçim bütün gruplarda yenilenmelidir.” Dedi.

Van TSO seçimleri Arapsaçına döndü. 22 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde Mavi Liste adayı Necdet Takva 19 gruptan 9’nu alırken, Beyaz Liste adayı Zahir Kandaşoğlu ise 10 grup kazanmıştı.  Mavi Listenin itirazları, sahte oy kullanımı ve seçimlerde şaibe olduğu gerekçesiyle 1. Grup’ta yapılan seçimlerin İl Seçim Kurulu tarafından tekrarlanmasına karar verildi.  17 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerin galibi ise 77 oy ile Mavi Liste oldu. Beyaz Liste ve Mavi Liste arasında 2 oy fark çıkarken Mavi Liste'nin adayı Necdet Takva 79, Beyaz Liste adayı Zahir Kandaşoğlu 77, Kırmızı Liste adayı İzzet Çoban ise 3 oy almıştı. Bu kez kazanan iki oy farkla Takva oldu, Kandaşoğlu itiraz etti. İlçe Seçim Kurulu itirazı reddetti, İl Seçim Kurulu ise kabul etti. Tarım ve Hayvancılık grubu seçiminin yeniden yapılmasına karar verildi. Yeni seçim tarihinin 28 Ocak 2022 tarihinde yapılacağı söylenirken esnaf ve vatandaşlar oluşan kargaşadan şikâyetçi.

 

“BELİRSİZLİK VAN ESNAFINA ZARAR VERİYOR”

Seçimlerde sürekli olarak şaibelerin ortaya çıkmasının Van esnafını endişelendirdiğini ve esnafın bu konudan rahatsız olduğunu belirten bir esnaf, “Bütün şehirlerde yapılan oda seçimleri bitti. Gelen yeni başkanlar görevine başlarken biz Van’da hala seçim yapıyoruz. Aradan aylar geçmesine rağmen belirsizliğin yaşanması biz esnafların itibarını yerle bir ediyor.  Şayet şaibe varsa bütün gruplarda vardır. Tek grubun iptal edilmesi kararı doğru değildir. Seçim bütün gruplarda yeniden ve üst düzey güvenlik altında gerçekleştirilmelidir.” Dedi.

 

“İKİ TARAFTA GÜVEN KAYBETTİ”

Seçim sürecinde yaşananların odanın itibarını düşürdüğünü ifade eden bir vatandaş ise; “İki tarafta güven kaybetti. Bu saatten sonra kim gelirse gelsin öncelikle Van esnafının güvenini kazanması gerekir. Bu kaçıncı şaibe, seçimlerde güvenlik önlemleri nasıl alınıyor? Göz göre göre hileye izin mi veriliyor?  Diyeceğim tek şey şudur ki oda güvenini kaybetti. Sadece oda seçimlerinde bile bu kadar hile dönerken genel seçimler Van halkını düşündürüyor.” İfadelerini kullandı.

 

“HİLE YAPILDIĞI BELİRLENEN GRUPLAR SEÇİME GİRMEMELİ!”

Van TSO seçimlerinin gittikçe kızıştığını ve başka büyük olaylara sebebiyet vereceğini aktaran bir başka esnaf ise; “Bence seçimlerde hile yaptığı tespit edilen grupların seçime girmesi yasaklanmalıdır. Aksi takdirde tekrarlanan her seçimde bu olanları yeniden yaşamamız muhtemeldir.  Şayet seçim galibi kim olursa olsun, Vanlılara göre hile ile başa geçmiş bir başkan olacaktır. Bana göre seçimler tüm gruplarda yenilenmelidir.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeni Doğu Gazetesi , Van Haber

Yeni Doğu Gazetesi Van Tso Van Haber