Van'da yıllık değerlendirme - Haber derlemesi

TAKİP ET

Tuşba Belediyesi Başkanı Salih Akman yıllık değerlendirmeyi yaptı. Van'da yaptığı yatırımları açıkladı. Akman,"Değerli  basın mensupları  bizim burada bugünkü  toplanmamızın  amacı yaptıklarımız   yapacaklarımız, ne yaptık ve neyi yapacağız şeffaf bir şekilde siz değerli basın mensuplarıma anlatmak istiyorum."dedi.

Van Haber - Tuşba Belediyesi Başkanı Salih Akman, “Sizinle bir gün öncesinde kıymetli muhtarlarımızı davet ettik. İnanın bizdesi  bizde rahatsız olan, köyünde giriş çıkışları bu pandemiden dolayı yasaklanan muhtarlarımızın haricinde tüm muhtarlarımız bu toplantımıza katıldı. Bu ne demek oluyor bir belediye başkanı olarak ayrım yapmadan din, dil, ırk, mezhep ve siyasi görüş ne olursa olsun şahsımı bağlamaz.

Her ne kadar ben bir partinin belediye başkanıysam bir partiye mensupsam bu gün ben ilçemin belediye başkanıyım. İlçemi bu konuda ayrım yapmadan çalışmalarıma devam ediyorum. Göreve geldiğim bu güne kadar malumunuz göreve geldiğimiz bu üç ay ziyaretler, tebrikler kurumu tanıma bize bir üç ay gibi bir zaman kaybettirdi.

Akabinde malumunuz çığ felaketi yaşadık, deprem yaşadık daha sonra pandemi olayı çıkınca bazı işlerimiz elbette ki aksadı. Covide rağmen biz yine çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik.

Bizim 2020 yılı gelirimiz 83 milyon 100 bin 368 TL’dir. Giderimiz 78 milyon 0.43 bin 758 TL’dir. İhalesi biten projelerimiz hizmet binası, iskele sahil yolu, makine ikmal barajı ve toplum yaşam merkezi. Tuşba Belediyesi hizmet binası toplam maliyeti 31 milyon TL’dir. Bodrum katı dâhil 6 kattan ibarettir.

Üst katı yemekhanedir, 18 ay gibi kısa bir sürede binamızı tamamladık ve halkın hizmetine sunduk. Tavan alanı 2 bin 350 metrekare toplam alanı 12 bin 500 metrekaredir. 20 dönümlük peyzaj alanımız var. Peyzaj alanı diyoruz hem kent alanı hem de park alanı diyoruz. Kent alanı dememizin sebebi ilçeye hitap edecek ilçenin merkezi olacak bir kent meydanı”.

“ Park dediğimiz zaman vatandaş akşam gelip hem çaylarını hem çaylarını içecek hem sohbet edecekler hem de dinlenecekler belli bir saatten sonra evlerine çekilecekler.

Biz bu üç maddeyi göz önünde bulundurup binamızı yaptık. 800 dönümlük de bir otopark alanımız var. İskele ikinci etap sahil yolumuz 2018 yılı itibariyle ihalesi yapılmış kurdan dolayı ara verilmiş bunu olumlu veya olumsuz kendilerine söyledik bize gelen parayı geri gidilmemesi için karşılıklı iptal ettik. İkinci bir ihale yaparak halkımızın hizmetine de sunduk. Bunu da 18 ay içinde yapıp bitirdik. Yaklaşık 137 bin metrekare kıyı alanı vardır. Bizim bu parkımızın diğer önceki belediye başkanımızın zamanında yapılan 15 Temmuz Parkının birleştiği alan 1600 kilometre uzunluğundadır.

Bir ucundan diğer ucuna gittiğiniz zaman muhakkak dinlenmeniz lazım. Doğu Anadolu bölgesinde ilk defa çocuk sular adlı gençler için macera park alanları toplamda 117 adet kamelya çardak bulunmaktadır. Malumunuz parklarda mangal yasaktır. Bir parkımızı mangallı bir parkımızı da mangalsız olarak bıraktık. Havuzumuz var, voleybol sahamız var, tenis sahamız var.

Bunların hepsi parkımızda mevcuttur. Orada hizmet binamız var çok amaçlı her bir bölümde bay bayan gidebilecek lavabolarımız beşer tane mevcuttur. Spor aletlerimiz var engelli vatandaşlarımız için alanlarımız var. İskele sahil yolu projemiz biz yolumuzu açtık. Üniversitenin girişine kadar götürmüşler. Üniversitenin sahil yolu ile bizim yolumuzun birleşmesine 300 metrelik bir alan kalmış onu da Allah nasip ederse bu önümüzdeki yıl tamamlayıp üniversite yoluna bağlayıp üniversite yolundan da sonra büyükşehrin de desteğiyle yapacağız. O yolu Molakasım sahil yoluyla birleştireceğiz. Eğer yapacaksak düzgün ve nizami bir şekilde düz virajsız bir yol yapacağız. Hem bisiklet hem de yaya yolu olacak.

Normal şartlar altında bunları yapacağız. Bizim amacımız İskele feribot alanından üniversite afad idaresiyle birleştirmek. Yani park, bahçe ve yeşil alan millet bahçesi olarak hizmete sunmaktır. Önümüzdeki yıl tamamlayıp halkımızın hizmetine sunmak. Makine ikmal aracımız, belediyemizin girişinde tüm ikmal araçlarımız var konteynırlarımız tamirhanemidir otogar mıdır belediye midir kimse bilmiyor. Buraya geldiğimiz zaman kalecik tokide dört dönümlük toki yeri vardı. Bakanımızla görüştüğümüz zaman başkan dedi toki başkanına gidin orayı size satsın dedi. Bizde tabii hiç düşünmeden müracaat ettik.
Bize söylediği tek şey şu oldu:

“Başkanım metrekaresi 325 bin” dedi. Dört dönümü 500 bin eder. Ama başkan yardımcılarımız müdürlerimden bana acilen bir yer bulun dedim. İkinci bir masraf yapmak istemedik hemen o dört dönümlük yerin diğer tarafında 50 dönümlük bir mera vardı onu tespit ettik ve o gün yetkili arkadaşlarımızı da alıp alanı düzelttik çalışmalara da başladık. Daha sonra hizmet binamızı yaptık. Mazot tankerimizi de bıraktık.

Tüm vakıf araçlarımızı oraya çektik. Bunu da belediyemize mal ettik. Tüm her şeyi yapmanın maliyeti 1 milyon 200 bin TL oldu. Bunu da belediyemize kazandırdık. Toplum yaşam merkezi,Avrupa Birliği bilgisi üzerine yapılır. Üç ilçemize tahsis edilmiştir. Her bir ilçenin belli yerlerine inşa edilmiştir. Edremit’in Edremit toki, ipekyolunun da aynı şekilde tokide bizimkide kalecik tokidedir. Peyzaj alanı da 1 milyon 100 bin TL’ye bize mal oldu. Peyzaj alanı Mart ayı itibariyle faaliyete geçecektir. İhalesi biten çalışmalar, akköprü millet bahçesi 104 dönüm Van’ın en büyük millet bahçesi, ihalesi yapılmış yer teslimi yapıldı Kasım ayı sonunda da bize teslim edilecek. Ayanıs halk plajı, bir plajın en önemli özelliği lavabosu ve duşu olur.

Zaten vatandaş gelip orada piknik yapıyor. Sayın başkana bütçemiz kısıtlı olduğu için müracaat ettik. Bize 500 bin TL’lik bir destekte bulundu. Bunun ihalesini belediye olarak yaptık. 22 dönümün içinde bir hizmet binası, iki mescit, lokanta cafe ve balkon bulunuyor. Temmuz ayının başında halkın hizmetine sunacağız. Bizim millet bahçemizin içinde kıraathane, kütüphane, cafe, çocuk oyun alanları kuş cenneti bulunmaktadır. Valimizde projeyi gördü ve kendileri de çok beğenmiş. İhalesi Mart ayının sonunda yapılıyor.

Cumhurbaşkanımızın bu projeden haberi var. Bizzat bakan yardımcısına talimat vermiş. Fatma BARAN, bu projenin üzerinde durdu. İki defa projeyi değiştirmek için geri göndermiştir. Mart ayının ya ortasında ya da sonunda ihalesi yapılır. Akköprü millet bahçesinin ihalesini yaptık ve bitti. Ayanıs halk plajının ikinci etabının bize maliyeti yaklaşık 2 milyon 100 bin TL’dir. Bunun ihalesi de yapılmıştır. Firma mevsim şartlarından dolayı ertelemiştir. Bahar ayında başlayacaktır.

Şemsibey mahallemize bir park yaptırıyoruz. İlçemizin Çitören mahallemize 1800 dönülük bir alanımız var. Kırsal bir ilçe olduğumuz için maliyetimiz pek yeterli değil. Daha sonra yer teslimini yaptık. Mevsim şartlarında dolayı bahara doğru yapıp halkımızın hizmetine sunacağız. Bu parkımızın maliyeti 1 milyon TL’dir. Erciyes Anadolu Home üzerinden yapılıp bize teslim edilecektir. İhale aşamasında olanlar Tuşba ikinci millet bahçesi, yani en büyük millet bahçemiz.

Bahçemiz ya Kayseri’den büyüktür ya da Kayseri ondan büyüktür. Önce Sayın Cumhurbaşkanımızın, Çevre ve Şehircilik Bakanımızın daha sonra bakan yardımcısı Fatma BARAN hanıma hepinizin huzurunda çok teşekkür ediyorum. Bu konuda bize çok büyük destekleri oldu. Bir ilçeye iki tane millet bahçesini vermek öyle kolay değil. İhale aşamasında olan, kapalı semt pazarımız var bedestan bunun ikinci bir projesi daha var o da köylü organik pazarı. Vatandaş getirsin ürününü hem birinci elden satsın hem halkımız faydalansın hem de üreticimiz faydalansın.

Vatandaşlarımız birinci elden rahatlıkla ürününü satışa sunabilsin. Van’da ilk aracı araya girmeden üretici ile tüketici arasına kimse girmeyecek. İstasyon mahallemizde yapıp halkımızın hizmetine sunacağız. Tuşba’daki büyük millet bahçesinin maliyeti 90 milyon TL’dir. O alan hem görüntü kirliliği yapıyordu hem de kötü bir durumdaydı. Yüzüncüyıl Üniversitesinin Rektörü bize 230 dönümlük bir yer verdi. 10 dönüm büyükşehirindi 100 dönüm ilçenindi ve geriye kalan meraydı. Buranın tapusunu hepsini aldık ve bakan beye sundu. Bu gelecek ay ihalesi yapıldıktan sonra bir içerisinde teslim edilecek.   Ama bir veya iki ay uzatılırsa ona bir şey diyemeyiz”.

Semt pazarımızın maliyeti 2 milyon 500 TL’dir. Belediyemiz tarafından yapılan önemli projelerimiz var. Belediye şirketimizin halk ekmek projesi bizim için çok sıkıntılı oluyor. Halk ekmek İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde 1 TL’dir. Maalesef burada her yıl zamlardan dolayı tartışılıyor. Halk ekmek 1 lira 10 kuruştur. Sözleşmemizi de yaptık eğer vatandaş uyarsa çok iyi olur. 

“Asfalt iyileştirme çalışmalarımız var. Kırsal bir ilçe olduğumuz için bizim bakanlıktan gelen gelirimiz bellidir ek gelirimizde bellidir. İpekyolu ilçemizin vatandaşlardan aldığı ek gelir 10 milyona yakındır. Geldiğim dönem bizim gelirimiz 250 bin, 100 bin, 150 binini bulamaz. Biz kaçak yapılaşmanın önüne geçtik ondan dolayı aylık gelirimiz 70 80 bini buluyor”dedi.

Van Gazetesi

van haber van haber belediye