VAN'DA YÖRESEL KIYAFETLERE DOLAR ENGELİ

TAKİP ET

Van İpekyolu ilçesi Cumhuriyet caddesi 2. sokak da yöresel ürünler kıyafetini gerçekleştiren yerel esnaf kıyafet sezonunun açıldığını ve dolardan dolayı satışlarının düşük olduğunu dile getirdi.

Van ili İpekyolu ilçesi Cumhuriyet caddesi 2. Sokakta yöresel kıyafet satışını ve dikimini gerçekleştiren esnaflar Van haber gazetesi muhabirine açıklamada bulundu.

Yerel esnaflık yapan Cengiz'in açıklamasında,"14 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Fistanlarımız genellikle ithal mal, İstanbul ve Urfa illerinden getiriyoruz. Genellikle şehir dışından sipariş verenler oluyor.

Van ve Hakkari yöresine ait hemen hemen bütün illerden sipariş veren oluyor ve aynı kumaşları kullanan da çok oluyor. Doğu bölgesindeki insanlar, yöresel kıyafetlere 'kiraz fistan' adını veriyor. Bölgemizde fistan satan çok kişi var ama biz rekabet olarak görmüyoruz. Çünkü herkes kendi işinde,kendi ekmeğinin peşinde. Fiyatlar dolar bazı olduğu için bizi etkiliyor ve aynı zamanda müşteriyi de çok etkiliyor...

Ekonomi krizden dolayı müşterinin alım gücünü etkiliyor. Mesela; biz fistanı 100 dolara alıyoruz. 100 Dolar belki bizim için hiçbir şey ama bizim paramız değer kaybettiği için 100 dolar 2.100 Türk Lirası yapıyor...  Buda müşteriyi çok etkiliyor.

Buradaki bütün kumaşlar dışarıdan ithal maldır. Yöresel kıyafetleri dolar bazında almak zorunda kalıyoruz.  Fistanları alan kişiler maddi imkanları düşük olan kişilerdir. Maddi durumları iyi olan kesimler pek tercih etmez."diyerek konuşmasını noktaladı.

Van Gazetesi - Van haber - Özel haber
Video & Fotoğraf: Adem Yalçın
Röportaj: Ebru İşgör

Van Fistan Dolar van haber